Tampere kiillottaa imagoaan puurakentamisessa
– Näin se onnistui

Kaupunkiin nousee muun muassa 35 000 neliömetrin puukortteli, eikä vauhti ole hiipumassa.

Tampere on nousemassa puurakentamisen kärkikaupungiksi.Tampere on nousemassa puurakentamisen kärkikaupungiksi.

Tampere on nousemassa puurakentamisen kärkikaupungiksi. Äskettäin ympäristöministeriö ja Motiva myönsivät Tampereen kaupungille Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan. Valinnassa painoivat kaupungin toimet puukerrostalorakentamisen lisäämiseksi.

Vuosien 2021 ja 2022 aikana Tampereelle rakennetaan noin tuhat uutta puukerrostalokotia. Vuonna 2020 rakennusluvan saaneista asuinkerrostaloista 14 prosenttia oli puurunkoisia. Kaupungin tavoitteena on kasvattaa osuutta 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Puukerrostalojen markkinaosuus on koko Suomessa tällä hetkellä 4–5 prosenttia.

"Isona tavoitteena on kestävän kaupungin rakentaminen"

Tampereen kaupunkiympäristön kehittämisen palvelualueen johtaja Mikko Nurminen on tyytyväinen sitkeän työn hedelmiin.

– Kokonaisuutena olemme onnistuneet hyvin, vaikka parannettavaa vielä on. Välineinä ovat olleet sekä maankäytön suunnittelun keinot kuten asemakaavamääräykset kuin myös maapolitiikan keinot.

Jälkimmäisistä Nurminen mainitsee muun muassa tontinluovutuskilpailut ja alennukset maankäyttösopimuskorvauksissa. Merkittävässä roolissa on ollut myös viestintä, jossa apuna ovat olleet ympäristöministeriö ja Tampereen yliopisto.

Tampereen puurakentamiseen liittyvä kunnianhimoinen tavoite edellyttää Nurmisen mukaan pitkäjänteistä sitoutumista.

– Isona tavoitteena on kestävän kaupungin rakentaminen. Puurakentamisen ympärille on syntynyt uutta osaamista ja yritystoimintaa suunnitteluun, puutuoteteollisuuteen ja rakentamiseen. Monet perinteiset toimijat ovat ottaneet puurakentamisen ja sen kehittämisen osaksi toimintaansa, hän kiittelee.

Tampereen puurakentamiseen liittyvä kunnianhimoinen tavoite edellyttää Nurmisen mukaan pitkäjänteistä sitoutumista.Tampereen puurakentamiseen liittyvä kunnianhimoinen tavoite edellyttää Nurmisen mukaan pitkäjänteistä sitoutumista.

Virastotalon paikalle iso puukortteli

Yksi kiinnostavimmista Tampereen puurakennuskohteista nousee Kalevan kaupunginosaan uuden raitiovaunureitin varteen. Puretun valtion virastotalon paikalle rakennetaan noin 35 000 neliömetrin kortteli, joka käsittää asuintiloja, liikehuoneistoja, toimisto- ja yhteiskäyttötiloja sekä päiväkodin.

Käynnissä on muitakin isoja hankkeita.

– Noin 70 prosenttia opiskelijakylän rakennuksista tulee olemaan puurakenteisia. Myös Vuoreksen Isokuusen alueelle syntyy iso puurakentamisen kokonaisuus. Alue rakentuu parhaillaan, Nurminen kertoo.

Kansallinen tavoite julkiselle puurakentamiselle on kasvattaa puurakentamisen markkinaosuutta kaikesta julkisesta uudisrakentamisesta vuoden 2019 15 prosentista 45 prosenttiin vuonna 2025. Ympäristöministeriö julkisti sidosryhmien kanssa laaditut tavoitteet julkiselle puurakentamiselle syksyllä 2020.

Vuosien 2021 ja 2022 aikana Tampereelle rakennetaan noin tuhat uutta puukerrostalokotia.Vuosien 2021 ja 2022 aikana Tampereelle rakennetaan noin tuhat uutta puukerrostalokotia.
 
Päivitetty
19.11.2021