Nämä asiat käyttövesiputkien uusimisessa kannattaa huomioida

Käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Käyttövesiputket on järkevintä uusia ajoissa, sillä niiden materiaali ja kunto vaikuttavat suoraan juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen käytettävän veden puhtauteen. Geberit Mapress on pitkäikäinen ja hygieeninen putkistojärjestelmä, joka täyttää korkeat laatuvaatimukset.

Vesiputkien materiaalina on nykyisin alettu suosia ruostumatonta terästä, sillä se ei ole yhtä altis korroosiolle ja epäpuhtauksien kertymiselle kuin monissa käyttövesiputkistoissa käytetty kupari.Vesiputkien materiaalina on nykyisin alettu suosia ruostumatonta terästä, sillä se ei ole yhtä altis korroosiolle ja epäpuhtauksien kertymiselle kuin monissa käyttövesiputkistoissa käytetty kupari.

Kun vesiputket ikääntyvät, vuotoriski kasvaa ja veden laatu heikkenee

Suomessa eletään Tilastokeskuksen arvion mukaan putkiremonttibuumin huippuvuosia. Tällä hetkellä putkiremontteja tehdään eniten 1970-luvulla rakennettuihin taloihin. Kyseisellä aikakaudella rakennetut taloyhtiöt ovat huoneistoalalla mitattuna suurin ikäluokka Suomen rakennuskannassa.

– Kun putkiremonttia suunnitellaan, on tärkeää muistaa myös käyttövesiputkien vaihtaminen. Ne kulkevat pääosin samoissa kuiluissa viemäriputkien kanssa. Vaihto hoituu samalla kertaa, kun rakenteita avataan. Jos viemäriputket päätetään sukittaa, täytyy muistaa, että käyttövesiputket pitää ehkä kuitenkin vaihtaa. Muuten niiden vuotoriski kasvaa, muistuttaa Geberit Oy:n tuotepäällikkö Tapio Aaltonen.

Käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on suunnilleen sama kuin viemäriputkilla eli noin 30–50 vuotta. Todelliseen käyttöikään vaikuttavat monet asiat, kuten putkien materiaali, asennustapa, tehdyt huollot ja veden laatu, joka vaihtelee ympäri Suomea.

Käyttövesiputket ovat kooltaan niin pieniä, että niiden kuntoa on usein mahdoton selvittää kuvauksella. Ensimmäisiä hälytysmerkkejä huonokuntoisista vesiputkista ovat yleensä vuodot, veden maun muuttuminen sekä putkista liukenevien epäpuhtauksien aiheuttamat tukokset hanoissa, wc-istuimissa ja lämmönvaihtimissa.

Toinen haaste käyttöveden hygienialle ovat käyttämättömät haarat putkistossa, esimerkiksi tyhjillään olevien asuntojen liitokset, joiden putkiin vesi jää seisomaan. Seisova vesi mahdollistaa bakteerien kasvun putkistossa.

Putkiston materiaali ja asennustapa vaikuttavat käyttöikään

Monissa rakennuksissa käyttövesiputkisto on tehty kupariputkista. Niiden sisään alkaa iän myötä kertyä vihreää patinaa, jota voi irrota veden sekaan.

Siksi nykyisin on alettu suosia ruostumattomasta teräksestä valmistettuja vesiputkia. Se on materiaalina pitkäikäisempi, eikä yhtä altis korroosiolle ja epäpuhtauksien kertymiselle.

Tutustu ruostumattomasta teräksestä valmistettuun korkealaatuiseen Geberit Mapress -putkistojärjestelmään >>>

– Toinen vesiputkien kestävyyteen vaikuttava asia on asennustapa. Nykyisin asennukset tehdään suurilta osin kylmätyöstönä puristusliitostekniikalla, kuten Geberit Mapress -järjestelmät, jolloin oikein puristettuna liitokset ovat kestäviä ja turvallisia. Puristusliitostekniikassa ei myöskään tarvita tulitöitä, mikä vähentää työmaalla valvonnan tarpeita ja näin ollen pienentää kustannuksia, Tapio Aaltonen mainitsee.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettuun Geberit Mapress -käyttövesiputkeen tehty puristusliitos. 

Ruostumattomasta teräksestä valmistettuun Geberit Mapress -käyttövesiputkeen tehty puristusliitos. 

Asennukseen liittyy myös putkien kannakointi eli kiinnitys rakenteisiin. Vesiputkistoon syntyy painetta, joka aiheuttaa paineiskuja hanaa avattaessa ja suljettaessa. Jos putkia ei ole kannakoitu kunnolla eikä venttiili tasaa putkiston painetta, iskut rakenteisiin rasittavat vesiputkiston kuntoa.

Lue myös: Syy vesiputkien paukkumiseen kannattaa selvittää, sillä rasitus lisää vuotoriskiä

Putkistossa seisova vesi toimii kasvualustana bakteereille

Seisovassa vedessä bakteerit pääsevät kasvamaan, varsinkin jos vesi on lämmintä. Bakteerien kasvulle suotuisin lämpötila on 25–50 astetta.

– Vesi jää seisomaan asunnon putkiin, kun vettä ei lasketa säännöllisesti. Jos veden hygienia aiheuttaa huolta, seisovan veden juoksutuksen voi hoitaa hygieniahuuhtelulaitteella. Tehdasasetuksilla se juoksuttaa viemäriin kolme litraa vettä aina 72 tunnin välein. Näin vesi ei jää seisomaan putkiin, Aaltonen kertoo.

Käyttöveden hygienia ja puhtaus ovat asukkaiden terveyden kannalta erittäin tärkeitä, ja niihin on kiinnitetty Geberit Mapress -putkistojärjestelmissä erityistä huomiota. Putkiremontissa ja talojen rakennusvaiheessa käyttövesiputkiston hygieniaa edistävät putkien päissä olevat muovitulpat, jotka estävät lian ja epäpuhtauksien kulkeutumisen järjestelmään ennen asennusta.

 
Päivitetty
5.11.2021