Tutustu kokemukseen ja videoon miten kaupparakennukselle saatiin helposti uusi näyttävä julkisivu

Julkisivu on rakennukselle tärkeä osa kokonaisuutta, johon tulee panostaa. Julkisivun tulee olla myös muun muassa näyttävä, tyylikäs, kestävä, helppo asentaa ja ennen kaikkea kustannustehokas. Tutustu kokemukseen ja katso video miten Lappeenrannassa kaupan alkuperäisestä julkisivusta saatiin helposti kertoheitolla näyttävä ja tyylikäs. 

Työkohde

  • Kaupan julkisivu
  • Tirilä, Lappeenranta
  • 350 m2
  • Toteutuksen kesto neljä viikkoa (mukaan lukien julkisivu + listoitukset)

Julkisivun suunnittelun alkumetrit

Vanhan kaupparakennuksen (rakennettu 1970-luvulla) julkisivua päädyttiin uudistamaan. Uudistettavaa pinta-alaa oli yhteensä 350 m2.

Uudeksi julkisivuratkaisuksi valittiin Metehe Oy:n Concertto -julkisivuratkaisu, jonka toteutuksen hoiti JaSa-Peltituote tekijöineen. JaSa-Peltituotteen yrittäjä Jari Saukkonen kertoo julkisivutoteutuksen alkumetreistä:

Kauppa alkuperäisessä ulkoasussaanKauppa alkuperäisessä ulkoasussaan

– Ohjeet julkisivun toteuttamiselle tulivat tilaajan kautta ja arkkitehdin toivetta pyrittiin toteuttamaan. Arkkitehdiltä tuli kuvia, joissa suuri ruutujako teetti hankaluuksia. Sopiva ratkaisu löytyi kuitenkin Concertto -julkisivuratkaisulla, jolla lähdettiin sopivaa ruutujakoa suunnittelemaan ikkunakoron mukaan ja alkuperäisiä suunnitelmia muutettiinkin ratkaisun mukaan, kertaa Jari suunnittelun alkua.

Jarin mukaan Concerton avulla pystyttiin tekemään joustavasti erikokoisia ruutuja juuri tämän kohteen mukaisesti ympäristö huomioiden. Metehe Oy toimitti luonnokset suunnitteluvaiheessa, joista näkyi heti selkeästi miltä julkisivu näyttäisi toteutuksessa.

Luonnoksia uudesta julkisivustaLuonnoksia uudesta julkisivusta

Valmistelutyöt tärkeässä osassa kokonaisuutta

Ennen julkisivumateriaalien asentamista valmistelutöihin kuului seinän pohjamateriaalin tutkimista, jolla varmistettiin miten ruoteet voitaisiin asentaa. Tapauskohtaisesti kiinnitystapoja on kaksi; puu- tai peltiranka. Jarin mukaan kohteessa käytettiin puuta, vaikka oltaisiin voitu käyttää peltirankaakin. Seinärakenteena oli betoniharkkoja, joihin ruoteet saatiin kiinni. Ruoteet koolattiin ristiin tuuletuksen takia.

Hyvin tehdyt pohjatyöt varmistavat laadukkaan lopputuloksen. Tarpeeksi vahva ruodemateriaali ja pohjan varmistaminen kiinnitystä varten ovat tärkeässä osassa. Jarin mukaan kohteessa oli helppo tehdä pohjatyöt:

– Kohteessa oli hyvät suorat seinät, joihin oli helppo tehdä pohjatyöt. Ensin mitoitettiin kokonaisuus, minkä jälkeen kiinnitys oli helppoa kun isot betoniharkot olivat kiinnitysalustana. Homma kävi hyvin. Tuttua hommaa asentajille, tiivistää Jari.

Asennus helposti ja sujuvasti

Asennustyöt lähtivät käyntiin laserin avulla ruutujen linjauksella. Asennus kävi myös sujuvasti, kun julkisivuruudut olivat käsin nosteltavissa paikalle.

– Alku on tärkeä työvaihe, jossa varmistetaan kokonaisuuden helppo toteuttaminen. Itse levyjen kiinnityksessä käytettiin Concerton omia asennusruuveja, joilla varmistetaan taattu kiinnitys, kertoo Jari.

Ratkaisulla saatiin nopeasti valmista pintaa, mutta listoitukset eli yksityiskohdat veivät aikaa. Hattupeltien ja eri kokoisien aukkojen listoittaminen kuului työnkuvaan. Jari toteaakin työn olleen helppoa ja normaalia hommaa, kunhan on tarkkana linjojen ja ruutujaon kanssa.

Katso kuinka sujui Concertto -julkisivuratkaisun asentaminen työkohteessa:

Näyttävä lopputulos – muuhunkin kuin kaupparakennukseen

Alkuperäinen julkisivu oli 70-luvulta, ja uudistamisen myötä julkisivu muuttuikin aika radikaalisti. Metehe Oy:n Concertto -julkisivuratkaisun ja osaavien tekijöiden avulla vanhan rakennuksen julkisivu sai uuden näyttävän pinnan.

– Tällä ratkaisulla saadaan paljon näyttävämmän näköisen pinnan kuin perinteisellä seinäprofiililla – vaikka tiiliseinän päälle, tuumaa Jari Concertto -julkisivuratkaisun hyvistä ominaisuuksista.

– Ratkaisulla saadaan nykyaikaiset ja tyylikkäät julkisivut vanhoihin rakennuksiin – tai vaikka uudisrakennuksiin. Monesti ollaan käytetty myös sisääntuloilla näyttävyyden takia. Ratkaisua on käytetty halleissa, kauppahalleissa, uudisrakennuksissa ja julkisissa rakennuksissa. Ratkaisulla onnistuu myös vaikkapa alakatot tai tolppien kiertämiset, Jari kertaa käyttökohteita.

Julkisivu on tärkeä osa rakennuksen kokonaisuutta. Julkisivu on mahdollista muun muassa näyttävä, tyylikäs, kestävä, helppo asentaa ja ennen kaikkea kustannustehokas. Patentoitu Concertto -julkisivuratkaisu tarjoaa edellä mainittuja ominaisuuksia samassa paketissa. Suurimpana vahvuutena näyttävyys ja asennuksen helppous.

Miksi Concertto -julkisivuratkaisu?Ota yhteyttä
(metehe.fi)

Haluan lisätietoa ratkaisusta / Haluan tilata näytepalanYhteydenottopyyntöpalvelu
 
Päivitetty
29.10.2021