Pahin on ohi:
Sahatavaran hintapiikki taittuu myös Suomessa

Yhdysvaltain hintatason rauhoittuminen näkyy viiveellä Suomessa. Hintojen ei ennakoida palautuvan koronaa edeltäneelle tasolle.

Tänä keväänä tukkipuun hinta nousi, mutta on kääntynyt kevään jälkeen laskuun.Tänä keväänä tukkipuun hinta nousi, mutta on kääntynyt kevään jälkeen laskuun.

Olemme aikaisemmin uutisoineet tukkipuun hinnan kallistumisesta ja odotuksista hinnannousun jatkumiseksi.
Viime viikkoina hinta on kuitenkin kääntynyt laskuun. Kyseessä näyttää olevan trendin muuttuminen.

– Ilmiö koettiin jo aikaisemmin keväällä ja nyt hinnat ovat laskeneet edelleen, rakennusmarkkinoita seuraavan asiantuntijayritys Foreconin johtava asiantuntija ja toimitusjohtaja Markku Riihimäki sanoo.

Erikoinen ilmiö

Ilmiö on ollut erikoinen, sillä puun hinta metsänomistajan näkökulmasta ei noussut merkittävästi viime vuoden aikana. Taustalla ovat korkeina pysyneet hakkuumäärät. Vaikka puun kysyntä on pysynyt korkealla tasolla, tukkipuuta on ollut saatavilla runsaasti. Tänä keväänä tukkipuun hinta nousi, mutta on kääntynyt kevään jälkeen laskuun. Hinnat ovat kymmenen prosenttia viime vuotta korkeammalla.
Sahatavaran kysyntä on ollut lähes historiallisen vilkasta. Tilanne sai alkunsa Yhdysvaltain markkinoilta, joilla hinnat lähtivät laskemaan kesän jälkeen. Nyt hintataso on Riihimäen mukaan lähes normaalilla tasolla.

Hintapiikki Yhdysvaltain tuotantohinnoissa on tasoittunut selvästi. Sahatavaran hinnat ovat silti edelleen korkeita kansainvälisellä tasolla ja myös Suomessa. Yhdysvaltain hintapiikki ajoittui toiselle vuosineljännekselle, muualla kolmannelle neljännekselle. Riihimäki


Tämä on tarkoittanut myös sitä, että hinnat kuluttajille ja teollisessa puurakentamisessa ovat olleet ennätyskorkeita.

– Uskon, että kun hintapiikki on ollut näinkin kova ja kun Yhdysvaltain tilanne rauhoittuu, hinnat laskevat myös Suomessa seuraavan vuoden aikana. En kuitenkaan usko, että hinnat palautuvat koronaa edeltävälle tasolle, Riihimäki jatkaa.

Vaikka puun kysyntä on pysynyt korkealla tasolla, tukkipuuta on ollut saatavilla runsaasti.Vaikka puun kysyntä on pysynyt korkealla tasolla, tukkipuuta on ollut saatavilla runsaasti.

Investointivelka purkautuu

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori ei osaa ennustaa hintakehitystä, mutta pitää nykytilannetta selvästi aikaisempaa terveempänä.

– Tavara on liikkunut edelleen, vaikka markkinakohtaisia eroja on. Hintapiikki aiheutui usean tuottajamaan tarjontaongelmista ja markkinan samanaikaisesta vedosta. Kummassakaan ei nähty dramatiikkaa, mutta yhteisvaikutus oli raju. Nytkin tuntuu siltä, että sekä kysyntä- että tarjontapuolella on globaalisti epävarmuutta.

Suomessa puukauppa on käynyt Merivuoren mukaan virkeästi ja hyvä veto tuntuu jatkuvan. Tuotanto on noussut prosentuaalisesti merkittävästi viime vuodesta.


– Siihen vaikuttavat viime vuoden alun lakot ja työsulut sekä kannattamattomuudesta johtuneet seisokit. Positiivinen asia on, että vuosien aikana huonon kannattavuuden seurauksena syntynyttä investointivelkaa päästään nyt purkamaan myös suomalaisilla sahoilla.

 
Päivitetty
22.10.2021