Teräksen hinnassa vihdoin käänne
– Selitys tulee autoteollisuudesta

Saatavuus on parantunut etenkin valssattujen tuotteiden kohdalla. Kylmävalssatun teräksen hinta pysyy sitkeästi korkeana.

Teräksen hinnat ovat tasaantuneet Euroopassa alkusyksyn aikaan.Teräksen hinnat ovat tasaantuneet Euroopassa alkusyksyn aikaan.

Edelleen monessa maailman kolkassa riehuva koronapandemia sai terästehtaat leikkaamaan tuotantoaan voimakkaasti runsas vuosi sitten. Tuontia Eurooppaan leikkasivat osaltaan konttipula ja Kiinan talouden hyvä veto. Tämä aiheutti historiallisen hinnannousun teräsmarkkinoilla.

Kovimmat, jopa kolminkertaiset hintapiikit rekisteröitiin kuuma- ja kylmävalssatuissa sekä kuumasinkityissä keloissa.

Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto kommentoi kesäkuussa , että eurooppalaiset terästehtaat ovat myyneet asiakkailleen tuotteita jopa ilman hinnoista sopimista. Hän piti tilannetta jopa epätodellisena.

– Asiakkaat ovat antaneet avoimen valtakirjan, jolloin he ostavat käytännössä millä hinnalla tahansa. Tällainen yleensä ennustaa hintojen pysymistä korkealla tasolla, Uitto kommentoi tuolloin.

Viime aikoina tilanne on muuttunut aavistuksen parempaan suuntaan. Valssattujen tuotteiden saatavuus on Uiton mukaan parantunut hieman eurooppalaisen autoteollisuuden tuotannon takkuillessa etenkin puolijohdepulan vuoksi.

– Autoteollisuuden osuus eurooppalaisten terästehtaiden tuotannosta on suuri ja tuotannon seisahtumisen tai hidastumisen johdosta tätä kapasiteettia voidaan allokoida muille asiakkaille. Tämä on helpottanut jonkin verran saatavuustilannetta. Samoin teollisuustuotannon kasvu Kiinassa on hieman hidastunut ja hinnat siellä ovat hieman laskeneet, jolloin tuonti Kaukoidästä Eurooppaan on hieman piristynyt. Toisaalta kiintiöt jarruttavat tuonnin voimistumista. Suomessa kysyntä on edelleen vahvaa kaikilla asiakassektoreilla, Uitto kertoo.

Energian kallistuminen voi näkyä hinnoissa

Teräksen hinnat ovat tasaantuneet Euroopassa alkusyksyn aikana. Esimerkiksi kuumavalssatun teräksen ostohinta oli S&P Global Platts -tutkimuslaitoksen mukaan huipussaan kesäkuun lopussa.
Uitto nostaa uuden tekijän, joka voi nostaa hintoja uudelleen. Se on energian voimakas kallistuminen.

– Kun tiedetään, miten paljon terästehtaat kuluttavat energiaa, tämä ei puhu ainakaan voimakkaan hintojen alentumisen puolesta.

Kylmävalssatun teräksen hinta ei ole käytännössä laskenut. S&P Global Plattsin mukaan kylmävalssatun teräksen hinta on samalla tasolla kuin kesäkuun lopussa.

– On vaikeaa arvioida mihin suuntaan hinnat kehittyvät, mutta suurempaa muutosta hintoihin ei liene odotettavissa ainakaan lähiaikoina, Uitto sanoo.

 
Päivitetty
29.10.2021