Led-nauha taipuu nyt uusiin muotoihin, katso kokemukset, ohjeet ja hinnat
Näin teet kaarevat muodot kattoon

Led-nauhojen tarjonta rajoittui pitkään vain kiinnityspohjan mukaan taivutettaviin malleihin. Nyt saatavilla on ledinauhaa, joilla voi itse muotoilla haluamansa kuviot suoraan kattoon tai seinään. Kokosimme ohjeet ja vinkit LedStoren uuden NEON-led-nauhan asennukseen ja kuvioiden muotoiluun.

NEON -nauhalla saadaan luotua sisustuksellisia muotoja sisälle ja ulos. Ledit ovat kumi-silikonikaapelin sisällä, josta valo avautuu yhteen suuntaan tasaisena valonauhana. Nauha on vedenkestävä, eikä vaadi alumiiniprofiilia asennukseen. NEON-nauha kiinnitetään kohteeseen ruuvattavilla metallisilla U-kiinnikkeillä, tai upottamalla nauha sitä varten työstettyyn uraan.

Ledinauha uudisti käytävän valon ja ilmeen

Teimme malliremontin käytävätilaan. Neljä metriä pitkään ja 70 senttiä leveään käytävään haluttiin sisustuksellista ilmettä. Tilassa oli jo ennestään minimalistiset yhden värilämpötilan RINKELI-valaisimet, joten NEON-nauhasta päätettiin sommitella leikittelevä, värilämpötilasäädettävä (CCT) muoto kattoon. Valaistuksesta saatiin näin kaksitasoinen. Led-nauhaa voi käyttää erikseen ja riippuvia kattovalaisimia erikseen.

Remonttia varten katto levytettiin uudelleen lisäämällä kipsilevy lautapaneloidun katon pintaan. NEON-nauhalle sommiteltiin kattoon kaareileva kuvio, johon käytettiin 8 metriä nauhaa.

NEON-nauhan (24 VDC) voi katkaista 5 cm välein, ja nauhan metrihinta on 39 e/m. Asennukseen tarvittavan kahdeksan metrin hinnaksi tuli näin ollen 312 euroa.

Kuva 1. Remontissa käytettiin led NEON -nauhaa, joka on pitävän kumi-silikonikaapelin sisällä. Nauhaa voidaan taivuttaa haluttuun muotoon ja leikata 5 cm välein haluttuun pituuteen. Nauhan käyttämiseen tarvitaan 24 VDC muuntaja, sekä ohjain, jolla nauhaa voidaan himmentää ja valkoisen valon värilämpötilaa säätää. Nauhan ja muuntajan välinen asennus tehdään kolminapaisella kaapelilla, jotta värilämpötilasäätö onnistuu. Liitokset tehdään kolvaamalla nauhan kuparipisteet. Työn voi tilata LedStoren LedPajalta.Kuva 1. Remontissa käytettiin led NEON -nauhaa, joka on pitävän kumi-silikonikaapelin sisällä. Nauhaa voidaan taivuttaa haluttuun muotoon ja leikata 5 cm välein haluttuun pituuteen. Nauhan käyttämiseen tarvitaan 24 VDC muuntaja, sekä ohjain, jolla nauhaa voidaan himmentää ja valkoisen valon värilämpötilaa säätää. Nauhan ja muuntajan välinen asennus tehdään kolminapaisella kaapelilla, jotta värilämpötilasäätö onnistuu. Liitokset tehdään kolvaamalla nauhan kuparipisteet. Työn voi tilata LedStoren LedPajalta.

Led-nauhalle haluttiin langaton ohjaus, joka voitaisiin haluttaessa yhdistää älyohjaukseen. Tarkoitukseen sopii ZigBee-muuntaja. Muuntajaaa saa kokoluokissa 30W, 50W, 100W ja 200W. Näistä käyttöön valikoitui suurin, sillä led-nauha tarvitsee 14,4 W tehon metrillä, jolloin 8 metriin tarvitaan jo 115W teho.

200 wattisella Zigbee-muuntajalla nauhalle jää reilusti kuormitusvaraa. Suositus onkin valita vähintään 15 prosenttia laskettua kuorimitusta suurempi muuntaja kuin led-nauhan kokonaisottoteho vaatisi. ZigBee-muuntajat käyvät 24 VDC jännitteelle, kuten led NEON nauhakin. Muuntajan hinta on 209 euroa.

Käyttökytkimeksi valittiin langaton painikehimmennin, jolla voi säätää myös värilämpötilaa. Painikkeessa on 3V paristo, joka riittää useammaksi vuodeksi ja on luonnollisesti vaihdettavissa. Painike voidaan pariliittää suoraan Zigbee-muuntajaan, jolloin erillistä siltaa ei tarvita. Painike ja muuntaja voidaan yhdistää myös ZigBee-käyttöliittymään kuten Philips HUE tai Samsung Smart Things. Painikkeen hinta on 79 euroa.

Valaistuksen hinnaksi tuli 600 euroa. Valaistuksen lisäksi remonttiin kului kipsilevyä, maalia ja reilusti pakkelia.

Katon työstäminen oli haastavaa – näin ratkaisimme

Remontoitava katto oli lautapaneloitu, joten aluksi siihen lisättiin kipsilevy, jossa led NEON -nauhalla tehty muoto näkyisi. Seinät olivat valkoiset, joten kipsilevy oli helppo saada samaan sävyyn. Muoto hahmoteltiin ensin lyijykynällä kattoon, ja vahvistettiin haluttuun muotoon, jota pitkin alettiin leikata uraa. Jyrsimeen asetettiin uraa varten 10 mm uraterä ja 15 mm syvyys. Tämän jälkeen alkoi haastava osuus. Käsivaralta jyrsiminen kattoon osoittautui yllättävän hankalaksi. Jos muodon olisi voinut ajaa pöydällä, niin työ olisi ollut ehkä hieman helpompaa.

Kuva 2. Remontti alkoi kipsilevyn kiinnittämisellä ja kaarevan muodon hahmottelulla kattoon.Kuva 2. Remontti alkoi kipsilevyn kiinnittämisellä ja kaarevan muodon hahmottelulla kattoon.
Kuva 3. Sopivan uran löytyminen vaati neuvotteluja.Kuva 3. Sopivan uran löytyminen vaati neuvotteluja.
Kuva 4. Ensimmäinen jyrsintäkierros. Käsivaralta jyrsiminen oli haasteellista.Kuva 4. Ensimmäinen jyrsintäkierros. Käsivaralta jyrsiminen oli haasteellista.

Kun muoto oli valmis, se oli paikoin leveämpi kuin oli tarkoitus. Jyrsin oli useassa kohdassa osunut laudoituksen nauloihin, jotka heilauttivat sitä ikävästi. Tuumaustauon, eli parin päivän jälkeen päätettiin tehdä ura uusiksi. Vuorossa oli työvaihe: reilusti pakkelia peliin ja jyrsitty ura umpeen.

Kuva 5. Muodosta tuli sen verran epätasainen, että päädyttiin pakkeloimaan ensimmäinen ura umpeen.Kuva 5. Muodosta tuli sen verran epätasainen, että päädyttiin pakkeloimaan ensimmäinen ura umpeen.

Toisella jyrsintäkierroksella avuksi otettiin tukinaru, joka ruuvattiin pyöreän muodon keskipisteeseen. Tukinaruna käytettiin rautalankaa, joka antoi hieman tukevuutta kaaren jyrsintään. Suorilla osuuksilla käytettiin tukirimaa, joka ruuvattiin kattoon ja jota vasten jyrsimällä saatiin suora ura. Sotkua ei tullut käytännössä lainkaan hyvän jyrsimen ja imurin yhteispelillä.

Kuva 6. Uudella jyrsintäkierroksella käytettiin apuna kaaren keskikohtaan kiinnitettyä sädenarua ja suorilla osilla tukirimaa.Kuva 6. Uudella jyrsintäkierroksella käytettiin apuna kaaren keskikohtaan kiinnitettyä sädenarua ja suorilla osilla tukirimaa.

Kun urasta saatiin riittävän tasainen, katto maalattiin. 10 mm ura oli juuri sopiva NEON-nauhalle, joka istahti mukavasti paikoilleen ilman liimaa tai muita kiinnikkeitä. Nauhan liitosjohto muuntajalle työnnettiin katon sisään, missä oli valmis paikka muuntajalle. Viereisen huoneen led-nauhan muuntaja käyttää samaa huoltoluukkua.

Kuva 7. Led NEON nauha oli helppo asentaa tukevasti 10 mm uraan.Kuva 7. Led NEON nauha oli helppo asentaa tukevasti 10 mm uraan.
Kuva 8. Led NEON nauhan kiinnitykseen ei tarvita liimaa eikä muuta kiinnitystä.Kuva 8. Led NEON nauhan kiinnitykseen ei tarvita liimaa eikä muuta kiinnitystä.

Mitä opimme NEON-nauhan asentamisesta?

NEON-nauha on oivallinen erilaisten muotojen tekemiseen, mutta kattoon jyrsittävien muotojen tekeminen on haastavaa.

Kaarevien muotojen tekemiseen suosittelemme tekemään kaarevan muotin esimerkiksi vanerista, jota seuraamalla jyrsiminen tuottaa varmasti tasaisen muodon. Kaarevassa muodossa tukinaru tai rautalanka on myös melko toimiva keino. Haasteeksi tosin tulee langan kireänä pitäminen, ja langan kiinnittäminen jyrsimeen niin, että jyrsiessä etäisyys säilyy koko ajan oikeana ja kaari tasaisena. Eli toivottavasti opit näistä yllä mainituista virheistä.

LedStoren suunnitelmissa on teettää asiakkaille eri kokoisia kaarimuotteja ja sapluunoita, joilla NEON-nauhan urat olisi helpompi ajaa.

Onko sinulla suunnitteilla NEON-nauhan käyttö muotovalaisussa? Ole yhteydessä LedPajaan!

Kuva 9. Valmis NEON nauha-asennus. Lopputuloksesta tuli onnistunut. Esimerkkinä nauhan kylmä ja lämmin värilämpötila. Ohjaimella värilämpötilaa ja nauhan kirkkautta säädetään liukuvasti.Kuva 9. Valmis NEON nauha-asennus. Lopputuloksesta tuli onnistunut. Esimerkkinä nauhan kylmä ja lämmin värilämpötila. Ohjaimella värilämpötilaa ja nauhan kirkkautta säädetään liukuvasti.

Tutustu led-valaistukseen myymälässä

NEON led-nauha ja muut ledivalaisimet ovat esillä LedStoreen myymälässä. Esillä on ideoita ja toteutuksia eri tiloihin kuten olohuoneen, keittiön, kylpyhuoneen ja saunan valaisuun.

Myymälässä pääset tutustumaan kaikkiin tuotteisiin asennettuna. Samassa tilassa myös LedPaja, jossa tehdään päivittäin mittojen mukaan led-nauhatoteutuksia. Myymälä sijaitsee Vantaan Koivuhaassa.

Osoite: Mesikukantie 16, 01300 Vantaa.

Aukioloajat: ma, pe klo 8.30‒15.30, ti-to klo 8.30‒17.00, la klo 10.00‒14.00.

Sähköposti: myynti@ledstore.fi

Myymälän puhelin: 045 251 4510

Tutustu verkossa: ledstore.fi


Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?Yhteydenottopyyntöpalvelu
 
Päivitetty
16.10.2021