Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna

Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.

Poroton-kennoharkon yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus ja sisäilman laatu pitkällä aikavälillä.Poroton-kennoharkon yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus ja sisäilman laatu pitkällä aikavälillä.

Yksiaineinen kennoharkkorunko on kosteusteknisesti turvallinen

Keraaminen kennoharkkotalo on ulkoseinäratkaisultaan yksinkertainen. Rakenne ei vaadi erillistä höyrynsulkua, johon kosteus voisi kondensoitua, vaan sen kosteustekninen toiminta perustuu harkon suureen kosteuskapasiteettiin ja kykyyn ottaa vastaan ja luovuttaa kosteutta. Tämä tekee rakenteesta hengittävän ja sisäilman laatua parantavan. Vaikutus perustuu poltetun savitiilen huokosrakenteen kykyyn tasapainottaa sisäilman lämmön ja kosteuden vaihtelua kaikkina vuodenaikoina.

Yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus ja sisäilman laatu pitkällä aikavälillä. Jos useita eri materiaalikerroksia sisältävän seinärakenteen sisään joutuu kosteutta, sen haihtuminen rakenteen läpi ei välttämättä aina onnistu. Tällöin riski kosteus- tai homevauriolle kasvaa.

Koulut ja päiväkodit kennoharkoista

Ouluun valmistui syksyllä 2019 Metsokankaan ja Ritaharjun koulut, joiden ulkoseinät on muurattu Poroton-kennoharkoilla. Tilaajana toiminut Oulun Tilapalvelut asetti uusille koulurakennuksille selkeät tavoitteet: turvallisuus, terveellisyys, toimivuus, pitkäikäisyys ja tehokkuus. Toteutukselta edellytettiin yksiaineista runkorakennetta, joka kestää vaihtuvia olosuhteita sekä rakennuksen sisä- että ulkopuolella.
Koulurakennusten suunnittelusta vastasi Arkkitehti Lukkaroinen Oy ja urakoinnista NCC Building. Kohteiden harkkoratkaisuna on vulkaanisella kiviaineksella eli perliitillä täytetyt kennoharkot ja julkisivut ovat puhtaaksi muurattua tiiltä.

Helsingin Jätkäsaareen valmistui kesällä 2020 kennoharkkorunkoinen HEI Schools -päiväkoti. Hankkeen lähtökohdat olivat hyvin Oulun kouluprojektin kaltaiset: tavoite oli rakentaa lapsille terveellisiä ja inspiroivia tiloja. Rakennuksen kantavaksi runkomateriaaliksi valittiin avokennoinen tiiliharkko, jonka eristävyys perustuu noin 50 cm paksun rakenteen sisään jäävään ilmaan. Kohteen urakoi Fira ja suunnittelusta vastasi työyhteenliittymä Mer Arkkitehdit Oy ja Collaboratorio Oy.

Ouluun valmistui syksyllä 2019 Metsokankaan ja Ritaharjun koulut, joiden ulkoseinät on muurattu Poroton-kennoharkoilla.Ouluun valmistui syksyllä 2019 Metsokankaan ja Ritaharjun koulut, joiden ulkoseinät on muurattu Poroton-kennoharkoilla.

Isoja kennoharkkohankkeita Naantaliin ja Tuusulaan

Naantalin Luonnonmaalle rakennetaan vuosien 2021-2023 aikana perhetalo, johon tulee 160 oppilaan alakoulun lisäksi päiväkotitoimintaa, sosiaalipalveluja sekä kotihoidon ja eri järjestöjen tiloja. Rakennus on suunniteltu ympäristöystävälliseksi ja kestämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Yli 5000 neliöisen rakennuksen runko muurataan kennoharkoista, jota suojaa elinkaaritaloudellinen tiiliverhous. Perhetalon arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Ark'Aboa.

Tuusulassa on käynnistymässä noin 450 oppilaan ja 216 varhaiskasvatusikäisen lapsen koulukampuksen rakentaminen. Kirkonkylän koulukampuksen ulkoseinät on suunniteltu muurattaviksi kennoharkoista. Uudisrakennus tulee valmistuttuaan korvaamaan nykyisen sisäilmaongelmien vuoksi osittain käyttökieltoon laitetun Kirkonkylän koulukiinteistön ja peruskorjausta edellyttävän Mattilan päiväkodin. Lisäksi hanke tulee korvaamaan osan Etelä-Tuusulan huonokuntoisia päiväkotikiinteistöistä.

Kennoharkoista muurattu päiväkoti on turvallinen ratkaisu vuosikymmeniksi eteenpäin.Kennoharkoista muurattu päiväkoti on turvallinen ratkaisu vuosikymmeniksi eteenpäin.

Lukuvinkkejä sekä lisätietoa:

Tutustu Wienerbergerin kennoharkkotuotteisiin.

Lue myös kennoharkon käytöstä kerrostalorakentamisessa.
Lataa tästä Wienerbergerin tiilikuvasto.


 
Päivitetty
6.10.2021