Kemin jättimäinen tehdasprojekti etenee – odotukset ovat uusissa biotuotteissa

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdasprojekti on Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi kotimaahan. Projektin arvo on 1,6 miljardia euroa.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan uusi havainnekuva.Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan uusi havainnekuva.

Kemin biotuotetehdasprojekti etenee suunnitelmien mukaan. Valmistuttuaan tehdas työllistää koko arvoketjussaan yhteensä noin 2 500 henkilöä eli 1 500 henkilöä enemmän kuin nykyinen Kemin sellutehdas.

Tehdas käynnistetään vuoden 2023 kolmannella kvartaalilla. Parhaillaan työmaalla tehdään maanrakennustöitä.

Biotuotetehdasprojektin kotimaisuusaste on noin 70 prosenttia. Korkeaan kotimaisuusasteeseen vaikuttavat etenkin kumppanivalinnat. Biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson painottaa myös solmittujen sopimusten merkitystä.

– Suomalaiset toimijat ovat olleet kilpailukykyisiä ja olemme saaneet tehdä useita sopimuksia kotimaisten toimijoiden kanssa.

Biotuotetehtaan työmaalla tulee työskentelemään kaikkiaan noin 15 000 henkilöä. Äänekosken vastaavassa biotuotetehdasprojektissa työskenteli 13 500 henkilöä, joista 64 prosenttia oli suomalaisia.

Tällä hetkellä Kemin tehtaan työmaalla työskentelee päivittäin noin 600 henkilöä. Yrityksistä valtaosa on Lapista tai Pohjois-Pohjanmaalta.

Erikoisuutena oma rikkihappolaitos

Biotuotetehtaan päätuote on sellu, jota tehdas tuottaa täysin ilman fossiilisia polttoaineita 1,5 miljoonaa tonnia vuodessa.

– Tämän lisäksi tehdas tuottaa mäntyöljyä, tärpättiä ja energiaa. Kuten sellua tuottavat tehtaat yleensäkin, tehdas on sähköenergian suhteen yliomavarainen ja tehtaan tuottama biosähkö toimitetaan valtakunnan verkkoon.

Kemin biotuotetehdas tuottaa uusiutuvaa sähköä vuodessa 2,0 TWh, mikä vastaa noin 2,5 prosenttia Suomen kokonaissähköntuotannosta. Tehtaan sähköntuotanto vastaa yli 100 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

Tehtaan erikoisuutena on oma rikkihappolaitos, jolla tehtaan hajukaasuista jalostetaan rikkihappoa tehtaan omaan käyttöön.

– Koko maailmassa vain Äänekosken uudelle biotuotetehtaalle on aiemmin yhdistetty rikkihappolaitos sellunvalmistusprosessiin. Tämä ratkaisu vie biotuotetehtaan merkittävästi lähemmäs suljettua kemikaalikiertoa. Uusia, tulevaisuuden biotuotteita voivat olla esimerkiksi biokomposiitti, tekstiilikuitu ja ligniini. Äänekosken biotuotetehtaan yhteydessä toimii tekstiilikuitujen demolaitos, eli tämän uuden biotuotteen tutkimus- ja kehitystyö on jo pitkällä, Johansson selvittää.

Seuraa rakentamisen etenemistä

Biotuotetehtaan rakentamisen etenemistä voi seurata reaaliajassa web-kameroiden kautta osoitteessa www.metsafibre.com/webkameratkemi.


 
Päivitetty
5.10.2021