Näin Saksan vaalit vaikuttavat rakennusalaan: Korjausala voi saada buustin

Saksa on Suomen teollisuuden tärkein kauppakumppani. Mutta miten Saksan vaalitulos vaikuttaa rakennusalalla?

Saksan vaalitulos varmistetaan vasta lokakuun puolivälissä, mutta jo nyt tiedetään varmuudella, että konservatiivinen CDU/CSU-puolue kärsi rökäletappion ja SDP voitti konservatiivit noin 1,5 prosentilla. Hallituskoalitiota pohdittaessa kahden pääpuolueen seuraksi kaavaillaan vihreitä tai liberaalipuolue FDP:tä.

Suomessa on viime päivinä pohdittu, miten Saksan vaalitulos vaikuttaa esimerkiksi teollisuuden vientinäkymiin. Saksa on ollut seitsemän vuoden ajan Suomen suurin vientikumppani.

– Vaikka uutisissa puhutaan suuresta muutoksesta, niin kovin paljon ei kuitenkaan ole muuttumassa. Mikä on tietysti meille huojentavaa. Suhtautuminen EU:n velkakuriin näyttää säilyvän riippumatta siitä kuka siellä on johdossa ja teollisuuden vahva asema säilyy eli siinä mielessä ei suuria huolia. Varovaisen positiivinen olisin tässä vaiheessa, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kertoi Helsingin Sanomille.

Rakennusteollisuudessa ollaan samoilla linjoilla. Viennin ei uskota vilkastuvan Saksan uuden hallituksen aikana.

– Rakennusteollisuus on pitkälti kotimarkkina-ala. Saksan vaikutukset tulevat megatrendien ja muun teollisuuden kautta. Jos Saksalla menee hyvin, tilaukset vetävät ja se tarkoittaa enemmän teollisen rakentamisen investointeja myös Suomessa, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo kertoo.

Rakennustuoteteollisuus RTT:n toimitusjohtaja Juha Luhanka pitää vallitsevaa tilannetta niin vakiintuneena, että Saksan vaalit eivät muuta sitä ainakaan hetkessä.

– Vaalit eivät heilauta tilannetta, joka on muovautunut 10-20 vuoden aikana sellaiseksi, että isot konsernit ovat ostaneet paikallisia yrityksiä ja operoivat Pohjoismaissa ja Venäjällä.

Saksa on maa, jossa rakennustuotteet tulevat aika läheltä. Kun tiedetään, että Hollanti, Belgia ja Tanska vievät paljon Saksaan, Suomelle ei siinäkään mielessä ole suurta vaikutusta.

”Nykyinen korjausrakentaminen ei riitä”

Asiantuntijat ovat ennakoineet, että Saksan vaalitulos voi vauhdittaa vihreää siirtymää Suomessa, jos vihreät päätyvät hallituskoalitioon.

– Veikkaan, että Suomessa vihreä siirtymä on menossa nopeammin eteenpäin kuin Saksassa. Uusi kaavoitus- ja rakennuslaki kiteytyy kahteen asiaan, vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen. Kaikki Suomen rakennustuoteteollisuuden yritykset tuntevat nämä termit ja miettivät, miten heidän tuotteensa ovat vähähiilisempiä tai miten ne kiertävät elinkaarensa päässä, Luhanka perustelee.

Saksassa uuden hallituksen myötä edistyvä vihreä siirtymä voi kuitenkin näkyä myös Suomessa, jos Suomen teollisuus hyötyy vihreistä investoinneista.

Jouni Vihmon mukaan kehityksen pitäisi kirittää Suomessa asuntojen ja liikenneinfran päästöjen pienentämistä.
 

"Saksassa panostetaan todella paljon infraan. Taustalla on koronasta toipuminen ja siihen liittyvä elvyttäminen. Jos vaalivoittajan lisäksi muut puolueet haluavat tehdä vihreitä investointeja, se voisi kirittää myös Suomea asuntojen korjausrakentamisessa. Valtavan iso osa päästöistä tulee asumisesta. Suomessakin pitäisi ymmärtää, että nykyisellä korjausrakentamisen määrällä ei päästä ympäristötavoitteisiin. Määrä pitäisi tuplata."

Jouni Vihmo, pääekonomisti, Rakennusteollisuus RT

 
Päivitetty
1.10.2021