Teknisen kaupan nousukausi jatkuu – Myös rautakauppias myhäilee

Teknisen Kaupan myynti on noussut ennätykselliselle tasolle. Rautakauppias uskoo, että hyvä myynti jatkuu myös pandemian hellittäessä.

Kuva: K-RautaKuva: K-Rauta

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kasvoi toisella vuosineljänneksellä 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vaikka kasvua selittää osaltaan vuoden 2020 toisen neljänneksen heikko myyntitilanne, kuluvan vuoden toinen vuosineljännes ylitti jopa vuoden 2019 vastaavan ajankohdan myynnin.

Kuluneen kevään aikana nousu on ollut ripeintä raaka-ainekaupassa, joka edellisen vuoden vaikeuksien jälkeen kasvoi 32 prosenttia. Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa myynti kohosi 11 prosenttia vuodentakaisesta. Rakentamisen tuotteissa ja palveluissa kirjattiin lähes yhdeksän prosentin kasvulukemat.

– Jäsenyritysten myynti toisella neljänneksellä ylitti kaikki odotukset. Se oli myös korkein toisen vuosineljänneksen myynti alalla koskaan, Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto sanoo.

Osaajapula verottaa kasvua

Uitto muistuttaa, että nousukauden ongelmat ovat läsnä kaupan kehityksessä. Tämä näkyy saatavuusongelmina.
– Yhä useammat teknisen kaupan yritykset kärsivät huonosta tuotteiden saatavuudesta ja pitkistä toimitusajoista.

Hinnat ovat paikoitellen nousseet moninkertaisiksi totutusta tasosta. Osaavan henkilöstön saatavuus on heikentynyt voimakkaasti niin teknisen kaupan yrityksillä kuin heidän asiakkaillaan.

Laajasti elinkeinoelämää tällä hetkellä koskettava osaajapula kuristaa Uiton mukaan muun muassa teknistä myyntiä, koneiden ja laitteiden asennustehtäviä sekä huoltoalaa.

– Työn vastaanottamista pitäisi tehdä houkuttelevammaksi. Tarvitsemme välttämättä työperäistä maahanmuuttoa myös muihin kuin asiantuntijatehtäviin, Uitto toteaa.

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti on pysynyt hyvällä tasolla jo viime vuodesta. Vuoden 2020 viimeisen neljänneksen aikana myynti jäi vain puoli prosenttia vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan. Korona-aika ei ole juurikaan vaikuttanut ammattirakentamiseen.

Isot rakennushankkeet tukevat rautakaupan myyntiä

K-Rauta Malmi Procenterin kauppias Marko Rinne on noteerannut myynnin vedon myös omalla alallaan rautakaupassa. Procenter on erikoistunut ammattilaisasiakkaisiin.

– Kuluttajapuolen kysyntä heijastuu myös ammattipuolelle. Ihmisillä on halua vaihtaa asuntoja ja remontoida niitä. Rakennuslupien haku on vilkasta, ja kysyntää tulee sitä kautta myös ammattiasiakkaille ja tekijöille. Lisäksi isot rakennusliikkeet tekevät nyt ahkerasti korjauskohteita.

Rinteen mukaan kysyntää on sekä korjaus- että uudisrakentamisessa. Erityisen kysyttyjä tuotekategorioita ovat olleet eristeet ja puutavara.

– Rakennustarvikkeita kysytään tasaisesti ja niistä raskaiden rakennustarvikkeiden kysyntä on noussut kaupassamme eniten. Puutavaraa kuten vaneria, piharakennuspuuta ja sahatavaraa kysytään paljon. Isot rakennushankkeet ovat useasti hyvin pitkäkestoisia, mikä pitää myynnin hyvällä tasolla.

Myyntipiikin kääntöpuolena ovat toimitukselliset haasteet, jotka ovat vaivanneet puu- ja terästuotteita.

Rinteen kaupassa on pyritty varautumaan kasvaneeseen kysyntään mahdollisimman hyvin edellisen vuoden kokemusten perusteella.

– Puutavaramarkkina on globaalisti kuumentunut. Tämä näkyy myös kotimaan kysynnässä. Yksittäisissä tuoteryhmissä, esimerkiksi sähkötyökaluissa ja maaleissa, kysynnän kasvu on näkynyt tilapäisinä saatavuushaasteina. Rakentamisen suosio on näkynyt ajoittaisina toimitusaikaviiveinä esimerkiksi eristeissä, ovissa ja ikkunoissa, hän kertoo.

 
Päivitetty
24.9.2021