Suomalaisten kylpyhuoneissa on kehnot valmiudet tulevaisuuteen – sähkövaraukset kannattaa päivittää remontin yhteydessä

Vain harvoissa suomalaisissa kylpyhuoneissa on tarvittavia sähkövarauksia wc-istuimen mukavuustoimintojen käyttöönottoon. Tilanteen tulisi muuttua, jotta kylpyhuoneet olisivat valmiina vastaamaan tulevaisuuden ratkaisuihin ja muuttuneisiin tarpeisiin ja toiveisiin, linjaa Euroopan suurin saniteettituotteiden valmistaja Geberit.

Suomalaiset toivovat kylpyhuoneisiin tuotteita ja ominaisuuksia, jotka tarvitsevat sähköä wc-istuimeen. Siksi kylpyhuoneisiin on syytä varata tulevaisuutta varten riittävästi sähkövarauksia, vaikkei niille vielä olisikaan tarvetta.

Suomalaiset toivovat kylpyhuoneisiin tuotteita ja ominaisuuksia, jotka tarvitsevat sähköä wc-istuimeen. Siksi kylpyhuoneisiin on syytä varata tulevaisuutta varten riittävästi sähkövarauksia, vaikkei niille vielä olisikaan tarvetta.

Geberitin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan 54 prosenttia suomalaisista haluaisi tulevaisuudessa kylpyhuoneeseen kosketusvapaan huuhtelupainikkeen, 31 prosenttia pesu-wc:n, 31 prosenttia mukavuusvalon yöllisiä wc-käyntejä varten sekä 59 prosenttia wc-istuimen, joka poistaa epämiellyttävät hajut suodattimen avulla. Kaikki edellä mainitut toiminnot vaativat sähköä ja tuovat mukanaan huomattavaa käyttömukavuutta.

Kyselytutkimuksessa vain kuusi prosenttia suomalaisvastaajista kertoi, että kodin wc-istuimen yhteyteen on asennettu sähkövaraus tai pistorasia. 90 prosenttia kertoi, ettei sähkönsyöttöä ole. Neljä prosenttia vastaajista ei osannut vastata kysymykseen.

Geberitin tuotepäällikkö Marko Polven mukaan suunnittelijoiden, putkimiesten ja sähköasentajien kannattaakin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota wc-istuimien lähellä oleviin sähkönsyöttöihin.

Wc-istuimen yhteydessä oleva mukavuusvalo tekee yöllisistä vessakäynneistä miellyttävämpiä. Valo syttyy ja sammuu automaattisesti.Wc-istuimen yhteydessä oleva mukavuusvalo tekee yöllisistä vessakäynneistä miellyttävämpiä. Valo syttyy ja sammuu automaattisesti.

– Varautuminen wc-istuimen sähkötarpeisiin tuo hyvin pienen lisäkustannuksen, kun kylpy- ja wc-tilojen varustus ovat vielä suunnittelun tai työn alla. Hinta nousee huomattavasti, jos muutoksia on tehtävä jälkikäteen. Eli vaikka sähkölle ei olisi juuri nyt tarvetta, valmiudet kannattaa olla tulevaisuuden tarpeita ajatellen, hän muistuttaa.

Lue myös: Sähköliitäntä tuo wc-istuimeen lisää mukavuutta
 

"Varautuminen wc-istuimen sähkötarpeisiin tuo hyvin pienen lisäkustannuksen, kun kylpy- ja wc-tilojen varustus ovat vielä suunnittelun tai työn alla."

Marko Polvi, Geberit Oy

Asukkaiden on usein helpompi arvioida pistorasioiden määrää ja sijaintia keittiöön, mutta kylpyhuoneissa tyydytään liian usein yleisiin vähimmäisvaatimuksiin. Tällöin suunnittelijoiden on hyvä kiinnittää asukkaiden huomiota kylpyhuoneen tarpeellisiin sähkövarauksiin.

– Kannustan aina ihmisiä varautumaan tulevaisuuteen siten, että kylpyhuoneissa on riittävästi pistorasioita ja valmiuksia sähköä vaativille ratkaisuille. Totta kai märkätiloissa on aina otettava huomioon myös turvallisuusmääräykset, ja sähköasennukset on suunniteltava ja toteutettava ammattilaisen avulla, Polvi painottaa.

IDO Glow Sensorissa yhdistyvät kosketusvapaus ja huuhtelupainikkeen virtaviivainen muotoilu.

IDO Glow Sensorissa yhdistyvät kosketusvapaus ja huuhtelupainikkeen virtaviivainen muotoilu.

Sähköä tai paristoja käyttäen wc-huuhtelun voi tehdä kosketusvapaasti

Geberitin IDO-brändillä on valikoimassaan IDO Glow Sensor -huuhtelupainike, joka toimii joko sähköllä tai paristoilla. Verkkovirtakäyttöisenä se on huolettomampi, koska tällöin ei tarvitse huolehtia paristojen käytöstä. Sensor hoitaa sekä ison että pienen huuhtelun, kun käsi viedään tunnistimen yläpuolelle. Kosketusvapaa huuhtelu voidaan jälkiasentaa kaikkiin IDO Glow -lattia-wc-istuimiin.


*YouGov toteutti kyselytutkimuksen Geberitille tammikuussa 2021. Pohjoismaisen kyselyn vastaajista 1 014 oli suomalaisia.

 
Päivitetty
23.9.2021