Hybridimalli on kelpo vaihtoehto, kun tarvitaan uutta pyyhekuivainta

Linjasaneeraus tulossa, kylpyhuoneeseen haluttaisiin arkea helpottava pyyhekuivain, mutta käyttövesijärjestelmään sitä ei saa enää muutama vuosi sitten voimaan tulleen asetuksen mukaan asentaa. Mikä neuvoksi?

Yleisin ratkaisu on ollut asentaa sähkökäyttöinen kuivain tai rakentaa pyyhekuivaimille kokonaan oma vesikiertoinen lämmitysverkkonsa, eli niin sanottu matalalämpöverkko. Nyt markkinoilla on kuitenkin vaihtoehto, jota LVI-suunnittelijan mielestä käytetään vielä turhan vähän.

Edullinen vaihtoehto matalalämpöverkolle

Pyyhekuivaimia ei ole saanut vuoden 2018 alussa voimaan tulleen asetuksen myötä liittää käyttöveteen, ellei kohteessa ole jo aiemmin ollut käyttöveteen liitettyä pyyhekuivainta. Vaihtoehtona on ollut sähkökäyttöinen pyyhekuivain, lämpöverkkoon liitetty vesikiertoinen kuivain tai erillisen matalalämpöverkon rakentaminen. Kaikissa näissä vaihtoehdoissa on omat ongelmansa, joihin uusi hybridikuivain tarjoaa ratkaisuja.

Pelkästään sähköllä toimiva pyyhekuivain kasvattaa sähkölaskun loppusummaa. Patteriverkostoon liitetty kuivain ei lämpene kesällä, kun lämmitys on pois päältä. Erillisen matalalämpöverkon rakentaminen on vaihtoehdoista rakennuskustannuksiltaan selvästi kalliimpi kuin muut.

Sentakia ML-6/600 kromi + MOA -sähkövastus.Sentakia ML-6/600 kromi + MOA -sähkövastus.

LVI-suunnittelija Janne Koskela Vahanen Oy:stä muistuttaa, että yhdistelmäpyyhekuivain mahdollistaa sen, ettei kokonaan erillistä matalalämpöverkkoa tarvita. Hybridi- eli yhdistelmäkuivain lämpenee sekä putkissa kiertävällä kuumalla vedellä että sähkövastuksella.

– Hybridikuivain voidaan liittää kiinteistön olemassa olevaan lämmitysverkostoon. Kesäaikana verkoston lämpötilan ollessa matala, voidaan pyyhekuivainta käyttää sähkötoimisena, selventää Koskela hybridimallin periaatetta.

Kätevä vaihtoehto linjasaneerauksen yhteydessä

LVI-suunnittelija Janne Koskelan mielestä tällainen yhdistetty vesi- ja sähkökuivain liitettynä rakennuksen olemassa olevaan lämmitysverkostoon olisi mainio vaihtoehto linjasaneerausiässä olevien kerrostalojen kylpyhuoneisiin.

 

– Hybridikuivaimia on suunniteltu vielä valitettavan vähän. Hyvin usein linjasaneerausiässä olevan rakennuksen tarjouspyynnöissä kysytään tarjousta matalalämpöverkoston rakentamisesta. Ehkä pitäisi pystyä tuomaan taloyhtiöille tietoa enemmän myös hybridivaihtoehdosta ja sen toteutustavoista, pohtii Koskela.

Lämpöverkon putkisto kulkee parhaassa tapauksessa kylpyhuoneen seinän takana. Yhdistelmäkuivaimen tarvitsema lämminvesiputki on helppo vetää myös kylpyhuoneeseen ja kustannukset ovat maltilliset.

– Edes asuinhuoneiston kylpyhuoneen sijainti rakennuksen ulkoseinällä ei välttämättä poista mahdollisuutta hybridikuivaimeen, vaikka lämmitystehon tarve on suurempi.

– Esimerkiksi Sentakian mallistosta löytyy myös erityisesti lämmitystarkoitukseen varusteltuja kuivainmalleja. Ratkaisu on kustannuksiltaan varteenotettava vaihtoehto, vaikka huomioitaisiin myös kesän sähkökustannukset, laskee LVI-suunnittelija Janne Koskela.

Hänen mukaansa hybridikuivaimen suunnittelu ei tuota varsinaisia ongelmia. Kylpy- ja suihkutilojen sähköasennusmääräykset pitää tietenkin ottaa huomioon, mutta siihen löytyy ratkaisu yhteistyöstä. Kun LVI-suunnittelija tekee yhteistyötä sähkösuunnittelun kanssa, niin ongelmia ei synny.

Hybridi kelpaa urakoitsijallekin

LVI-projektinjohtaja Mika Väisänen KRS-Yhtiöt Oy:stä on juuri saanut päätökseen kohteen, jonne he asensivat Sentakian hybridikuivaimet.

Hybridikuivaimia suunniteltaessa ja asennettaessa on otettava huomioon, että lämmitysveden kierto pyyhekuivaimessa tulee pystyä katkaisemaan silloin kun kuivainta lämmitetään sähköllä. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi sulkemalla kiertopumppu kesän ajaksi. Väisäsen mukaan heidän kohteessaan jokaisen kylpyhuoneen pintaputkeen asennettiin erillinen käsikäyttöinen sulku, jotta asukas voi sulkea veden kierron silloin kun kuivainta käytetään sähköllä.

Väisäsen mukaan pyyhekuivaimen asennus sujui kuten normaalinkin vesikiertoisen pyyhekuivaimen, toki on hyvä ottaa huomioon erikseen pyyhekuivaimeen liitettävän sähkövastuksen asennukseen tarvittava aika.

Koska hybridikuivain lämpenee lämmityskaudella lämmitysverkoston vedellä, sillä voidaan linjasaneerauksen yhteydessä korvata helposti vesikiertoinen lämmityspatteri.

Tavallisella lämmityspatterilla ei asukkailla ole mitään käyttöä. Toki sillä saadaan tila lämmitettyä, mutta kun patteri korvataan hybridikuivaimella, asumismukavuus ja käytettävyys paranee selvästi. Varsinkin paljon ulkoileville sekä lapsiperheille kuivain on erityisen käytännöllinen, koska usein varsinkin kerrostaloasunnoissa ulkoiluvaatteiden kuivaus on haasteellista.

Kun asunto on varustettu pyyhekuivaimella, märkiä ulkovaatteita ei enää tarvitse asetella esimerkiksi pitkin kylpyhuoneen lattiaa, lattialämmityksen kuivattavaksi, vaan ne saadaan siististi ripustettua pyyhekuivaimelle.

 
Päivitetty
15.9.2021