360-kuvista rohkaisevia kokemuksia työmailla: Turhat käynnit loppuivat

Rejlersin kehittämä AOS–etävalvontatyökalu on tällä hetkellä ainoa lajissaan Suomessa. Yksi palvelun käyttöön ottaneista yrityksistä on Valmet.

Kuva: Tampereen Sähkölaitos OyKuva: Tampereen Sähkölaitos Oy

AOS on lyhenne sanoista Accelerated Operations Service. Kyseessä on Rejlersin kehittämä pilvipalvelu, jonka tavoitteena on tehostaa asiakkaan projektinhallintaa muun muassa helpottamalla tiedon etsimistä ja sen jakamista. Valmetin käyttää palvelua tällä hetkellä muun muassa Naistenlahden voimalaitosprojektissa Tampereella, missä palvelun avulla on dokumentoitu voimalaitosympäristön tiloja.

Dokumentoinnin avulla on saatu ajantasaista tietoa, jota käytetään rakenteiden ja järjestelmien sijoittamisessa. Palvelua on hyödynnetty lisäksi tiedonvaihtoon urakoitsijoiden, suunnittelun ja työmaan johdon välillä.

AOS-palvelua käytetään verkkoselaimella. Etuna on nopea käyttöönotto ilman ohjelmistoasennusta. Palvelun käyttäjä voi tarkastella tiloja ja liikkua työmaalla 360-näkymässä tietokoneen, tabletin tai puhelimen näytöllä. 360-kameran avulla on mahdollista esittää ajan tasalla oleva näkymä työmaalta lähes reaaliajassa. Palveluun voidaan liittää antureiden keräämää dataa esimerkiksi lämpötiloista, kosteudesta tai betonin kuivumisasteesta. Kaikki data on käytettävissä pilvipalvelussa milloin tahansa.

Kuva: Tampereen Sähkölaitos OyKuva: Tampereen Sähkölaitos Oy

”Moninkertainen määrä kerättävää dataa”

Rejlers Finland Oy:n AOS-palvelun tuotepäällikkö Jaakko Larvanto uskoo, että 360-kuvien käyttö lisääntyy jatkossa merkittävästi.

– 360-kuvien käyttö lisääntyy teollisuuden ja rakentamisen projektikäytössä. Se on periaatteessa seuraava kehitysaskel kännykkäkuvien jälkeen. Teknologia moninkertaistaa kerättävän datan määrän samalla työmäärällä. 360-kuvien hyödyntäminen lisääntyy myös tuotantolaitosasiakkaidemme kunnossapitotehtävissä ja koulutuksissa.

Rejlers tarjoaa palveluaan kuukauden pituiseen pilotointiin, joka sisältää koulutuksen.

– Lähes kaikki pilotointimme on johtanut jatkuvan palvelun aloitukseen. Pilotointiaikana koulutamme asiakkaan edustajia käyttämään- ja hallinnoimaan palvelua, joten pilottijakson jälkeen he voivat käyttää palvelua täysin itsenäisesti, Larvanto selvittää. Hän pitää digitaalisen pilvipalvelun etuna myös työturvallisuuden parantumista työmaalla.
 

"Työntekijöitä voidaan perehdyttää etänä ennen työmaalle menoa. Palvelu vähentää turhaa tarvetta vierailla työmaalla."

Jaakko Larvanto, AOS-palvelun tuotepäällikkö, Rejlers Finland Oy

Valmet on ottanut palvelun käyttöön myös Tsekeissä sijaitsevaan voimakattilaprojektiin. Valmet on luonut virtuaalisen näkymän projektikohteesta, jolloin riittää kun yksi henkilö vierailee kohteessa.

 
Päivitetty
10.9.2021