Yrittäjäksi rakennusalalle? Näin Jani onnistui toiminnan aloittamisessa

Tuore yrittäjä muistuttaa muita alalla aloittelevia riittävän vakuutusturvan ja hyvän kirjanpitäjän merkityksestä.

Remontointipalvelu Jani Löppönen Tmi on haminalainen rakennusalan yritys, jonka perustaja Jani Löppönen päätti lähteä yrittäjäksi kartutettuaan kokemusta ensin alan palkkatöissä. Yrityksen palveluihin kuuluvat muun muassa uudisrakentaminen, remontointi ja talopakettien kasaaminen.

Löppönen valitsi yhtiömuodoksi toiminimen, mutta muutos osakeyhtiöksi on hänen mukaansa edessä lähiaikoina.

– Toiminimi oli helpoin tapa aloittaa yritystoiminta. Kirjanpitäjän kanssa olemme käyneet asiaa läpi ja laskelmien mukaan osakeyhtiö ei tarjoa rahallista etua vielä nykyisellä liikevaihdolla.

Vastuukysymysten takia aion kuitenkin vaihtaa yhtiömuotoa, koska osakeyhtiössä omat ja firman rahat pysyvät erillään, Löppönen perustelee. Hän on palkannut yritykseensä viime aikoina muutaman työntekijän ja asiat ovat hoituneet hyvin toiminimellä. Ainoat ongelmat ovat liittyneet tilien avaamiseen.

– Muutama rakennustarvikkeita myyvä yritys ei ole suostunut avaamaan luottotiliä, koska ne eivät näe yritykseni liikevaihtoa mistään suoraan. Se on hieman vaikeuttanut toimintaa, mutta ei merkittävästi.

Toisaalta toiminimen pyörittämisessä on ollut myös etuja osakeyhtiöön verrattuna. Rahoja saa siirtää vapaasti yrityksen ja oman tilin välillä, mikä voi olla etu varsinkin yritystoiminnan alkuvaiheessa. Osakeyhtiössä siirroille on aina oltava syy, kuten palkanmaksu.

Verotuksellisesti osakeyhtiö voi olla edullisempi valinta silloin, kun rahat jätetään yhtiöön eikä niitä nosteta palkkana. Tällöin verotettavasta voitosta maksetaan kiinteää 20 prosentin yhteisöveroa.

Remontointipalvelu Jani Löppönen Tmi:n perustaja Jani LöppönenRemontointipalvelu Jani Löppönen Tmi:n perustaja Jani Löppönen

Talonrakennusteollisuus ry:n toimitusjohtajan Kim Kaskiaron mukaan osakeyhtiömuotoinen liiketoiminta on lähtökohtaisesti aina turvatumpi valinta yrittäjän kannalta etenkin silloin, jos yritys ajautuu konkurssiin. Tällöin toiminimiyrittäjä on vastuussa veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan.

– Jos yrittäjä hoitaa asiansa moitteettomasti, hän pärjää sekä toiminimellä että osakeyhtiöllä. Jos haluaa kasvattaa liiketoimintaansa tulevaisuudessa, osakeyhtiö on parempi valinta muun muassa verotuksellisista syistä, Kaskiaro sanoo. Hän huomauttaa, että aloitteleva yrittäjä joutuu sitoutumaan toiminnan alkuvaiheessa myös osakeyhtiön riskeihin esimerkiksi lainan takauksilla.

– Rakennusalan urakkasopimuksissa on yhtäläiset riskit yhtiömuodosta riippumatta.

Vakuutukset kuntoon

Rakennusalalle yritystä perustavan on tärkeä huolehtia vakuutusturvastaan.

– Alalla sattuu paljon tapaturmia, joten hyvä tapaturmavakuutus kannattaa hankkia. Lisäksi on huolehdittava siitä, että itsensä lisäksi työntekijät on vakuutettu huolellisesti, Löppönen opastaa.

Vakuutusmaksuihin vaikuttavat yrityksen tekemät työt. Esimerkiksi kattoremontit voivat nostaa maksua, Kaskiaro sanoo.

Yrittäjän eläkevakuutuksen merkitys on avautunut Löppöselle kantapään kautta.
 

"Maksoin minimiä, kun aloitin yritystoiminnan. Kun polveni hajosi ja jouduin sairauslomalle, vakuutuksesta ei saanut juuri mitään. Sen takia olen nostanut YEL-maksua. On hyvä olla rahallista turvaa, jos tulee vaikka useamman kuukauden sairausloma. Yritän myös pitää jatkuvasti pientä pohjakassaa, jos sattuu jotain odottamatonta."

Jani Löppönen, Remontointipalvelu Jani Löppönen Tmi

Vakuutusturvan määrittelee pitkälti laki. Työnantajalla on velvollisuus ottaa tapaturmavakuutus työsuhteessa oleville työntekijöille. Sama koskee työeläkevakuutusta. Yrittäjälle itselleen tapaturmavakuutus ei ole pakollinen, mutta suositeltava.

Jos toimintaan liittyy ympäristövahingon riski, yrittäjän on otettava ympäristövahinkovakuutus. Se koskee kuitenkin vain osakeyhtiöitä, ei toiminimiä. Kyseinen vakuutus vaaditaan myös, jos liiketoimintaan edellytetään ympäristöviranomaisen lupa.

Vakuutukset ovat tärkeässä osassa rakennusalalla toimiessaVakuutukset ovat tärkeässä osassa rakennusalalla toimiessa

Rakennusalalla oleellisen tärkeä on vastuuvakuutus.

– Se vaaditaan suoritettavalle kohteelle usein urakkasopimuksessa. Jos vastuuvakuutusta ei ole, kyseessä on sopimusrikkomus. Tällöin yrittäjä voi joutua itse suoraan taloudelliseen vastuuseen, Kaskiaro huomauttaa.

Rakennusalalla pienenkin huolimattoman työsuoritteen aiheuttamat taloudelliset seuraamukset yrittäjälle voivat olla merkittäviä. Näin voi käydä esimerkiksi vesivahingon seurauksena.
 

"Vahingon suuruus voi tällöin olla kymmeniä tuhansia euroja. Yrittäjän ammattitaito yhdistettynä oikeanlaiseen vakuuttamiseen on suurin turva yllättäviltä riskeiltä. Yrittäjän ei tule sitoutua sellaiseen työhön, jota hän ei osaa."

Kim Kaskiaro, toimitusjohtaja, Talonrakennusteollisuus ry

Kirjanpitäjän valinta onnistui

Jani Löppönen korostaa hyvän kirjanpitäjän valintaa.

– Kyselin muilta yrittäjiltä, keitä he suosittelevat. Sitten otin yhteyden muutamaan ja valitsin henkilön, joka osaa selittää asiat niin, että minäkin ne ymmärrän. Löytyi yhteinen sävel.

Kirjanpitäjä vastaa myös Löppösen palkanlaskennasta. Yrittäjä itse on pyrkinyt ulkoistamaan kaikki paperityöt, joissa hän itse ei ole vahvimmillaan. Haasteena on myös ajan puute.

– Aluksi laskin ja tilitin arvonlisäverot. Töitä on kuitenkin niin paljon, että se ei kannata. Ammattilaiset ovat sitä varten.

Jani Löppösen vinkit aloittelevalle rakennusalan yrittäjälle

  • Kartuta ensin osaamistasi ja työkokemusta vieraalla
  • Etsi ensimmäiseksi hyvä kirjanpitäjä, jonka kanssa voit perustaa yrityksen ja pohtia sopivinta yhtiömuotoa.
  • Kehitä itsekuria talouden hallintaan. Rahaa tulee, mutta sitä myös menee.
  • Ennakkoverot kannattaa säätää kirjanpitäjän kanssa sopiviksi, jotta vältytään isoilta mätkyiltä.
  • Ennen kaikkea, huolehdi, että töitä riittää. Palkkatöissä lomautettuna saa tukea, yrittäjänä rahaa saa vain tehdyistä töistä.

 
Päivitetty
10.9.2021