Mitä tapahtuu, jos materiaalikulut eivät laske? ”Asuntoaloitukset voivat siirtyä”

Korkeimmat hinnat alkavat tasaantua, mutta vaikutus näkyy Suomessa viiveellä.

Raaka-aineiden korkeat hinnat ovat olleet piikkinä rakennusteollisuuden lihassa koko kevään. Kesäkuussa asiaa selvitettiin Rakennusteollisuus RT:n kyselyllä, jonka mukaan suurimmaksi asuntotuotannon käynnistymistä haittaavaksi osa-alueeksi koettiin nimenomaan kustannusten nousu.

Raaka-aineiden kallistuminen ei näy vielä asuntojen hinnoissa, mutta ennen pitkää se on mahdollista. Etenkin, jos materiaalikustannukset ovat pitkään korkealla tasolla. Sopimukset tehdään hyvissä ajoin ennen varsinaisen työn aloittamista.

Erityisen paljon hinnat ovat nousseet puutavaran, teräksen ja bitumin kohdalla. Jälkimmäisen hintaa on nostanut öljyn maailmanmarkkinahinnan ylämäki, joka on viime päivinä tasaantunut. Kustannusten nousu haittaa etenkin pienempien yritysten toimintaedellytyksiä.

Uhkana asuntoaloitusten siirtyminen

Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmon mukaan raaka-aineiden maailmanmarkkimnahinnat osoittavat rauhoittumisen merkkejä. Yhdysvalloissa puutavaran hinnat ovat jo laskeneet huippulukemista.

Hintojen voimakas nousu on kuitenkin ehtinyt tehdä tehtävänsä.

– Hintojen nousu yhdessä kasvavan osaajapulan kanssa voi hidastaa tai siirtää asuntoaloituksia loppuvuonna. Asuntorakentamisen veto on nyt kuitenkin kova ja uusien asuntoaloitusten taso pysyy tänä ja ensi vuonna korkealla. Yksittäisten raaka-aineiden hintojen nousut ovat suuria, mutta rakennuskustannusten nousu jää kokonaisuutena vuositasolla kuitenkin selvästi yksinumeroiseksi, Vihmo sanoo.

Materiaalikustannusten - esimerkiksi puutavaran - nousu yhdessä osaajapulan kanssa voi hidastaa tai siirtää asuntorakentamista loppuvuonnaMateriaalikustannusten - esimerkiksi puutavaran - nousu yhdessä osaajapulan kanssa voi hidastaa tai siirtää asuntorakentamista loppuvuonna

Maailmanmarkkinahintojen tasoittuminen tai kääntyminen hienoiseen laskuun ei näy välittömästi Suomessa.

– Suomessa ei ole vielä nähty koko kustannusnousua, mutta kustannuskehityksen rauhoittuminen maailmalla heijastuu aikanaan myös tänne, Vihmo jatkaa.

Työpanosten ja materiaalien suhde uudis- ja korjausrakentamisessa on Vihmon mukaan erilainen, mutta kustannusten nousu koskee molempia rakentamisen lajeja. Nousu on koskettanut myös infrapuolta, jossa öljyn hinnan nousu on nostanut päällysteiden hintoja merkittävästi.

Rakennuslupien määrä pomppasi

Tilastokeskuksen tietojen mukaan asuntorakentaminen jatkui vilkkaana maalis-toukokuun aikana. Kyseisenä ajankohtana asuntorakentamisen kiinteähintainen arvo kasvoi yli kaksi prosenttia vuoden takaisesta.

Asuntorakentamisen kuutiomäärä lisääntyi 20 prosenttia, ja aloituksia oli peräti 45 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Rakennusteollisuus RT:n mukaan asuntoaloitusten määrä kääntyi kasvuun viime vuoden loppupuoliskolla ja nousi alkuvuonna kaikkien aikojen ennätyslukemiin.

Määrät kasvoivat merkittävästi myös rakennusluvissa, joita myönnettiin maalis-toukokuun aikana kaikkiaan 13 000 asunnolle. Määrä oli 23 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Koko rakentamisen määrää tarkasteltaessa maalis-toukokuun tilastot kertovat pientä laskua vuoden takaiseen. Taustalla on muun kuin asuntorakentamisen kiinteähintaisen arvon supistuminen seitsemällä prosentilla.

 
Päivitetty
20.8.2021