Asiantuntijalta tyly arvosana Lohjan messutalojen saunoille – Lauteet liian matalalla, poistoilmakanavia puuttuu: ”Löyly jää lyhyeksi ja heikoksi”

Saunojen elämyksellisyydestä kirjan kirjoittanut dosentti ihmettelee Lohjan asuntomessujen saunojen rakenteellisia puutteita.

Kuva: Lohjan AsuntomessutKuva: Lohjan Asuntomessut

Saunat ovat saaneet runsaasti mediahuomiota 8. elokuuta asti avoinna olevilla Lohjan asuntomessuilla. Vastikään Sauna from Finland palkitsi messujen kolme elämyksellisintä saunaa.

Tekniikan tohtori, Aalto-yliopiston dosentti ja viiden vuoden ajan Saunologia.fi -verkkopalvelua päätoimittanut Lassi A Liikkanen kävi kiertämässä messusaunoja. Verkkosivustollaan hän kiteytti kokemuksensa pettymykseksi.

”Minun on vaikea sulattaa sitä, että kalliissa uudisrakentamisessa tehdään järjestelmällisesti merkittäviä mokia, joita pienellä suunnittelulla ja parin sadan euron lisärakennuskustannuksin voitaisiin välttää”, Liikkanen kirjoitti.

Näyttävien saunojen perusongelmana hän pitää saunojen tunnettujen rakenneratkaisujen unohtamista tai laiminlyömistä.

– Itseäni kiinnostaa se, miten varmistetaan mahdollisimman hyvä saunomiskokemus. Messusaunojen rakenteet eivät mahdollista kovinkaan hyvää kokemusta, hän sanoo.

Liikkanen ihmettelee etenkin messusaunojen mittasuhteita, joissa lauteet eivät yllä riittävän korkealle.

– Nykysaunoissa lauteet ovat monesti liian matalia. Se on yksi suurimmista synneistä. Jotta saunojalle tulee lämmin ja hän saa otettua kunnon löylyt, se edellyttää, että saunan mittasuhteet ovat sopivat. Toki tämän toteuttaminen on haastavaa, mikäli saunatila on niin pieni, että on vaikea tehdä kahta tai kolmea askelmaa jalkalauteelle. Ne vaaditaan, jotta laudetasot ovat riittävän lähellä kattoa. Mahdotonta tämän ei kuitenkaan pitäisi olla, kun tilat kuitenkin suunnitellaan alusta pitäen. En näe mitään estettä, etteikö saunatila voisi olla korkeampi.

Asiantuntijan mukaan nykysaunoissa lauteet ovat monesti liian matalalla (kuva ei Lohjan asuntomessuilta)Asiantuntijan mukaan nykysaunoissa lauteet ovat monesti liian matalalla (kuva ei Lohjan asuntomessuilta)

Toinen tärkeä poistokanava puuttui monesta saunasta

Toinen virhe messusaunoissa on Liikkasen mukaan koneellisen ilmanvaihdon poistoilman väärä toteutus.

– Tuloilmakanavat on yleisesti ottaen tehty oikein. Poisto oli kuitenkin monessa saunassa väärässä paikassa. Ainoa poistoilmakanava ei saisi mennä katon kautta. Jos näin on, löyly jää lyhyeksi ja heikoksi. Sen takia toinen poistokanava pitäisi olla lauteiden alla.

Yleensä poistokanava vedetään katosta haaroitettuna paneloinnin alta lauteiden alle. Liikkanen kutsuu tätä perusratkaisuksi, joka on tunnettu saunarakentamisessa parinkymmenen vuoden ajan.

– Jostain syystä se ei edelleenkään ole vallitseva käytäntö. Kun tämä yhdistetään saunatilan mataluuteen, lopputuloksena voi olla erittäin laimea löylykokemus.

Tekniikan tohtori, Aalto-yliopiston dosentti ja Saunologia.fi -verkkopalvelun päätoimittaja Lassi A Liikkanen. Kuva: Reetta VirtanenTekniikan tohtori, Aalto-yliopiston dosentti ja Saunologia.fi -verkkopalvelun päätoimittaja Lassi A Liikkanen. Kuva: Reetta Virtanen

Liikkanen uskoo, että ilmiön taustalla on pääsääntöisesti suunnittelijoiden ja rakentajien tietämättömyys.

– Toki kyse voi olla myös kustannusten säästämisestä. LVI-insinööri tai arkkitehti ei ole piirtänyt poistokanavia lauteiden alle, koska ne on kalliimpaa asentaa sinne.

Lauteiden alla oleva poistokanava toteutetaan siinä vaiheessa, kun saunaan tehdään höyrysulkua ja eristyksiä. Tässä työvaiheessa saunakanava liitetään katossa kulkevaan ilmanvaihtoputkistoon ja vasta sen jälkeen aloitetaan seinien panelointi. Saunakanavan alapään pitäisi jäädä piiloon jalkalauteen alapuolelle.

– Käytännössä työmäärä on aika pieni, mutta se pitää olla suunniteltu. Kyse ei ole edes ulkonäöllisestä asiasta, koska käytännössä poistoilmakanava on näkymätön osa.

Ulkonäöllisesti Liikkanen piti messusaunojen suunnittelusta.

– Kaikki on hyvin siistiä. Saunoissa on käytetty yleisesti ottaen melko kalliita materiaaleja. Vaikutelma on lupaava, mutta monesta saunasta olisi saatu pienellä lisäpanostuksella mukavuudeltaan erinomaisia.

 
Päivitetty
6.8.2021