Muovimatto voi pilata huoneilman
– Lue Remontti-Reiskana tunnetun Jorma Piisisen neuvot

Muovimatto jätetään monesti laminaatin tai parketin alle. Sillä voi olla pahimmillaan vakavat seuraukset.
 

Muovimatto on tuttu näky monelle lattiaremonttia tekevälle. Asiantuntijan mukaan jopa ammattilaiset saattavat jättää muovimaton laminaatin tai parketin alle, koska maton poistaminen on työlästä ja operaation hinta voi nostaa selvästi remontin hintaa.

Remontti-Reiskana tunnettu rakennusalan yrittäjä Jorma Piisinen on törmännyt ongelmaan lukuisia kertoja.

Piisinen pitää muovimaton allejättämistä osittain laiskuuden seurauksena ja kustannussäästöyrityksenä.

– Koetaan, että se on helppo jättää lattiapinnoitteen alle. Minulta kysytään tämän tästä, mikä on helpoin tapa tehdä se ja tämä. Vastaan aina, että helpoimmalla pääsee, kun ei tee mitään. Kuitenkin remonttia olisi aina järkevämpää tehdä niin, että se olisi ennaltaehkäisevää huoltotyötä. Ei niin, että käsillä on jo tilanne, jossa on pakko tehdä remonttia. Silloin se on yleensä kalleinta.

Maavaraisissa lattioissa maakosteus saattaa päästä nousemaan lattiabetoniin muovimaton alle. Etenkin PVC-pohjaiset matot alkavat kosteuden ja betonin alkalisuuden voimasta pikkuhiljaa hajoamaan ja pilaantumaan.

– Betonin korkea alkaalisuus ja kosteus ovat ongelma. Sen seurauksena liima alkaa käydä ja muovimaton hajoamistuotteet, haitalliset päästöt pääsevät sisäilmaan, Piisinen sanoo.

Seurauksena voi olla paitsi pistävä haju, myös hengitys- ja silmäoireet sekä kuumeilu.
 

Asbestiriski vaanii vanhoissa muovimatoissa

Yleensä betonilaatta on kosteuseristetty bitumisivelyllä, jonka tekniseksi käyttöiäksi Piisinen arvioi pisimmilläänkin vain noin 15 vuotta.

– Nykyisin markkinoilla on tasoitteita, joilla saadaan mattoa vasten tuleva pH-arvo pienemmäksi ja siten turvallisemmaksi liimoille ja muovimatoille, hän sanoo.

Muovimaton irrottaminen lattiasta ei ole helpoimmasta päästä ja siksi se jätetään monesti tekemättä.

Riskinä voi olla myös salakavala asbesti. Piisinen muistelee, että ennen vuotta 1994 rakennettujen talojen tasoitteissa ja liimoissa saattoi vielä olla asbestia. Niinpä tätä vanhempien muovimattojen poisrepimisessä on oltava tarkkana.

– Remontti menee käytännössä asbestipuruksi ja lisää kustannuksia, kun on käytettävä asbestipurkamiseen erikoistuneita yrityksiä, Piisinen huomauttaa.

Vaikka asbestia ei olisikaan, liimajäänteet on hiottava lattiasta maton poistamisen jälkeen.

– Liimaa on turha jättää, koska etenkin keittiössä voi lorahtaa vettä lattialle. Jos vanha liima on edelleen siellä, riski on jälleen olemassa.
 

Muovimatto voi haitata tasoittamista

Lattiaan jätetty muovimatto voi poikia muitakin ongelmia. Jos lattiapinta on epätasainen, se soveltuu huonosti laminaatin asennukseen ilman tasoittamista. Tasoittaminen puolestaan on hankalaa, jos alle on jätetty muovimatto.

Epätasainen alusta voi jopa rikkoa laminaatin pontit, jolloin remonttiin käytetyt rahat menevät hukkaan.

Takavuosina saatettiin käyttää hyvinkin kevyitä, paksuhkoja muovimattoja, joiden pohja oli vaahdotettu ja itse muovimatto antoi selvästi periksi painon alla.

– Jos vaahdotetun muovimaton päälle asennetaan askeläänieriste, ohuen laminaatin vieläkin ohuempi pontti ei välttämättä kestä pistekuormaa, joka tulee painavista huonekaluista tai painavan ihmisen askeleista, Piisinen sanoo.

Askeläänieristeestä ollaan nykyisin erityisen tarkkoja etenkin kerrostaloissa.
 

Pähkinänkuoressa

  • Maavaraisissa lattioissa maakosteus voi nousta lattiabetoniin muovimaton alle. Suurimmassa riskissä ovat PVC-pohjaiset matot, jotka alkavat kosteuden ja betonin alkalisuuden voimasta pikkuhiljaa hajoamaan ja pilaantumaan.
  • Muovimatto voi haitata lattian tasoittamista.
  • Muovimattojen liimoissa ja lattiapintojen tasoitteissa saattoi olla asbestia vielä 90-luvun alussa.

 
Päivitetty
14.7.2021