Luksus ei ollut lähtökohta yhdessä asuntomessujen upeimmista kohteista: ”Mitään muuta kuin hirttä ei edes harkittu”

Sisustussuunnittelija Pauliina Piiraisen ja hänen miehensä Jukka Piirainen rakennuttama Villa Nordic Stories on yksi Asuntomessut Lohjalla -tapahtuman näyttävimmistä kohteista. Piiraisille talo on pitkäaikaisen unelman täyttymys.
 

– Talo on suunniteltu ja rakennetaan vastaamaan pitkäaikaisia unelmiamme ja toiveitamme. Olemme veneilleet paljon saaristossa ja vietämme lasten harrastusten kautta paljon aikaa pohjoisen tuntureilla. Luksus ja näyttävyys eivät ole olleet lainkaan tärkeässä roolissa, rakennamme ensisijaisesti omaa kotia perheellemme, taloon perheensä kanssa muuttava Jukka Piirainen kertoo.

Messutalon rakennevalinta oli alusta asti selvä. Talon runkotoimittajan, Ollikaisen Hirsirakenne Oy:n toimitusjohtaja Tero Ollikaisen mukaan muuta kuin hirttä ei edes harkittu.

– Asiakkaalla oli alusta asti toiveena hirsirakenne sen ominaisuuksien ja "fiiliksen" vuoksi. Hirsi on luonnostaan sisäilmaltaan hyvä valinta, koska se tasaa sisäilman kosteutta ympäri vuoden. Koneellinen ilmanvaihto varmistaa riittävän ilman vaihtuvuuden kaikissa olosuhteissa. Lisäksi rakennuksen vaipan ilmatiiveys tukee omalta osaltaan puhdasta sisäilmaa, kun hallitsemattomia ilmavuotoja ei tule rakennukseen vääristä paikoista.

Hirren etuina ovat myös ekologisuus: sen valmistus kuluttaa maltillisesti energiaa ja materiaalin hiilidioksidipäästöt ovat matalat.

– Hirsiseinä toimii hiilinieluna, eli siihen on sitoutunut jopa kymmenkertaisesti se hiilimäärä, joka valmistuksen yhteydessä vapautuu. Materiaali on lisäksi helppo kierrättää ja uusiokäyttää sekä hävittää elinkaarensa lopussa hyödyntämällä se esimerkiksi lämmöntuotantoon, Ollikainen selvittää.

Kiveä ulko- ja sisäpinnoissa

Talon arkkitehtdin, Studio Rosberg Oy:n Virve Rosbergin mukaan suunnittelun lähtökohtana on ollut erityisen hieno tontti, josta on kauniit näkymät järvelle.

– Suunnittelu aloitettiin hahmottelemalla tilojen sijoitusta, miten tullaan tontille, missä autosuojat ovat ja mistä aurinko paistaa mihinkin vuorokauden aikaan. Aika nopeasti selvisi, että autosuojat sijoittuvat juurikin tontin takaosaan, jotta saamme järven puolen varattua oleskeluun ja terasseille.

Haastavinta kohteen suunnittelussa on kiven ja hirsirakenteen yhteenliittäminen.

– Puu on hieman elävä materiaali. Omat hasteensa toivat nurkkayksityiskohdat, ikkunoiden, hirren ja kiven yhteensovittaminen. Perustus ja pohjatyöt vaativat paalutuksen. Lisäksi rakenteiden sisälle piilotetut LVIS-reititykset vaativat yhteensovittamista, Tero Ollikainen selvittää.

Villa Nordic Storiesissa kiveä on käytetty sekä ulko- että sisäpinnoissa. Sopivaa kiveä suunniteltiin kivitoimittajan kanssa.

– Heidän avullaan löytyi juuri sopiva sävy, sekä haluttu struktuuri, joka tuo elävyyttä kivipintoihin. Talossa haluttiin ehdottomasti käyttää suomalaista kiveä ja toimittajaa, Rosberg sanoo.

 
Päivitetty
26.7.2021