Sensun suunnittelussa puhdas sisäilma on kaikki kaikessa – rakentaja paljastaa hulppean kohteen suurimmat haasteet

Tomi ja Saara Norrby rakentavat Lohjan asuntomessualueelle japanilaista ja skandinaavista muotoilua yhdistävää omakotitaloa, jonka sisäilman laatuun on keskitytty erityisen tarkasti.

Idea Sensu-messutalon japanilaisista vaikutteista lähti Saara Norrbyn toiveesta, sillä hänen isänsä on kotoisin Japanista.

"Rakentamisen lähtökohta oli tehdä terveellinen ja turvallinen talo. Vaimoni on sairastunut astmaan ja altistunut homeille toimiessaan homekoulun luokanopettajana. Siksi homehtumattomat ja terveelliset rakenteet olivat meille erittäin tärkeässä roolissa rakennusmateriaaleja valitessa"

Tomi Norrby

Ratkaisuksi löytyi kivivillaeristetty betonielementti, joka on homehtumaton materiaali. Talon rakenteessa ei ole homehtuvia eikä lahoavia materiaaleja. Vesikatto on toteutettu teollisessa rakentamisessa toimivaksi todettuna tasakattorakenteena, jossa ainoita puurakenteita ovat räystäsrakenteet. Kattorakenteen tuuletus vähentää riskejä entisestään.

Kaikki talon kantavat rakenteet tehdään betonielementeistä. Välipohja ja yläpohja tehdään ontelolaatoista. Julkisivuissa käytetään luonnonkiveä ja lämpökäsiteltyä puuta. Eristeiksi valittiin Parocin kivivilla, jota käytetään kaikissa seinissä, kattoeristeenä, saunan eristeenä sekä talotekniikan eristyksissä.

– Selvittelimme monia vaihtoehtoja perinteisestä puutalosta hirsitaloon. Ihastuimme lopulta betonin estetiikkaan, kestävyyteen, terveellisyyteen ja hiljaisuuteen. Mitä enemmän asiaa selvittelimme ja pohdimme, sitä selvemmäksi valinta tuli. Massiiviset seinärakenteet ovat erittäin hiljaisia ja talossa saa olla omassa ”kuplassaan”, jonne ulkomaailman häly ei helpolla pääse, Tomi Norrby perustelee.

Sensun julkisivumateriaalit ovat luonnonmateriaaleja: lämpökäsiteltyä kuusta ja liuskekiveä.

Sisäilman puhtaus ykköskriteeri

Puhdas sisäilma on ollut tärkeässä roolissa Sensun suunnittelussa. A-energialuokan talo on tehty erityisen tiiviiksi.

– Rakenteiden läpi tulevat epäpuhtaudet kuten kuidut eivät pääse sisäilmaan. Lisäksi pintamateriaalit on pyritty valitsemaan niin, että ne mahdollistavat puhtaan sisäilman. Makuuhuoneen lattiapinnoitteena on kokolattiamatto, joka sitoo pölyn ja epäpuhtaudet sisäilmasta itseensä. Ne saadaan sitten imuroitua ilman, että epäpuhtaudet leviävät joka paikkaan, kertoo Norrby.

Muut talon lattiat on pinnoitettu Belleartin Toscana-hartsilla, joka on antibakteerinen ja sisäilmasertifioitu. Saumaton ja listaton asennus varmistaa, ettei lattian rakoihin jää pölyä tai muita epäpuhtauksia. Seinämaalina käytetään Teknoksen Biora Air -maalia, joka puhdistaa ilmasta aldehydejä.

Sisäilmaan on keskitytty myös Sensun talotekniikassa. Ilmanvaihtokoneen suodatuksella puhdistetaan tuloilman epäpuhtauksia. Jäähdytys toteutetaan lattiaviilennyksen ja tuloilmaviilennyksen yhdistelmänä. Norrbyn mukaan konvektoriviilennyksestä luovuttiin suunnittelupöydällä, koska taloon haluttiin tasainen vedoton ja äänetön viilennys.

Viherkatolla useita hyötyjä

Sensu-projektin haasteita on lisännyt tavallisuudesta poikkeava arkkitehtuuri. Talossa on useita ulokkeellisia katoksia ja kattopinta-alasta lähes puolet on viherkattoa.

Viherkaton etuna on hulevesien hallinta ja lämpötilavaihteluiden tasaaminen. Samalla viherkatto pidentää vesikaton elinikää.

Tomi Norrby lisää haastavien kohteiden listalle myös lattiajäähdytyksen toteuttamisen ilma-vesilämpöpumpulla. Haastavinta hänen mukaansa on kuitenkin ollut rakennusprojektin vetäminen itse ilman talotehdasta.

– Olen toiminut projektin vetäjänä alusta lähtien itse ja koordinoinut kaikkia töitä oman yrityksen johtamisen ohella. Onneksi korona vähensi omia työmatkoja ja lähes pakotti työskentelemään etäkonttorista käsin. Syksyllä toisen aallon iskiessä oma etäkonttorini siirtyikin rakennustyömaalle ja helpotti huomattavasti työtaakkaa.

 
Päivitetty
28.5.2021