”Digipakki” mullistaa rakennusalan käytäntöjä – suurin hyöty rakentamisessa paikan päällä

Rakennusyhtiö Lehto Groupin digitaalinen työkalupakki leikkaa kustannuksia ja nopeuttaa suunnittelua.

Digitaalisuus laajenee rakennusalalla uusiin käyttökohteisiin. Lehto Group pyrkii parantamaan alan heikkoa tuottavuutta ja löytämään säästöjä tuotteen elinkaaren hallinnalla, joka on jo arkipäivää monella muulla toimialalla kuten autoteollisuudessa.

– Muutos on mittava ja mullistaa rakennusalan perinteisiä käytäntöjä, Lehto Groupin kehitysjohtaja Arto Tolonen sanoo.

Rakennusalalla on ollut tyypillistä, että esimerkiksi valmiista rakennuksista ei löydy tarkasti dokumentoitua tietoa esimerkiksi siitä, minkälaisia materiaaleja on käytetty. Tämän seurauksena kiinteistöjen huolto ja ylläpito voivat vaikeutua.

Lehto Groupin ”digitaaliseen työkalupakkiin” on sisällytetty yksityiskohtaiset tiedot muun muassa puukerrostalojen osista ja materiaaleista. Se kattaa myös määrittelyn työjärjestyksestä aina suunnittelusta ylläpitoon.

"Tällä erää digipakki on ulotettu tehdastuotteisiin asti. Laajin kokonaisuus on Lehdon puukerrostalokonseptin suunnittelu, hankinta, tehdasvalmistus ja paikalla asentaminen. Käytännössä tunnemme siis puukerrostalojemme huoneistomoduulien jokaisen osan ja tarvikkeen."

Arto Tolonen, kehitysjohtaja, Lehto Group

Yksi merkittävimmistä eduista on rahallinen säästö. Tolosen mukaan säästöjä tulee sekä suunnittelu- että rakennusvaiheen tiivistämisestä.

– Ensin on investoitava, jotta voi myöhemmin säästää. Tämä periaate on nähtävissä kaikissa tuottavuusloikissa. Tyypillisesti kustannushyödyt seuraavat tuotehallinnan käyttöönoton jälkeen, kun eri osapuolet voivat hyödyntää digitaalista tuoteinformaatiota päivittäisissä tehtävissään kuten asiakasprojekteissa. Tuotehallinta edellyttää kulttuurimuutosta tekemisessä, uuden tyyppisten roolien ja tehtävien perustamista.

Lehto Group on aloittanut "digitaalisen työkalupakin" käyttöönoton tehdastuotteista.Lehto Group on aloittanut "digitaalisen työkalupakin" käyttöönoton tehdastuotteista.

”Hyöty suurempi paikan päällä kuin tehtaassa”

Digitaalisuuden lisääminen elinkaarta hallitsemalla näkyy Tolosen mukaan ennen kaikkea paikan päällä tehtävissä rakennusprojekteissa, jotka voidaan toteuttaa nykyistä paremmin asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

"Digipakki palvelee esivalmistusta, paikan päällä rakentamista sekä rakennuksen käyttöä ja ylläpitoa. Hyöty on itse asiassa jopa suurempi paikalla rakentamisessa kuin tehtaassa, sillä rakentamisen kohde saattaa olla logistisesti kaukana ja rakentaminen puutteellisilla tiedolla käy todella kalliiksi. Saatetaan rakentaa väärin tai ei edes rakenneta vaan etsitään ja odotellaan tietoa, mitä pitäisi rakentaa."

Työkalupakin avulla rakennuksen suunnittelu voidaan aloittaa valmiista konseptista. Tämä nopeuttaa suunnitteluvaihetta, koska suunnittelija aloittaa työnsä käytännössä valmiista tuotevalikoimasta ja etenee määritetyn työjärjestyksen mukaan. Vastaavalla tavalla myös varsinainen rakennusvaihe nopeutuu.

Rakentamisen kustannustaso on helpompi määrittää, kun tarvikkeet ja materiaalit on määritetty etukäteen.

 
Päivitetty
21.5.2021