Metallirakentajille uusi sertifikaatti, taustalla huoli kotimaisen rakentamisen laadusta: ”Syynä usein liiallinen hintakeskeisyys”

Suomen metallirakenneyhdistyksen SMRY:n sertifikaatti on ensimmäinen alallaan. Se on tarkoitettu ovi-, ikkuna- ja lasijulkisivurakentajille.

Suomen Metallirakenneyhdistyksen toiminnanjohtaja Hasse Lönnbergin mukaan SMRY:n uuden sertifikaatin tavoitteena on parantaa kotimaisen rakentamisen laatua. Tähän mennessä metallirakentajille ei ole ollut tarjolla alalle räätälöityä ammatillista koulutusta. Lähimpänä ovat olleet kone- ja metallialan koulutusohjelmat.

"Olemme huolissamme rakennusalalla ajoittain esiintyvästä puutteellisesta laadusta ja epäterveestä kilpailusta, joiden syynä on valitettavan usein tietämättömyys ja joskus myös liiallinen hintakeskeisyys."

Hasse Lönnberg, toiminnanjohtaja, Suomen Metallirakenneyhdistys

– Yhdessä alan tärkeimpien tavarantoimittajien kanssa olemme todenneet, että tärkein tehtävämme on varmistaa alalle yhdenmukainen ja riittävä perusasioiden osaamistaso ja osoittaa se virallisella todistuksella, Lönnberg jatkaa.

Hän huomauttaa, että valtaosa SMRY:n jäsenyrityksistä tekee laadukasta jälkeä ilman lisäkoulutustakin. Tällöin sertifikaatti voi parantaa menestysmahdollisuuksia tarjouskilpailuissa.

– Tarjouksissa pelkän hinnan tuijottaminen johtaa tällä hetkellä turhan usein tilanteisiin, joissa valmista rakennusta joudutaan korjailemaan valmistumisen jälkeen.

Maltillinen hinnoittelu

SMRY:n sertifikaatti on järjestelmäkohtainen. Tämä tarkoittaa, että jos valmistaja valmistaa useampaa järjestelmää, jokaiselle on oltava oma sertifikaatti.

Lönnbergin mukaan sertifikaatilla arvioidaan yrityksen tieto- ja osaamistaso. Arviointi perustuu suoritettuihin alan koulutuksiin sekä järjestelmätoimittajien tekemiin auditointeihin.

Auditoinnin yhteydessä arvioidaan valmistajan toiminta eli tarkistetaan vallitseva toiminnan laatu sekä määritellään kehittämisalueet. Kriteereinä ovat suoritetut koulutukset sekä osoitettu osaamisen taso.

Yritys voi hakea sertifikaattia SMRY:ltä, kun se on suorittanut koulutukset ja auditoinnin hyväksytysti. SMRY-sertifikaatilla yritys osoittaa saaneensa CE-merkintään perustuvan metallirakennealan ammatillisen koulutuksen.

– Sertifikaatti osoittaa, että yrityksellä on kyky toimia alan määräysten, ohjeiden ja standardien mukaisesti. SMRY-sertifoitu yritys on turvallinen valinta toimittajaksi, Lönnberg sanoo.

Hän painottaa, että sertifikaatti on haluttu hinnoitella edulliseksi, koska yhdistyksen päätehtävänä on edistää alan ja jäsenistön kehittymistä.

Huhtikuun loppuun mennessä sertifikaatin on saanut yhden tai useamman järjestelmän osalta kaikkiaan 31 yritystä.
 

 
Päivitetty
14.5.2021