Lämpöpumppujen pioneeri palkittiin – Sai ensin ”hullun paperit”, kunnes kova myynti vakuutti

Lämpöpumppuyhdistys SULPUn pitkäaikainen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen on palkittu elämäntyöstään alan korkeimmalla tunnustuksella. Kysyimme, mistä kaikki sai alkunsa.

Jussi Hirvoselle myönnetty Peter Ritter von Rittinger International Heat Pump Award on alan korkein kansainvälinen tunnustus. Se myönnettiin IEAn (International Energy Agency) lämpöpumppukonferenssissa Etelä-Koreassa, joka järjestettiin koronapandemian takia virtuaalisena.

Kyseinen palkinto myönnetään kolmen vuoden välein henkilölle tai organisaatiolle, joka on edistänyt merkittävästi lämpöpumppujen tekniikkaa ja käyttöönottoa.

Suomi on jo vuosien ajan ollut yksi lämpöpumpputeknologian edelläkävijöistä. Jussi Hirvonen tunnetaan Suomessa etenkin lämpöpumppuyhdistys SULPUn perustajana. Hän on myös Euroopan lämpöpumppujärjestön (EHPA) perustajajäsen.

– Kun aloittelin alalla vuonna 1995, maamme koko lämpöpumppumarkkina oli sata lämpöpumppua vuodessa, Hirvonen kertoo.

Viisi vuotta myöhemmin määrä oli jo 2000. Ei mennyt kauan, kun määrä nousi kymmeniin tuhansiin. Nykyisin laitteita myydään noin 100 000 kappaletta vuodessa.

Hirvonen muistaa saaneensa ”hullun paperit” kehuessaan muille lämpöpumppuja.

– Siinähän energiatekniikan diplomi-insinööri yrittää repiä ulkoilmasta lämpöä pirttiin. Oma uskoni ja visio oli vahva ja sen voimalla mentiin.

”Olin varma, että tämä pelastaa maailman”

Mutta mikä sai Hirvosen aikanaan innostumaan alasta? Kaikki alkoi hänen mukaansa neljänkympin kriisistä.

– Niihin aikoihin sitä tuli mietittyä, voisiko lopputyöelämäänsä viettää jotenkin toisin. Yrittäjyyttäkään ei ollut tullut koskaan kokeiltua. Satuin ostamaan Ruotsista vuonna 1992 varmaankin Suomen ensimmäisen ilmalämpöpumpun pubikiistan seurauksena, osoittaakseni ettei se toimi. Tuohan on ihan normaali diplomi-insinöörin logiikka ja asenne asioihin, joista ei tiedä eikä ymmärrä. Vastoin oletustani se sitten toimikin talossani niin kuin ne toimivat Ruotsissakin. Lisäsin ymmärrystäni kolmen vuoden päivittäisillä mittauksilla ja excel-mallinnuksella. Sen jälkeen olin varma, että tämä on se juttu, joka pelastaa maailman, muuttaa Suomen energiajärjestelmän ja elämäni, Hirvonen kertoo.

Merkittävänä saavutuksenaan Hirvonen pitää lämpöpumppujen maahantuonnin perustamista IVT-merkkisille pumpuille. Parhaimmillaan merkin myyntipisteitä oli Suomessa sata. Hirvonen myi IVT-liiketoiminnan Bosch-konsernille ja toimi vielä maajohtajana vuosina 2005-2010.

– Suomi on Euroopan lämpöpumppumyynnissä toisella sijalla Norjan jälkeen ja on mahdollista, että ohitamme öljymaan jo tänä vuonna, hän kehuu.

Hirvosen saama palkinto on nimetty itävaltalaisen insinöörin Peter Ritter von Rittingerin mukaan. Von Rittinger suunnitteli ja otti käyttöön maailman ensimmäisen lämpöpumpun Itävallassa suolan valmistukseen vuonna 1856.

 
Päivitetty
7.5.2021