Lämpövuodot syövät kylmävarastojen teknologiainvestointien hyödyt

Tehokas ja toimiva kylmälogistiikka on etenkin elintarviketeollisuudelle oman kilpailukyvyn ja tuoteturvallisuuden avaintekijä. On arvioitu, että tämän merkitys korostuu jatkossa entisestään. Ilmaston lämpenemisen myötä yhtälö on alati haastavampi. Leudot talvet lisäävät kylmätilojen jäähdytystarvetta ja myös energiankulutusta. Samaan aikaan oman toiminnan hiilijalanjälki pitäisi pystyä saattamaan lähelle nollaa.

Energiaa säästävä teknologia ei välttämättä riitä

Vanhojen kylmävarastojen energiatehokkuutta ja toimivuutta voi parantaa kustannustehokkaasti tiettyyn rajaan asti energiaa säästävällä teknologialla, mutta usein se on kuitenkin hukkainvestointi, jonka säästöt karkaavat sananmukaisesti harakoille.

Seinärakenteessa tapahtuu vuosien myötä muutoksia ja se menettää eristyskykyään, varsinkin elementtien sauma- ja liitoskohdista. Lämpövuodot lisääntyvät ja ne aiheuttavat lisäkustannuksia. Jos niihin muodostuu kotipakastimen tavoin kuuraa ja jäätä, on korjauksilla jo kiire, etteivät vauriot etene rakenteisiin.

Kasvava energialasku on varoitusmerkki siitä, että kaikki eivät ole kunnossa. Pienet muutokset energialaskussa soittavat vain harvoin kiinteistön omistajan tai käyttäjän hälytyskelloja, mutta usein toistuvina nekin voivat käydä kalliiksi – varsinkin jos varastotilojen käyttöä joudutaan rajaamaan tai ne on suljettava kokonaan.

Wihyri Oy:n tehokas logistiikkakeskus on toteutettu kokonaisuudessaan Ruukin paneeleilla. Kylmätiloihin on käytetty SP2E X-PIR FI sandwich-paneelia.Wihyri Oy:n tehokas logistiikkakeskus on toteutettu kokonaisuudessaan Ruukin paneeleilla. Kylmätiloihin on käytetty SP2E X-PIR FI sandwich-paneelia.

Kokonaan uusi kylmävarasto onkin useimmissa tapauksissa pitkäjänteisempi, kustannustehokkaampi ja myös ympäristön kannalta kestävämpi ratkaisu. Ruukki on kehittänyt tilaajille helpon kylmähuonekonseptin.

Ruukin kylmähuonekonsepti on kokonaisuus ja se toimitetaan yhteistyökumppaniemme avustuksella ja käyttövalmiina avaimet käteen-periaatteella. Käytännössä Ruukki on materiaalitoimittaja, joka ottaa kokonaisvastuun hankkeesta. Tarvittaessa teemme lämpökamerakuvaukset ja ilmatiiveysmittaukset.

Ruukin kylmätilakonseptiin sältyy:

  • kuori- ja detaljisuunnittelu
  • projektikohtainen projektipäällikön tuki
  • kaikki tuotteet asentamiseen
  • elementtien asennukseen tarvittavat nostoapuvälineet

PIR-ytiminen sadwich-paneeli

Ruukki tuo tänä keväänä markkinoille oman kylmävarastokonseptinsa, joka perustuu Ruukin Puolan tehtaalla valmistettaviin PIR-ytimisiin sandwich paneeleihin, jotka ovat osoittaneet vuosien saatossa eristävyytensä ja kestävyytensä itäisen Keski-Euroopan kylmäketjuissa. Tehdas on valmistanut PIR-paneeleja jo yli 25 vuotta.

Keskieurooppalaiset sääolot ovat kylmävarastoinnin osalta vielä Suomeakin vaativammat, joten tekninen toimivuus on tullut testatuksi viimeisten vuosikymmenten aikana.PIR-ytimellä valmistetut sandwich-paneelit toimivat erinomaisesti muun muassa vaativien lämpösäädeltyjen tilojen, kuten pakkas- ja elintarviketeollisuuden tiloissa.

Toimivia ratkaisuja kylmärakentamiseen

Kylmärakentamiseen soveltuvien seinä- ja kattoelementtien lisäksi Ruukissa on viime vuosina kehitetty myös entistä tiiviimpiä ja kestävämpiä liitos- ja saumausratkaisuja, joilla taklataan pienimmätkin lämpövuodot jo rakennusvaiheessa. Eikä tästä laatulupauksesta tingitä, sillä ennen käyttöönottoa varaston kuorirakenteiden toimivuus varmistetaan erillisellä tiiveyskokeella.

Ruukin ratkaisu on asiakkaalle muutenkin nopea ja vaivaton, sillä kokonaisuus toimitetaan yhteistyökumppaniemme avustuksella ja käyttövalmiina avaimet käteen-periaatteella.

Kysy kylmätilakonseptista

 
Päivitetty
6.5.2021