Älykäs ilmanvaihto on osa energiatehokasta rakentamista

Tarpeenmukainen ilmanvaihto on sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta lisäävä tekijä. Automatisointia helpottavat ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut anturit. Etäohjaus tuo helpotusta isännöitsijän työhön.

Noin 50% uusiin kerrostaloihin rakennetaan huoneistokohtainen ilmanvaihto, sillä sen edut ovat yksiselitteiset: se on energiatehokasta ja asumismukavuus lisääntyy, kun ilmanvaihto on yksilöitävissä huoneistokohtaisesti. 

MyVallox-ilmanvaihtokoneista löytyy sopiva vaihtoehto eri kokoisiin koteihin ja erikoistiloihin. Ne sopivat erinomaisesti kaikkiin kohteisiin: matalaenergia- ja passiivitaloihin, peruskorjauskohteisiin ja rivi- ja kerrostaloasuntoihin. Aina tasaisen tuloilman ansiosta uudet MyVallox-koneet soveltuvat entistä paremmin myös erikoistiloihin, joissa on suuri lämpökuorma, kuten sauna- ja serveritilat. MyVallox-ilmanvaihtokoneista löytyy sopiva vaihtoehto eri kokoisiin koteihin ja erikoistiloihin. Ne sopivat erinomaisesti kaikkiin kohteisiin: matalaenergia- ja passiivitaloihin, peruskorjauskohteisiin ja rivi- ja kerrostaloasuntoihin. Aina tasaisen tuloilman ansiosta uudet MyVallox-koneet soveltuvat entistä paremmin myös erikoistiloihin, joissa on suuri lämpökuorma, kuten sauna- ja serveritilat. 

Anturit tunnistavat ilmanvaihdon tarpeen huoneistokohtaisesti

MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennettujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla automatisointi hoituu helposti. Ne tunnistavat sisäilman kosteuden ja hiilidioksidin kohonneet pitoisuudet ja tehostavat automaattisesti ilmanvaihtoa asuntokohtaisesti, kunnes määritelty taso on taas saavutettu. Näin ilmanvaihto ei ole koskaan tarpeettomasti tehostuksella kuluttamassa energiaa. Säästöä syntyy etenkin silloin, kun osa asunnoista on tyhjillään. Anturit pienentävät ilmanvaihdon tehoa tällöin automaattisesti pienemmälle. Jos asunnon keskimääräinen ilmanvaihto putoaa puoleen, sen kuluttama energiamääräkin putoaa alle puoleen.

Vaikka yleensä on edullisempaa rakentaa ilmanvaihdon ohjaus sisäänrakennettujen antureiden varaan kuin liittää koneeseen ulkopuolisia ohjauksia, on ulkoisten antureiden tarve joskus kiistämätön. Rakennusmateriaaleista haihtuvat kaasut eli VOC-yhdisteet ovat yleensä uusien vastavalmistuneiden talojen riesa. Niiden havainnoimiseksi MyVallox-ilmanvaihtokoneeseen voidaan liittää MyVallox VOC-anturi, joka havaitsee em. kaasut ja kaikki muut mm. pesuaineista, kemikaaleista, maaleista ja huonekaluista haihtuvat VOC-yhdisteet. MyVallox VOC-anturi tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti näiden pitoisuuksien noustessa. Anturi on huoltovapaa eikä vaadi kalibrointia.
 

Ilmanvaihto yhteistiloissa käyttöasteen mukaan

Asuinhuoneistojen lisäksi taloyhtiöiden yhteistilojen ilmanvaihto on energiataloudellisesti järkevää toteuttaa automatisoidusti. On turha kasvattaa taloyhtiön energialaskua pitämällä esimerkiksi yhteissaunan ilmanvaihto tehostuksella silloin kuin tiloja ei käytetä. Aikaohjattu ilmanvaihtokaan ei aina kohtaa tarvetta: vaikka saunaosasto olisi asukkaiden käytettävissä viikonlopun iltoina 5 tuntia, saattaa sen käyttöaika olla vain 3 tuntia. Sama pätee pyykinkuivatustiloihin: on käytännöllistä pitää ilmanvaihtoa tehostuksella vain, kun tiloissa kuivatetaan pyykkiä.
 

Integroidut anturit helppoja myös asentajan näkökulmasta

Loimaan Helmessä, kuten monessa muussakin nykyaikaisessa kohteessa, kaikki koneet valitaan samalla ohjaustavalla. Asentajalle helpotusta tuo se, että MyVallox -koneet sisältävät integroidut kosteus- ja hiilidioksidianturit. Niitä ei siis tarvitse asentaa erikseen. Tutustu tähän uudiskohteeseen, jossa on automatisoitu MyVallox-ilmanvaihto.
 

Etäohjaus helpottaa isännöitsijän työtä

MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on vakiona Modbus-valmius ja KNX-liitännän saa lisävarusteena. Niiden kautta IV-koneet voidaan liittää osaksi taloautomaatiota. Ilmanvaihtolaitteelta saadaan luettua taloautomaatioon mm. kaikki ilmanvaihtolaitteen kannalta tarpeelliset lämpötilat, huoneiston lämpötila ja kosteusprosentti sekä puhallinnopeudet. Kaikille lukemille voidaan asettaa raja-arvot, joista poikkeamisesta saadaan hälytys.

Ilmanvaihtoa voidaan myös ohjata etänä liittämällä MyVallox-koneet maksuttomaan MyVallox Cloud -pilvipalveluun. Huoneistokohtaisiin ohjaimiin voidaan asettaa ns. suppea käyttöoikeus, joiden avulla asukkaat voivat säätää asuntonsa ilmanvaihdon tilaa ja tarkastella sen tietoja. Rajaamalla esim. ilmanvaihdon erikoisasetukset asukkaan ulottumattomiin, käyttövirheet vähenevät.

Isännöitsijällä sen sijaan on pilvipalvelun kautta etäyhteys kaikkiin koneisiin, jonka avulla hän voi muokata koneiden asetuksia, esimerkiksi vaihtaa keväällä matalamman tuloilman lämpötilapyynnin. Kun asukas ottaa isännöitsijään yhteyttä asuntonsa ilmanvaihtoon liittyen, voi isännöitsijä tarkastella konetta etänä. Tämä säästää aikaa, kun aina ei tarvitse mennä paikan päälle.

Jos isännöitsijä tarvitsee tukea, hän voi kätevästi antaa etäyhteysoikeudet Valloxin tekniseen tukeen tai huoltoliikkeelle. Koneen testiajot ja itsetestaukset on myös mahdollista tehdä etänä. Tämä helpottaa vikatilanteissa vian selvitystä.
 

Lataa maksuttomat oppaat

 
Päivitetty
14.4.2021