Tukes varoittaa hengenvaarasta: Taloja puretaan sähköjen ollessa vielä päällä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa rakennusalan ammattilaisia purkutöiden aikaisista virheistä. Viraston tietoon on tullut jopa hengenvaaraa aiheuttavia tapauksia.

Tukesin tietoon on viime aikoina tullut tapauksia, joissa vanhoja taloja on purettu sähköjen ollessa vielä päällä. Tukesin mukaan tällainen toiminta voi olla hengenvaarallista.

Vaarallisista purkutöistä on tullut tietoa verkkoyhtiöiltä. Ilmoitusten mukaan vanhojen talon purkutöitä on tehty kaivinkoneella ja työhön on ryhdytty ennen kuin verkkoyhtiö on huolehtinut sähköliittymän purkamisesta. Pahimmillaan jännitteinen sähkökeskus tai liittymisjohto on jätetty maahan. Tällöin sähköiskun vaara on merkittävä.

Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen pitää suurimpana peikkona liian kovaa kiirettä.

– Veikkaan, että kiire ja tietämättömyys sekä välinpitämättömyys sähkön vaaroista voivat johtaa tämän tapaiseen toimintaan. Pahin on varmaankin kiire. Talo on purettava nopeasti eivätkä verkkoyhtiön edustajat pääse heti paikalle kun liittymän purkupyyntö tulee.

Vain verkkoyhtiö saa poistaa jännitteen

Verkkoyhtiön on tehtävä purkukohteen syöttöjohto jännitteettömäksi. Toimenpide edellyttää käyntiä muuntamolla tai kaapelinjakokaapilla. Nämä ovat verkkoyhtiön omaisuutta, joten kyseisiin paikkoihin ei ole asiaa muilla kuin verkkoyhtiön edustajilla.

Sähkölaitteistoa saa sen sijaan purkaa maallikkokin, kunhan sähkölaitteisto on luotettavasti ensin tehty jännitteettömäksi.

Pahimmillaan sähköturvallisuussäädösten rikkominen voi johtaa poliisitutkintaan vaaran aiheuttamisesta. Sen seurauksena rikkeen tekijälle voidaan määrätä sakkoa tai jopa vankeustuomio.

– Paras neuvo on olla reilusti etukäteen yhteydessä verkkoyhtiöön ja purkutyötä tekeviin urakoitsijoihin, jotta ei tulisi tilannetta, että purkupaikalla koneet odottavat sähköjen katkaisua ja tulee kiusaus oikoa turvallisuusasioita kiireen takia, Huurinainen sanoo.

Hän muistuttaa, että kiinteistön liittymisjohdossa voi olla edelleen jännite, vaikka talon sähköliittymä olisi irtisanottu.

 
Päivitetty
31.3.2021