Rakennuttajan hankkima yhteiskäyttöauto lisää uudiskohteiden vetovoimaa

Jo asuinkerrostalon suunnitteluvaiheessa päätetty yhteiskäyttöauton hankinta lisää kohteen vetovoimaa ja asunnonostajien kiinnostusta. Taloyhtiön yhteinen yhteiskäyttöauto voi kaavasta riippuen myös vähentää velvoiteparkkipaikkojen määrää.

Jos rakennuttaja päättää yhteiskäyttöauton hankinnasta jo ennen uudiskohteen valmistumista, lisää tieto yhteisestä autosta potentiaalisten ostajien kiinnostusta.Jos rakennuttaja päättää yhteiskäyttöauton hankinnasta jo ennen uudiskohteen valmistumista, lisää tieto yhteisestä autosta potentiaalisten ostajien kiinnostusta.

Jan Forsblomin yhden lapsen perhe asuu Helsingin Sompasaareen loppuvuonna 2020 valmistuneessa Aurora-korttelissa, jonka neljä taloyhtiötä omistavat yhteisen pysäköintihallin. Forsblom on sähköllä toimivan yhteiskäyttöauton tyytyväinen käyttäjä.

- Olemme olleet tosi tyytyväisiä. Luovuimme omasta autosta pari vuotta sitten ja nyt kuljemme fillareilla ja yhteiskäyttöautolla. Käytämme yhteiskäyttöautoa viikoittain.

Monelle yhteiskäyttöauto on motiivi muuttaa yhtiöön, jossa sellainen on käytössä. Jan Forsblom kuvailee käyttöä mutkattomaksi.

- Auton voi joko varata etukäteen tai ottaa alleen ad-hoc, jos se on vapaana. Se toimii meidän tarpeisiimme mainiosti myös siksi, että järjestelmän käyttö ja laskutus on tehty niin helpoksi.

Lue lisää yhteiskäyttöautojen käyttäjien kokemuksia täältä!

Rakennuttajan kannattaa päättää jo suunnitteluvaiheessa

Aurora-korttelin tapauksessa yhteiskäyttöauton hankinnasta päätettiin jo asuintalojen rakennusvaiheessa. Rakennuttajalle yhteiskäyttöauto on valttikortti monella tapaa: se lisää ostajien kiinnostusta ja voi kaavasta riippuen vähentää velvoiteparkkipaikkojen määrää.

Se oli yksi Aurora-korttelinkin motiiveista. Lisäksi yhtiö teki tuleville asukkaille etukäteen kyselyn, minkälainen auton ja sen käyttömallin pitäisi olla.

- Olimme ensin ajatelleet, että vuokraamme pysäköintihallista paikan yhteiskäyttöauton toimittajalle, mutta vertailtuamme tarjontaa, tämä Omagon malli osoittautui helpommaksi, kertoo Aurora-korttelin pysäköintiosakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Susanne Vatanen.

Yhtiö on tehnyt Omagon kanssa sopimuksen ja Omago hoitaa ja huoltaa paitsi auton, myös varaukset ja käytön laskutuksen.

- Malli on vaivaton ja kustannustehokas, Vatanen sanoo.

Monelle yhteiskäyttöauto on syy muuttaa kyseiseen taloyhtiöön. Omago tarjoaa asukkaiden käyttöön sekä sähkö- että bensa-autoja.Monelle yhteiskäyttöauto on syy muuttaa kyseiseen taloyhtiöön. Omago tarjoaa asukkaiden käyttöön sekä sähkö- että bensa-autoja.

Yhteiskäyttöauton käyttö on helppoa ja nopeaa​​​​​​​

Omagon taloyhtiöautojen hallinta on kokonaan Omagon vastuulla. Taloyhtiöstä kenenkään ei tarvitse ottaa vastuuta auton hallinnasta tai käyttövuorojen jakamisesta. Auto buukataan käyttöön kännykällä ja sen ovet avautuvan saman mobiilisovelluksen kautta.

Sähköauto latautuu aina olleessaan parkissa taloyhtiön sähköpaikalla ja bensa-autoissa on maksukortti tankkaamista varten.

Yhteiskäyttöautot nostavat paitsi yksittäisten asukkaiden, myös koko asukasyhteisön elämänlaatua.
Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Kivisaarentie on 12 kerrostalon ja 512 huoneiston yhtiö. Kaupunkiajoon sopiva Omagon Volkswagen pysäköitiin yhteiseen pihaan keväällä 2020 osana yhtiön uudistumisstrategiaa.

- Halusimme hyödyntää yhtiön kokoa ja osakkaiden kehitysintoa. Yhteiskäyttöauto voi nostaa asuntojen arvoa ja houkutella lisää mukavia asukkaita. Siten se lisää koko yhtiön ja alueen houkuttelevuutta, sanoo isännöitsijä Joel Karvinen.

Isännöitsijän työpisteeltään Karvisella on suora näkymä yhteiskäyttöauton parkkipaikalle.

- On ollut hauska nähdä, miten usein auto on ajossa, Karvinen sanoo.

Käyttöasteesta kertoo myös se, että taloyhtiön maksettavaksi jääneet kulut ovat Kivisaarentiellä jääneet pieniksi. Mitä enemmän Omagon yhteiskäyttöauto on asukkaiden käytössä, sitä vähemmän yhtiölle jää yhteisestä kassasta maksettavaa. Peli on reilu, sillä silloin ajosta maksavat ne, jotka autoa eniten käyttävät.

- Enemmän meille satunnainen hissin huoltokäynti maksaa kuin yhteiskäyttöauton pitäminen, Karvinen laskeskelee.

Haluatteko kokeilla? Ota Omago-yhteiskäyttöauto maksutta taloyhtiön testiin kahdeksi viikoksi!
 

Tulevaisuuden ratkaisu

Susanne Vatanen uskoo taloyhtiöiden yhteiskäyttöautojen yleistyvän tulevaisuudessa. Harva tarvitsee omaa autoa käyttöönsä koko ajan.

- Kun katsoo minkä tahansa taloyhtiön parkkipaikkaa mihin tahansa aikaan vuorokaudesta, on siellä yleensä aina autoja parkissa.

Isojen taloyhtiöiden kannattaakin pohtia saman tien useamman yhteiskäyttöauton hankintaa. Silloin niitä voisi olla erilaisia eri tarkoituksiin: isoja ja pieniä, peräkoukullisia ja suksiboxilla varusteltuja. Harva tarvitsee isoa autoa koko ajan.

Sähkökäyttöidet taloyhtiöautot ovat aina latauksessa ollessaan parkissa. Bensa-autoissa on maksukortti sisällä.Sähkökäyttöidet taloyhtiöautot ovat aina latauksessa ollessaan parkissa. Bensa-autoissa on maksukortti sisällä.

Omagon toimitusjohtaja Joel Virpin mukaan taloyhtiöiden yhteiskäyttöautoja nähdään tulevaisuudessa eniten tiukasti rakennetuissa ympäristöissä, missä parkkipaikkoja on vaikea löytää.

Moni asiakkaista onkin pyörtänyt ennakkoluulonsa yhteiskäyttöautoista taloyhtiön yhteisen auton myötä. Sen parkkipaikka on aina lähellä ja vapaana – ja muut käyttäjät haluavat pitää yhteisestä autosta yhtä hyvää huolta.

Näin yhteiskäyttöauto toimii

  • Auton käyttöhinta asukkaalle on tuntiperusteinen. Hinta määräytyy taloyhtiön ja Omagon sopimuksen mukaan.
  • Sopimukseen kuuluvat sähköautojen sähkö ja bensa-autojen polttoaineet sekä molemmissa huollot, renkaanvaihdot, puhtaanapito, vakuutukset ja verot.
  • Auto sijaitsee aina taloyhtiön omalla pysäköintipaikalla. Sähköauto on tällöin aina yöt latauksessa.

Kiinnostuitko? Pyydä tarjous taloyhtiöllesi
 
Päivitetty
29.3.2021