Arkkitehtikilpailu haastoi pohtimaan tulevaisuuden tarpeita: Voittaneen työn monitoimisen tilat keräsivät kehuja

Metsä Groupin, Aalto-yliopiston ja ympäristöministeriön järjestämään Urban Adaptation -kilpailuun tuli kilpailutöitä 48 maasta yhteensä, yhteensä 154 kappaletta.

Urban Adaptation -arkkitehtikilpailun voittaja "S M L XL", jonka takana ovat Francesco Allaix ja Julio OrduñaUrban Adaptation -arkkitehtikilpailun voittaja "S M L XL", jonka takana ovat Francesco Allaix ja Julio Orduña

Urban Adaptation -arkkitehtikilpailun ideana oli haastaa arkkitehdit ja opiskelijat eri puolilta maailmaa suunnittelemaan puuelementeistä monikäyttöisiä rakennuksia. Tavoitteena oli saada suunnitelmia, joissa on otettu huomioon etenkin muuttuvat käyttötarpeet.

– Kilpailussa haastettiin osallistujat pohtimaan rakennusten muuntojoustavuutta ja tulevaisuuden tarpeita. Suunnittelemalla rakennukset alusta alkaen monikäyttöisiksi on alkuinvestointi ja muuntuvuuden skaala säädettävissä halutulle tasolle. Myöhemmin käyttötavan muutokseen liittyvät kustannukset jäävät siten pienemmiksi, Metsä Woodin rakentamisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Jussi Björman sanoo.

Kilpailuun osallistuneissa töissä painottui puuviilutuotteiden käyttö ja modulaarinen rakentaminen. Puuviilutuotteet mahdollistavat paitsi ympäristöystävällisen, myös kustannuksiltaan kilpailukykyisen rakentamisen.

Voittajasuunnitelma tuli Suomesta

Kilpailutyöt arvioitiin nimettöminä. Visuaalisten ja toiminnallisten kriteerien lisäksi arvostelussa painotettiin mukautettavuutta, modulaarisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Ensimmäinen palkinto myönnettiin suomalaiselle suunnitelmalle nimeltään S M L XL, jonka takana ovat Francesco Allaix ja Julio Orduña. Pääpalkinnon arvo on 15 000 euroa.

Kyseessä on monitoimirakennus, joka on toteutettu neljään kerroskorkeuteen. Pohjakaava on pidetty yksinkertaisena. Rakennuksessa yhdistellään kantavia GLVL-palkkeja ja -pilareita, CLT- tai LVL-levyjä ja Kerto-Ripa-elementtejä.

– Kilpailun voittaneessa työssä rakennuksen suunnittelussa on valmiiksi mietitty sen toiminnallisuutta moniin erityyppisiin käyttötarkoituksiin ja eri aikakausille. Esimerkiksi tanssikoulu voi vaihtua taidegalleriaksi tai kirjastoksi tarpeen mukaan, Björman kommentoi.

"S M L XL" - sisältä"S M L XL" - sisältä

Metsä Woodin valmistaman Kerto LVL:n kysynnän odotetaan Björmanin mukaan jatkuvan etenkin Pohjois-Amerikan ja Australian markkinoilla.

– Kerto LVL:ää käytetään Suomessa monissa eri rakennuksissa kantavana palkkina, levynä tai tolppana.

Metsä Woodin suunnitelmissa ei ole järjestää uutta arkkitehtikilpailua. Edellisen kerran vastaavan kilpailu järjestettiin vuonna 2016.

2. palkinto (5 000 euroa): Zerno, tekijät Alexandra Chislavleva, Sergei Ogorodnikov ja Xenia Yakimenko, Venäjä2. palkinto (5 000 euroa): Zerno, tekijät Alexandra Chislavleva, Sergei Ogorodnikov ja Xenia Yakimenko, Venäjä
Kunniamaininta: Modu-Rot, tekijät Onur Karataş, Alp Fahri Ardıç ja Muhammed Yasin Gülmez, TurkkiKunniamaininta: Modu-Rot, tekijät Onur Karataş, Alp Fahri Ardıç ja Muhammed Yasin Gülmez, Turkki
 
Päivitetty
26.3.2021