Massiivitiilirakenteinen kerrostalo kennoharkoilla

Sata vuotta sitten kaupunkien keskustoissa kerrostalot rakennettiin tiilestä. Nämä tiilirunkoiset talot ovat säilyttäneet arvonsa ja ovat edelleen rakenteiltaan hyvässä kunnossa. Nyt tiili on löydetty uudestaan kerrostalojen runkorakenteeksi.

Keski-Euroopassa kennoharkko on yleisesti käytetty materiaali kerrostalojen runkorakenteissa. Ensimmäiset Poroton-kennoharkoilla muuratut kerrostalot Suomessa ovat valmistuneet Kotkaan ja Joensuuhun ja uusia hankkeita on käynnistymässä esimerkiksi Helsingissä. Massiivinen ja hengittävä kennotiilirakenne on sekä energiataloudellinen että kosteusteknisesti toimiva, mutta samalla myös U-arvoltaan nykyvaatimukset täyttävä.

Kotkan toritaloKotkan toritalo

Penttilänrantaan nelikerroksinen kantava runko kennoharkoista

Joensuun Penttilänrantaan kohoaa kolme terveellistä, turvallista ja sisäilmaltaan miellyttävää massiivitiiliharkkokerrostaloa. Yksi kerrostaloista on jo valmistunut ja seuraavan rakentaminen käynnistymässä. Yksi tärkeimmistä suunnittelun lähtökohdista on ollut hyvä ja laadukas rakentaminen hyödyntäen vanhoja, hyväksi havaittuja rakentamistapoja ja yhdistää ne moderneihin ratkaisuihin. Kennoharkko on yksi näistä uusvanhoista ratkaisuista. Kennomainen tiiliharkko eroaa muista nykyrakenneratkaisuista nimenomaan yksinkertaisuutensa vuoksi. Ei höyrysulkuja, katkaisevaa lämmöneristekerrosta tai levytyksiä. Kerrostalojen ulkoseinät ovat paksua harkkoa, joiden ulkopinnat on rapattu ja sisäpinnassa pelkkä tasoite ja hengittävä sisämaali. Kohteen suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto K2S ja toteutuksesta Kesälahden Rakennus.

Kolmen massiivitiilirakenteisen kerrostalon kokonaisuus Joensuun Penttilänrannassa on vielä osin rakenteilla.Kolmen massiivitiilirakenteisen kerrostalon kokonaisuus Joensuun Penttilänrannassa on vielä osin rakenteilla.

Ajattoman tyylikäs Kotkan toritalo

Aivan Kotkan keskustassa Agda Kolmijoen perikunta omistaa kiinteistön, jonka torinpuoleiset rakennukset kaipasivat uudistamista. Tontin nykyinen haltija Tiina Halonen, rakennuttaja jo kolmannessa polvessa, halusi tarjolle uusia liiketiloja torin puolelle sekä asuinhuoneistoja vuokrattaviksi. Tavoitteena oli toteuttaa elinkaaritaloudellinen rakennus, joka kestää aikaa niin rakenteellisesti kuin esteettisestikin. Tontilla torin laidalla sijainneet kaksi vanhaa jo huonokuntoista rakennusta purettiin ja uudisrakennukseen toteutettiin 12 asuntoa sekä neljä liiketilaa. Uuden kerrostalon ulkoseinistä haluttiin mahdollisimman riskittömät ja rakennuttajan lähtökohta olikin yksiaineinen, monoliittinen seinärakenne. Ulkoseinämateriaaliksi valikoitui keraaminen kennoharkko, joka täytti toiveen entisajan, hengittävästä massiivirakenteesta nykyaikaan siirrettynä. Rakennuksen runko tehtiin betonielementeistä ja kuorilaatat valettiin paikan päällä, julkisivu on rapattu. Arkkitehtonisesti klassisen ja ajattoman toritalon suunnitteli Arkkitehti SAFA Jani Prunnila ja toteutti Rakennuspartio. Kohde oli myös ehdolla vuoden 2020 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Ajattoman tyylikkäässä Kotkan Toritalossa aistii eteläeurooppalaista tunnelmaa. Ajaton arkkitehtuuri kätkee sisäänsä elinkaarikestävän runkorakenteen ja massiivitiiliset ulkoseinät.Ajattoman tyylikkäässä Kotkan Toritalossa aistii eteläeurooppalaista tunnelmaa. Ajaton arkkitehtuuri kätkee sisäänsä elinkaarikestävän runkorakenteen ja massiivitiiliset ulkoseinät.

Poroton S8 P -harkko vaativaan rakentamiseen

Vahvakannaksiset ja perliittitäytteiset S8 P -kennoharkot toimivat rakennuksen kantavana runkona kuuteen kerrokseen asti ja ei-kantavana vielä korkeammalle. Perliitti on kiviainesta, joka ottaa vastaan ja luovuttaa kosteutta tiilen tapaan. Se valmistetaan vulkaanisesta kivestä noin tuhannen asteen kuumuudessa. Kevyt ja koostumukseltaan raemainen perliitti on erinomainen eriste. Sitä käytetään myös yleisesti luonnollisena ja ympäristöystävällisenä maanparannusaineena. S8 P -harkko valmistetaan ilmastoneutraalisti eli sen tuotannossa syntyvät päästöt on kompensoitu päästöhyvityksillä.

Kennoharkolla on suuri kosteuskapasiteetti. Tämä tekee rakenteesta hengittävän ja sisäilman laatua parantavan. Vaikutus perustuu poltetun savitiilen huokosrakenteen kykyyn tasapainottaa sisäilman lämmön ja kosteuden vaihtelua kaikkina vuodenaikoina.

Kennoharkkorakenne kuivuu nopeasti, sillä siihen ei tuoda rakennusaikana ylimääräistä kosteutta suurien valujen tai laastimäärien muodossa. Rakenne ei kutistu ja pintojen viimeistelytyöt voidaan siten aloittaa pian rungon valmistuttua. Se, että talo saadaan kerralla valmiiksi, on suuri etu sekä rakentajalle että rakennuttajalle.

Kennoharkkojen valikoimassa on sekä ilma- että perliittieristeisiä harkkoja eri käyttötarkoituksiin. Lämmöneristävyydeltään U-arvon 0,17 W/m2K täyttävistä kennoharkoista on jo runsaasti kokemusta Suomessa.Kennoharkkojen valikoimassa on sekä ilma- että perliittieristeisiä harkkoja eri käyttötarkoituksiin. Lämmöneristävyydeltään U-arvon 0,17 W/m2K täyttävistä kennoharkoista on jo runsaasti kokemusta Suomessa.

Poroton S8 P -runkoharkko, tekniset tuotetiedot

 

Koko (LxSxK) 248x490x249 mm
Menekki 16 kpl/m2
Paino 22,7 kg
Lavakoko 36 kpl
Laastinmenekki 8,5 kg/m2
Harkon puristuslujuus 10 MN/m2
Lask. puristuslujuus fk 2,1 MN/m2
Bruttotiheys 0,75
Lämmönjohtavuus λ 0,08 W/mK
Ulkoseinän U-arvo 0,16 W/m2K
Ääneneristävyys, rappaus Rw 48 dB
Vesihöyryn läpäisevyys μ 5/10
Paloluokka REI 90

Lisätietoja Poroton-rakentamisesta


 
Päivitetty
8.2.2021