Ulkoilmalaitteet mullistavat kerrostalon ilmanvaihdon

Ilmanvaihtokoneen raitis- ja jäteilman sijoittaminen ulkoseinälle tarjoaa rakennuttajalle merkittävää hyötyä. Seinäasennus mahdollistaa kanaviston toteuttamisen ilman tilaa vieviä pystykanavia. Palosulkuja ei tarvita, kun joka huoneistolla on oma kanavistonsa. Tämä tuo kustannusetuja koko rakennusprosessiin, suunnittelusta asennukseen. Huomioitavaa on myös, että ratkaisu vapauttaa enemmän myytäviä neliöitä asuinkäyttöön.

Vanhan koiran uudet temput

Ulkoilmalaite rakennuksen seinässä ei ole varsinaisesti uusi keksintö. Vastaavaa tekniikkaa on kokeiltu Suomessa jo aiemmin, mutta silloin läpimurto törmäsi laatuongelmiin. Pakkanen yhdistettynä korkeaan kosteudentuottoon saattoi aiheuttaa laitteiden jäätymistä. Ongelmaksi saattoi tulla myös hajujen ja käryjen siirtyminen asunnosta toiseen. Ulkoilmalaitteen sijoittamisessa on huomioitava, että ulkoilma voidaan ottaa riittävän etäältä ulkoilman laatua pilaavista lähteistä, kuten vilkkaasti liikennöidystä kadusta, pysäköintipaikasta tai jätekatoksesta.

- Rakennustavan säästöpotentiaali on kuitenkin niin suuri, että halusimme tutkia voiko raitis- ja ulospuhalluslaitteita kehittää myös pohjoisen olosuhteisiin, kertoo Swegonin tuotekehitysjohtaja Lars Norrdal.

Tästä alkoi pitkä projekti, jonka aikana kehitetiin ja testattiin erilaisia ratkaisuja kylmälaboratoriossa sekä testiasunnoissa.

- Avainasemassa oli tiivis yhteystyö asiakkaan kanssa. Tuotetta kehitettiin jatkuvasti rakentajan tarpeita kuunnellen, toteaa Norrdal.

Vaativa kehitysprojekti totisesti kannatti. Sen tuloksena syntyivät patentoidut WG-ulkoilmapäätelaitteet, jotka toimivat takuuvarmasti myös erittäin matalissa lämpötiloissa. Suuren ulospuhallusnopeuden ansiosta ilmavirrat eivät sekoitu ja asuntoon virtaava ilma on aina raikasta. Jäätymisvaaraa ei ole, painehäviöt ovat minimaalisia ja laitteet ovat säädettäviä, joten ne voidaan sovittaa erilaisille ilmavirroille sopiviksi.

WG 12 on tuotesertifioitu, joten sen toimintavarmuus Suomen olosuhteissa on todettu myös Eurofins’in taholta.WG 12 on tuotesertifioitu, joten sen toimintavarmuus Suomen olosuhteissa on todettu myös Eurofins’in taholta.

Kyseessä on kokonaisuus, johon kuuluu ulospuhallus- ja raitisilmalaite, Smart-ilmanvaihtokone sekä Smart-liesikupu. Näistä koostuu järjestelmä, joka pitää asunnon tasapaineisena ja joka ei hyydy kovimmissakaan olosuhteissa.

Tyylikkyys kaupan päälle

Kun on kyse rakennuksen julkisivusta, toimivuuden lisäksi tuotteen ulkonäkö ja asennuksen helppous ovat tärkeitä tekijöitä. Tämä onkin ollut alusta asti yksi WG-laitteiden lähtökohdista. Värimaailma on tärkeä yhtenäisen julkisivun luomiseksi ja siksi laitteet voidaan vakiovärien lisäksi maalata myös asiakkaan määrittelemän RAL-värillä.

Nyt tuotevalikoimaan on lisätty erilaisiin julkisivuelementteihin sopivat asennusadapterit. ”Adapteri voidaan asentaa elementtiin jo valmistusvaiheessa, jolloin itse päätelaitteen ja kanavien asennus työmaalla on helppoa ja nopeaa. Samalla varmistetaan kokonaislaatu ja se myös helpottaa pintojen viimeistelyä”, kertoo Norrdal. Valikoimasta löytyy erilaiset asennusadapterit ohut- ja paksurappauselementtiin sekä tiiliverhoilun peittolevy.

Ulkoilmapäätelaitteet on vakiovärien lisäksi saatavissa haluttuun RAL-sävyyn maalattuna. Asennusadapteri helpottaa asennusta ja pinnan viimeistelyä.Ulkoilmapäätelaitteet on vakiovärien lisäksi saatavissa haluttuun RAL-sävyyn maalattuna. Asennusadapteri helpottaa asennusta ja pinnan viimeistelyä.

Suomeen toimitettu jo tuhansia laitteita

Seinäpäätelaitteiden suosio on kasvanut nopeasti, kertoo asuntoilmanvaihdon tuotepäällikkö Rami Wiberg Swegonilta. Wibergillä on FISE LVI-suunnittelijapätevyys poikkeuksellisen vaativa uudis- ja korjausrakentamisesta sekä pitkä kokemus suunnittelutoimistoista. Hän tekee paljon yhteistyötä suunnittelijoiden ja rakennuttajien kanssa.

- Suunnittelijalle asuntokohtainen kanavisto on helpompi ja monessa suhteessa varmempi ratkaisu. Rakennuttajan näkökulmasta seinäulospuhallus muuttaa voimasuhteita keskitetyn ja hajautetun järjestelmän välillä. Kun haetaan maksimaalista tuottoa investoinnille, rakennuksen koko ja asuntojen määrä usein määrittää mikä järjestelmä on kustannustehokkain. Moni ennen keskitetyksi suunniteltu kohde kannattaakin nyt suunnitella asuntokohtaisella ilmanvaihdolla, kertoo Wiberg.

Laitteita on muutamassa vuodessa asennettu jo tuhansiin asuntoihin ympäri Suomea. Niitä löytyy jopa Lapin hiihtokohteiden seinistä.

- Legendan mukaan se onkin se kovin testiympäristö. Hiihtomajoissa on usein tiivis tunnelma ja sauna päällä lähes 24 h keskellä kovimpia paukkupakkasia. Jos laitteet toimivat ongelmitta näissä oloissa, voidaan olla varmoja että ne toimivat myös tavallisissa asuinolosuhteissa, naurahtaa Wiberg.

 
Päivitetty
29.1.2021