Ruukin uusi Poimu-mitoitusohjelma kantavan poimulevyn suunnitteluun

Kantavat poimulevyt sopivat erinomaisesti erilaisiin kattoratkaisuihin niiden alhaisen painon ja kuormankantokyvyn ansiosta. Kantavat poimulevyt soveltuvat myös vesikatteiksi ja välipohjiin. Lisäksi niitä voidaan käyttää valumuotteina (CS48-36-750). Suunnitteluun löytyy erinomainen apuväline – Ruukin Poimu-mitoitusohjelma.

Uusi Poimu on helppokäyttöinen selainpohjainen mitoitusohjelma, jonka avulla sopivan tuotteen valinta ja vertailu ovat helppoja toteuttaa. Tämä nopea optimointityökalu antaa sinulle tarkat ratkaisut siitä, mitä ja minkälaista poimulevyä kohteessa tulee ja voi käyttää. Arvioi eri ratkaisumahdollisuudet kokonaisuuden kannalta!

Projektien luonti Poimu-mitoitusohjelmassa helpottaa projektin luontia ja vaihtoehtojen jakaminen onnistuu oman ryhmäsi tai viranomaisen kanssa. Mitoituksen parametrit ovat samoja kuin mitä ne olivat vanhassa versiossa. Valinnat ja tulokset on helppo tarkastaa omalta välilehdeltä tai voit luoda kansioita tekemäsi työn tueksi. Uusi ohjelmaversio mahdollistaa myös katon levyvaikutuksen suunnittelun.

Poimu-mitoitusohjelmalla tuote voidaan mitoittaa Eurokoodin mukaisesti. Perustiedot syöttämällä Ruukin valikoimasta löytyy käyttökohteeseen sopiva kantava poimulevy. Optimointityökalu kattaa 1- ja 2- aukkoiset sekä jatkuvat rakenteet. Työkalu määrittää tarkasti, mitä poimulevyä ja pituuksia ratkaisussa kannattaa käyttää.

Ohjelma tarjoaa sinulle apua myös kiinnikevalintoihin liittyen. Asennuksen kannalta oikeat kiinnikkeet helpottavat asennustyötä ja varmistavat koko katon toimivuuden suunnitellulla tavalla.

Omissa toimituksissaan Ruukki käyttää vain testattuja ja käyttövarmennettuja kiinnikkeitä, joita on saatavilla eri laatukuokissa, kohteen vaatimustason mukaisesti. Oikea kiinnikevalinta korostuu erityisesti päittäislimitysten yhteydessä. 

Turva-ankkuri

Haluamme, että ensiluokkaisten tuotteidemme asentaminen on turvallista myös vaativissa asennustyö­kohteissa ympäri vuoden. Ruukin turva-ankkuri on turvallisen kattotyöskentelyn apuväline, joka on suunniteltu ja testattu. Laite on yhteensopiva ainoastaan Ruukki Construction Oy:n valmistamien kantavien poimulevyjen kanssa ja se on saatavissa tuotteille: T130M-75L-930 sekä T153-40L-840. Voit tarvittaessa merkitä Poimu-mitoitusohjelman kaavioihin turva-ankkureiden sijainnit valmiiksi jo suunnitteluvaiheessa.

Turva-ankkurin käyttöohje

Akustiikkaa parantava uumarei’itys

Uudisrakennuksen akustinen lopputulos on yleensä kaikkien rakentamisvaiheiden päätösten tulos. Akustiikon pääasiallisena tehtävänä on pidetty kommunikaatiota kaikissa suunnittelu- ja rakennusvaiheissa niin, ettei akustisesti huonoja valintoja ja päätöksiä pääsisi syntymään. Korjaaminen jälkeen­päin avaamalla rakenteita tai lisäämällä materiaalia on aina kallista ja turhaa.

Ruukin perforoitu kantava poimulevy katossa on erinomainen esimerkki siitä, kuinka akustiikka voidaan ottaa yksinkertaisesti ja helposti huomioon jo etukäteen käyttämällä olemassa olevaa materiaalia ja sen ominaisuuksia hyväksi. Katon perforoinnilla nostetaan äänen absorptiokykyä merkittävästi ja se omalta osaltaan vaikuttaa tilan jälkikaiunta-aikaan. Näin vaikutetaan sekä tilan melutasoon, puhekommunikaation laatuun, että viihtyvyyteen. Haluttu ominaisuus saadaan mukana perusrakenteeseen.

Esimerkkikuva urheiluhallin rakennesuunnitelmasta, jonka kattorakenteessa on käytetty perforoitua T153-40L-840 kantavaa poimulevyä. Eri pintojen kontribuutio äänen absorptiolle taajuuksittain on tässä havainnolli­suuden vuoksi kuvattu erillisenä. Arvo-0 heijastaa kaiken äänen pinnasta ja arvo -1 ei heijasta ääntä ollenkaan.

Antikondenssimassa

Kondensoitumista estävä pinnoite sitoo kattoon muodostuvan kondenssiveden estäen sen tippumisen. Pinnoite ruiskutetaan kantavan poimulevyn alapintaan jo tehtaalla. Käytetyt määrät ovat 1000 ja 600 g / m². Massan imukyky on suuri, jopa 600 grammaa vettä neliötä kohti.

Käsittelyn aikana syntyvät rakeisen pinnoitteen tai pienten naarmujen aiheuttamat epätasaisuudet eivät vaikuta toiminnallisuuteen. Antikondenssimassattu tuote ei vaadi mitään erityistoimia varastoinnin ja asennuksen aikana. Tämän lisäksi sen käyttöä ei ole rajoitettu kattokaltevuuden tai palokuorman suhteen.

Tiivistyslista

Ruukilta löytyy väliseinän ja katon väliseen liitokseen tiivistyslista, jonka avulla voit siististi viimeistellä väliseinäliitokset. Muotoon leikattuja tiivistyslistoja löytyy profiilityypeille: T70, T130M ja T153. Malleja on kaksi erilaista eli L-muotoon taitettu ja suora sekä leveän tai kapean laipan puolella asennettava. Käytetty materiaali on polyesteri ja väri RR20 valkoinen. Listat soveltuvat käytettäväksi kaikkien väliseinämateriaalien yhteydessä.

Muut suunnittelutyökalut

Uudet rakennuskomponenttien suunnitteluun tarkoitetut työkalut ovat korvanneet vanhat työpöytäver­siot, joita ei enää tueta. Tällä hetkellä käytössäsi on uusi Poimu sekä TrayPan. Valikoima laajenee vuoden 2021 aikana myös PurCalc-mitoitussovelluksella helmikuussa ja ComSlab’illa loppuvuodesta.

Kovaa käyttöä varten sivulta https://designtools.ruukki.com löytyy myös EN1991-1-3 mukainen Lumilaskuri ja EN1991-1-4 mukainen Tuulilaskuri. Sivulle kirjautuminen vaatii sähköpostin ja itse asettamasi salasanan.

PurCalc ja ComSlab ohjelmien vanhat työpöytäversiot ovat saatavilla siihen saakka, kunnes niiden uudet versiot valmistuvat. Asiasta voit tiedustella lisää osoitteesta support.designtools@ruukki.com.

WinRami- ja Section-ohjelmat eivät ole enää saatavilla eivätkä tuettuja. Ristikoiden suunnittelua varten tutustu SSAB:n FrameCalc-ohjelmaan.

WQBeam-, Comcol-, RaPalkki- ja Colgraph-ohjelmat eivät ole enää Ruukin omistuksessa. Ohjelmat ovat vanhentuneet ja niiden tuki on lopetettu. Ohjelmien uusi omistaja suosittelee, että ohjelmien käyttö lopetetaan.

Mikäli sinulla on tarvetta päästä vanhojen projektien WQBeam-laskelmiin käsiksi, voidaan erikoistapauksissa luoda lyhytaikainen lisenssi. Näissä tapauksissa ota yhteyttä: design-tools@nordec.com.

Kantavan poimulevyn asennusohje

RUUKKI DESIGN TOOLS

 
Päivitetty
15.1.2021