”Uusi vanha” betonimateriaali tuo etuja kerrostalorakentamiseen – käytössä Pasilan uudella asuinalueella

Helsingin Pasilaan nousevan uuden asuinalueen näyttävyyttä lisätään uudenlaisilla parvekeratkaisuilla.

Helsingin Postipuiston pohjoisosaan nousee lähes 300 kerrostaloasuntoa. Niiden pääsuunnittelijana toimii Playa Arkkitehdit.

Kohteen erikoisuutena on uudenlainen parvekesuunnittelu.

– Sisäpihalle halusimme erilaista ilmettä ripustetuilla laatikkomaisilla parvekkeilla, jotka eivät sijaitse symmetrisesti toistensa päällä parveketorneina vaan voidaan sijoittaa vapaasti julkisivuun, kohteen pääsuunnittelijana toimiva arkkitehti Veikko Ojanlatva Playa Arkkitehdeistä kertoo.

Parvekkeet on valmistettu teräskuiduilla vahvistetusta ultrakorkealujuusbetonista. Ratkaisu mahdollistaa ohuemmat rakenteet verrattuna perinteisiin parvekkeisiin. Etuna on myös parvekkeiden vapaa sijoittelu.

Laatikkoparvekkeiden etuseinässä on lasitus. ”Hoikkien” rakenteiden ansiosta parvekkeen paino on alle puolet tavallisten betoniparvekkeiden painosta, ja parvekkeet voidaan asentaa jälkikiinnityksenä muutoin valmiiseen julkisivuun. Kiinnitykseen käytetään julkisivuun upotettuja teräskonsoleita, jotka jäävät piiloon.

Materiaali itsessään ei ole perinteistä betonia kevyempää, mutta sen tiiveyden ja korkean lujuuden mahdollistamat erityisen ohuet rakenteet tekevät elementeistä usein lähes puolet kevyempiä verrattuna perinteisestä betonista valmistettuihin.

Käyttökohteita rasitusta vaativissa ympäristöissä

Taloissa käytettävä Hi-Con Oy:n ultrakorkealujuusbetoni kehitettiin Tanskassa jo 1980-luvun puolivälissä, mutta se tuotteistettiin varsinaisesti 2000-luvun puolella. Materiaalia on käytetty muun muassa Yhdysvalloissa siltarakentamisessa.

Ultrakorkealujuusbetonista voidaan tehdä laatikkoparvekkeiden lisäksi myös ohuita ja ilmavan keveitä parvekelaattoja, jotka tuetaan esimerkiksi vetotangoilla.

Suomessa ensimmäisiä ultrakorkealujuusbetonista valmistettuja parvekelaattoja toimitettiin vuonna 2003 teräsrunkoisten parvekkeiden lattioihin.

– Vuonna 2017 toimitettiin ensimmäiset ultrakorkealujuusbetoniset ulokeparvekkeet. Parvekkeitamme on toimitettu, tai toimitukset on sovittu kymmenkuntaan kohteeseen, Hi-Con Oy:n kaupallinen johtaja Jarmo Manninen kertoo.

Materiaalia voidaan hänen mukaansa käyttää myös useissa muissa kohteissa, joissa edellytyksenä on pitkäaikainen kestävyys vaativissa sää- ja rasitusolosuhteissa.

– Talonrakentamiseen käytettävien parveke-, porras- ja julkisivuelementtien lisäksi käyttökohteita on siltarakentamisessa, offshore-rakenteissa ja ulkokalusteissa.

Asennus nopeutuu

Ultrakorkealujuusbetoni nopeuttaa parvekkeiden asennusta, koska ne voidaan usein asentaa jälkikäteen.

– Esimerkiksi julkisivumuuraukset voidaan tehdä valmiiksi ilman parvekkeiden työlle aiheuttamaa haittaa. Parveke-elementit voidaan asentaa julkisivuille vasta viimeistelyvaiheessa ilman tarvetta torninosturille tai muulle raskaalle nostokalustolle. Myöskään työn aikaista tuentaa ei tarvita, Manninen selvittää.

Pohjois-Pasilaan keskuspuiston kylkeen rakennettavalle Postipuiston asuinalueelle tulee noin 5700 asukasta. Käynnissä oleva aloituskortteli valmistuu elokuussa 2021 ja käsittää neljä tonttia. Hi-Con toimittaa aloituskortteliin ultrakorkealujuusbetonista valmistettuja parvekkeita 18 kappaletta.

 
Päivitetty
29.7.2021