Valtionavustus ei ole ainoa keino öljylämmityksen vaihtamiseen – ARAn rahaa voi hakea vielä kaksi vuotta

Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitettu valtionavustus on osoittautunut menestykseksi. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää myös energia-avustusta energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin, kuten öljylämmityksen vaihtamiseen.

Viime syyskuun alusta lähtien tarjottua avustusta on hakenut kolmen kuukauden aikana yli 7500 pientalon omistajaa. Myönteisen avustuspäätöksen on saanut tähän mennessä noin 1900 öljylämmityksen vaihtajaa.

Avustusta on arvioitu riittävän enintään 8 000 kotitaloudelle, joten noin 28 miljoonan euron määräraha on loppumassa. Hallitus on esittänyt ensi vuoden budjettiin uutta, noin 9,4 miljoonan euron määrärahaa. Eduskunta päättää budjetista ennen joulutaukoa.

Valtionavustus ei ole ainoa vaihtoehto. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustusta energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin, kuten öljylämmityksen vaihtamiseen.

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022 yhteensä 120 miljoonaa euroa. Energia-avustusta voi hakea vielä kaksi vuotta.

Energia-avustushakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä 5–6 kuukautta. Tänä vuonna määrärahaa on käytettävissä 40 miljoonaa euroa. Kaikkiaan rahaa on varattu 120 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022.

ARAn ylitarkastaja Johanna Heikkilä painottaa huolellisen suunnittelutyön merkitystä.

– Kannattaa hyödyntää asiantuntijoita, joilla on kokemusta energialaskennasta sekä korjausosaamista. Toimenpiteiden tulee olla kustannustehokkaita ja asianmukaisesti suunniteltuja. Lähtökohtana suunnittelussa on rakennuksen hyvään sisäympäristöön ja energiatehokkuuteen tähtäävä lopputulos, hän sanoo.

Neuvoja taloyhtiöille

Heikkilän mukaan taloyhtiöiden on syytä huomioida, että energiatehokkuuden kasvattaminen tuo väistämättä säästöjä.

– Energiatehokkuuskorjaukset ovat myös ilmastotekoja, hän muistuttaa.

Avustuksen saamiseksi hakijan on laskettava rakennuksen E-luku rakentamisvuodelta ja energiakorjausten jälkeen. Energia-avustuksen määrä riippuu siitä, kuinka paljon remonttitoimet parantavat rakennuksen energiatehokkuutta.

Jos asuinrakennuksessa saavutetaan liki nollaenergiataso, on avustuksen enimmäismäärä 6000 euroa. Avustusta myönnetään enintään 50 prosenttia hyväksytyistä kustannukista asuntoa kohden.

Jos kerrostalossa saavutetaan avustukseen vaadittava 32 prosentin paraneminen energiatehokkuudessa, avustus on maksimissaan 4000 euroa asuinhuoneistoa kohti. Rivitaloissa vaaditaan 36 prosentin parannus. Avustus on kerrostalossakin enintään 50 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista asuntoa kohden.

Heikkilän neuvot taloyhtiöille ovat selvät.

– Yhtiökokouksen päätöksen lisäksi hakemukseen tulee tehdä tarkka kustannusarvio energiatehokkuutta parantavista korjauksista. E-lukulaskelmat talon rakentamisajankohdalta ja energiaremontin vaikutuksesta tulevat myös mukaan. Mikäli rakennuksen käyttötarkoitusta on muutettu, se on lähtötilanne E-luvulle.

Energia-avustukset (ara.fi)

 
Päivitetty
18.12.2020