Motiva toivoo lisää ammattimaista suunnitteluapua pientalojen remontteihin: ”Ei pelkkiä laitteita ja remontteja”

Pientalon remontin yhteydessä voisi selvittää mahdollisuudet myös energiatehokkuuden parantamiseen, sanoo Motivan asiantuntija.

Motivan Energiatehokas koti -verkkopalveluun on marraskuussa avattu Korjaaminen-osio, joka keskittyy pientalon energiatehokkuuden parantamiseen. Palvelu on suunnattu pientalon rakentamista ja remontointia suunnitteleville sekä omakotitalourakoitsijoille.

Uusien rakennusten energiatehokkuus on kehittynyt isoilla harppauksilla viime vuosikymmenten aikana. Samalla erot uusien ja vanhojen pientalojen energiankulutuksen välillä ovat kasvaneet.
 

Enemmän ammattimaista suunnittelua mukaan remontteihin

Motivan johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki toivoo enemmän ammattimaista suunnittelutaitoa pientalojen remontteihin.

– Ammattilaisten tulisi vaikuttaa siihen, että omakotitaloasujat käyttäisivät suunnittelijaa korjauksiin nykyistä hanakammin. Pientaloille kannattaisi markkinoida nykyistä enemmän suunnittelupalveluita, ei pelkästään laitteita ja remontteja, Ketomäki sanoo.

Hyvä suunnittelija tuo usein varmuutta oikeiden ratkaisujen tekemiseen. Jos remontit suunnitellaan itse puutteellisella ammattitaidolla, omakotitaloasukkaat saattavat Ketomäen mukaan tehdä ristiriitaisia ratkaisuja.

Jos esimerkiksi omakotitalon tiiveydessä on moitittavaa, suunnittelija voisi varmistaa, kannattaako asukkaan panostaa talon lämmitykseen.

– Jo pelkkä energiatodistuksen tekijä on usein riittävän hyvä ammattilainen.

Suunnittelupalvelut paremmin esille

Ketomäen mielestä myös taloteknisissä remonteissa suunnittelijoita tulisi käyttää nykyistä useammin.

– Haasteena on suunnittelijan löytyminen. Palveluita olisi syytä pitää paremmin esillä.

Ammattilaisille Ketomäellä on toinenkin pyyntö.

– Kun taloon tilataan remonttia, ammattilainen voisi samalla kiinnittää huomiota, voisiko energiatehokkuutta parantaa remontin yhteydessä. Peruskorjauksen yhteydessä voisi kenties lisätä ilmanvaihtoon lämmön talteenoton ja selvittää, miten se vaikuttaa.

Peruskorjauksien yhteydessä energiatehokkuuden parantamista on hyvä harkitaPeruskorjauksien yhteydessä energiatehokkuuden parantamista on hyvä harkita
 
Päivitetty
20.11.2020