Rakennusala ja korona - mitä tuleman pitää?

Rakennusteollisuuden pääekonomisti Jouni Vihmon mukaan rakennustoimiala selvisi hyvin koronan ensimmäisestä aallosta. Epävarmuus rakentamisen kysynnästä jatkuu kuitenkin pitkään.

Rakennusteollisuuden pääekonomisti Jouni Vihmo arvioi koronan
seurauksien näkyvän rakennustoimialalla viiveellä. Alkuvuonna rakentaminen jopa
kasvatti Suomen taloutta.  

Rakennusteollisuuden pääekonomisti Jouni Vihmo arvioi koronan seurauksien näkyvän rakennustoimialalla viiveellä. Alkuvuonna rakentaminen jopa kasvatti Suomen taloutta.  

Miten koronapandemia on vaikuttanut rakentamiseen ja minkälaisia näkymiä toimialalla on odotettavissa pidemmällä aikavälillä?

Rakentaja.fi-syysseminaarissa puhuneen Rakennusteollisuuden pääekonomisti Jouni Vihmon mukaan rakentamisen alkuvuosi sujui Suomessa koronasta huolimatta varsin hyvin, mikä johtuu pitkälti viime vuoden korkeasta rankennushankkeiden aloitusmäärästä.

Suomi ei myöskään ole kärsinyt työmaiden pysäytyksistä, kuten koronan pahiten kurittamat Euroopan maat, joille on koitunut tilanteesta suuret menetykset. Esimerkiksi Irlannissa rakentamisen vuosituotannon muutos on jopa -38 prosenttia, kun taas Suomessa supistuminen on korkeintaan noin prosentin luokkaa.

Hyvä lähtötilanne kantaa alaa ensi vuoden puolelle, minkä jälkeen Vihmon mukaan on odotettavissa rakentamisen hidastumista. Tästä kertoo muun muassa rakennuslupien määrä, joka on ollut viime kuukaudet selvästi laskusuunnassa. Koronakriisin seuraukset näkyvät toimialalla viiveellä.
 

Oman asunnon merkitys on korostunut ja neliöitä halutaan lisää.

Jouni Vihmo, pääekonomisti, Rakennusteollisuus

Asuntomarkkinoilla tilanne on pysynyt korona-aikana varsin vakaana. Asuntojen hinnoissa ei ole tapahtunut pudotusta, ja kuluttajien luotto omaan talouteen on säilynyt hyvällä tasolla. Kuluttajien asunnonosto- ja remontointiaikeet ovat edelleen korkealla.
− Oman asunnon merkitys on korostunut ja neliöitä halutaan lisää, Vihmo luonnehtii.

Toisaalta kuluttajien vaakakupissa painaa aiempaa enemmän huoli Suomen taloudesta, työttömyydestä ja huonosta ajankohdasta lainanotolle, mikä voi näkyä asunnonosto- ja remontointipäätösten lykkääntymisenä.

Millaiset odotukset rakennusalalla on EU:n elvytysrahasta? Entä miten rakennuskustannusten ennustetaan nousevan? Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin voit katsoa Rakentaja.fi-syysseminaarin videotallenteesta, jossa Jouni Vihmon puheenvuoro alkaa kohdasta 1:24:45. Rakentaja.fi:n perinteinen syysseminaari järjestettiin 5.11.2020 ensimmäistä kertaa webinaarina.

 
Päivitetty
13.11.2020