Näin toteutetaan asuntomarkkinoiden pienin hiilijalanjälki - Perustana 100 vuoden runko

Newil & Bau on kertonut uudesta rakennushankkeesta, jolla se tähtää Suomen johtavaksi asuntorakennuttajaksi.

Helsingin Lehtisaareen nousee lähivuosina asuinkerrostalo, joka on valmistuessaan alueen korkein. Lehtisaaren Tornin rakennustöiden on tarkoitus alkaa ensi keväänä. Rakennusprojektista vastaa Newil & Bau, joka rakentaa samaan kortteliin myös neljä muuta kerrostaloa.

Tornitalon huippu nousee 28 metriin. Kerroksia on yhdeksän ja asuntoja kaikkiaan 30, isoimmat 118-neliöisiä.

Tornista ei tee erikoislaatuista ainoastaan sen fyysinen korkeus. Newil & Baun tavoitteena on tehdä asuntoja, joiden hiilijalanjälki on markkinoiden pienin. Lehtisaaren Tornin hiilijalanjälki on noin 54 prosenttia normaalia uudiskerrostaloa matalampi. Taustalla on Suomen tavoite päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Lehtisaaren Torni on Newil & Baun toinen kohde. Yrityksen tiedossa ei ole muita vastaavia isoja kerrostaloprojekteja Suomessa, joissa hiilinjalanjäljellä olisi yhtä suuri merkitys.

– Torni on suunniteltu poikkeuksellisen syvällisesti ja siinä on pureuduttu kattavasti elinkaaripäästöihin. Tämän myötä tulokset ovat myös poikkeukselliset keskimääräiseen asuntotuotantoon verrattuna Suomessa, Newil & Baun kaupallinen johtaja Mikko Salola selvittää.

Tavallista pienempiä päästöjä tavoitellaan energiatehokkailla ja optimoiduilla suunnitteluratkaisuilla sekä laite- ja materiaalivalinnoilla. Merkittävässä roolissa on talon rungon sadan vuoden käyttöikä. Normaalisti runkojen tekninen käyttöikä suunnitellaan 50 vuodeksi.

– Tornin osalta tärkeitä ovat omavaraiset energiantuotantomuodot kuten maalämpö ja aurinkokennot sekä materiaali- ja suunnitteluvalinnat esim. talotekniikassa ja ikkunoissa, Salola jatkaa.

Lehtisaaren Torniin on valittu 20 prosenttia normaalia paremman lämmönläpäisykertoimen (U-arvo) omaavat ikkunat. Niiden myötä hukkaenergian määrä vähenee ja lämmitystarve pienenee.

Ekologisuus näkyy vahvasti myös asuintilojen suunnittelussa.

– Tornin asukkaat saavat valita itselleen sopivan neljästä kehittämästämme sisustuskonseptista. Poikkeavaa sisustuksessamme on paneutuminen yksityiskohtiin.

Asumismukavuutta lisäävät sisääntuloaula, arkieteinen, toiseen kerrokseen rakennettava etätyöskentelyhuone ja maan alle rakennettava parkkihalli, johon pääsee asuinkerroksista suoraan hissillä.

Tornin rakentamisen arvioitu kesto on 18 kuukautta.

 
Päivitetty
13.11.2020