Kaukolämpö vaihtui maalämpöön – taustalla ekologisuus ja kustannusten suunnittelu

Lämmitysmuodon vaihtamista mietittäessä kannattaa ottaa huomioon vanhan lämmitysjärjestelmän kulutustietojen lisäksi mahdolliset huoltotarpeet tulevaisuudessa. Usein huomataan, että ekologinen maalämpö tulee halvemmaksi pitkällä aikavälillä kuin vanha lämmitysjärjestelmä. Näin kävi myös T&M Kiinteistö Oy:ssä, jossa käynnistettiin lokakuun alussa vasta-asennetut maalämpöpumput Vuosaaressa.

Maalämpö sopii suurenkin kiinteistön lämmitykseen. Tämän teollisuuskiinteistön lämmitysjärjestelmä vaihdettiin maalämpöön toimintavarmuuden ylläpitämiseksi seuraaviksi 10-20 vuodeksi.Maalämpö sopii suurenkin kiinteistön lämmitykseen. Tämän teollisuuskiinteistön lämmitysjärjestelmä vaihdettiin maalämpöön toimintavarmuuden ylläpitämiseksi seuraaviksi 10-20 vuodeksi.

Pitkän linjan yrittäjä Tuomo Hämäläinen vaihdatti yrityksensä T&M Kiinteistö Oy:n omistaman teollisuuskiinteistön lämmitysmuodoksi maalämmön. Lähes 7000-neliöisen raskaan kaluston huoltohallina toimivan kiinteistön tiloja vuokrataan toimitiloiksi esimerkiksi pesu- ja huoltotöitä tekeville yrityksille, joten lämmitys on suuressa roolissa. Vuonna 2009 valmistuneen rakennuksen lämmönlähteen vaihtaminen nousi ajankohtaiseksi, kun alettiin suunnitella tulevaa.

- Toimintavarmuuden ylläpitämiseksi seuraaviksikin 10-20 vuodeksi haluttiin siirtyä suoraan
tulevaisuuteen, Hämäläinen kertoo lämmitysmuodon vaihtamisen taustoista.

Pitkäjänteinen taloudellinen ajattelu on tärkeää lämmitysmuotoa vaihdettaessa

Suunnitelmat aloitettiin kartoituksella, jossa selvitettiin olemassa olleen lämmitysjärjestelmän tulevaisuuden huoltokuluja. Sen sijaan, että vanhan järjestelmän huoltamiseen investoitaisiin, haluttiin vaihtaa ekologisempaan vaihtoehtoon. Uudelta lämmitysjärjestelmältä vaadittiin lisäksi muita yritystoiminnan suunnittelemisen kannalta helpottavia ratkaisuja.

Hiilineutraaliuus edellä mentiin. Lisäksi tietenkin järjestelmän pitkäikäisyys, häiriötön toiminta ja pitkäjänteisyys lämmityskustannusten suunnittelussa vaikuttivat.

Tuomo Hämäläinen, T&M Kiinteistö Oy

Maalämpö on ekologinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen lämmitysmuoto, jossa maasta keruupiireillä saatavaa lämpöenergiaa siirretään rakennuksen ja käyttöveden lämmitykseen. Fossiilisten polttoaineiden hintakehitys on nykytilanteessa epävarmaa, ja kiinteistön kustannusrakennetta mietittäessä tärkeää on tietää rakennuksen tulevat lämmityskustannukset mahdollisimman tarkasti. Maasta saatava energia pienentää suurten hinnanvaihteluiden riskiä huomattavasti.

- Pitkäjänteinen taloudellinen ajattelu ja kustannusrakenteen miettiminen ovat tärkeitä yritystoimintaa suunnitellessa, Hämäläinen summaa taloudellisen ajattelun merkitystä yrittäjän roolissa.

Toimintavarmuuden takana on tunnettu valmistaja ja ammattitaitoinen asennus

Lämmitysremontin suunnittelu oli alkanut muutamaa vuotta aiemmin. Vuokratontilla sijaitsevan kiinteistön lupaprosessissa oli monia eri tasoja, jotta maalämmön asentamiselle tarvittavat luvat saatiin kuntoon. Lämmitysjärjestelmää asentamaan valikoitui Bosch Kiinteistölämpömestari -yritys Tom Allen Senera Oy, jolla oli vahvat referenssit ja aktiivinen ote Hämäläisen suuntaan.

- Hyvä maine kiirii ja uskottiin vahvasti heidän kykyynsä hoitaa urakka kunnolla loppuun, Hämäläinen kertoo.

Etävalvonta oli yksi tärkeä ominaisuus, kun häiriöttömyys on tärkeää. Myös hiilineutraalius ja pitkäikäisyys vaikutti lämmitysmuodon valintaan.Etävalvonta oli yksi tärkeä ominaisuus, kun häiriöttömyys on tärkeää. Myös hiilineutraalius ja pitkäikäisyys vaikutti lämmitysmuodon valintaan.

Toimintavarmuutta haettiin lämmityslaitevalinnalla. Lämmityslaitevalmistajana Bosch oli Hämäläisen mielestä luotettava valinta. Tunnetun toimijan valmistaman laitteiston toimintaan uskotaan. Lisäksi pitkä takuu laitteistolle oli tärkeää, ja suuren valmistajan varmuus korostuu ongelmatapauksissa. Bosch myöntää Kiinteistölämpömestarin asentamalle maalämpölaitteistolle kuuden vuoden takuun. Tom Allen Senera myös etävalvoo kohdetta.

- Etävalvonta on hyvä, kun häiriöttömyys on tärkeää, sanoo Hämäläinen. Maalämpöjärjestelmän asennuksella saavutetaan siis monia hyötyjä. Hämäläisen mielestä hankinnan pitkittäminen ei olisi ollut tarkoituksenmukaista.

- Kuitenkin suunta on kohti hiilineutraaliutta, niin ei sitä haluttu pitkittää. Hiilineutraaliuus ja pitkäikäisyys edellä tässä mentiin, Hämäläinen summaa projektin taustoja.

Pyydä lisätietoa Bosch-lämpöpumpuista!Yhteydenottopyyntöpalvelu

Lue lisää Boschin lämpöpumpuista ja tutustu Bosch Kiinteistölämpömestari -koulutukseen

Bosch-lämpöpumput

Bosch Kiinteistölämpömestari


 
Päivitetty
26.8.2021