Herätys työmaalla ja toimistolla! – Kahvinkeittimet testissä

Voisi melkein ajatella, että suomalainen herää kahvilla, elää kahvilla ja pysyy liikkeessä kahvilla. Työmailla ja toimistoilla on varmasti käytössä erilaisia kahvinkeittimiä, joista TTS Työtehoseura on testannut niistä nyt kuusi. Testissä oli mukana niin perusmalleja kuin kalliimpia design-tuotteitakin. Mikä keitin selvisi voittajana maaliin? Millä kriteereillä keität työpaikkasi parhaat sumpit?

TTS Työtehoseurassa kahvinkeittimiä oli testaamassa kolme asiantuntijaa, jotka arvioivat muun muassa käyttömukavuutta ja kahvinkeittimien ominaisuuksia. Testaajien mukaan testattujen kahvinkeitinten käyttöominaisuuserot olivat hyvin pieniä, mutta merkityksellisiä. Testissä keskityttiinkin vertailemaan käyttöominaisuuksia, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen keittimen käyttöön.

Tarkastelussa olivat muun muassa seuraavat ominaisuudet:

  • vesisäiliön täyttäminen
  • puhdistamisen helppous
  • suodattimen paikoilleen asettaminen
  • tippalukon toimivuus
  • kalkinpoiston helppous
  • kannujen käsittely
  • ohjauspaneelin selkeys

Testatut laitteet:
Electrolux EKF 3300, Electrolux EKF 7700, Moccamaster KBG962AO, Sage the Precision Brewer SDC400BSS, Wilfa Classic CMC-100S ja Wilfa Svart Precision WSP-2A.


Puhtaus on puoli juomaa

Keittimen likaisuus huonontaa kahvin makua ja jos puhdistus on hankalaa, siitä tingitään helposti. Moccamaster KBG962AO – keitin arvioitiin erittäin helposti puhdistettavaksi. Electroluxin molempien keittimien vesisäiliö ja kannen sisäpinta ovat melko hankalia puhdistaa rakenteessa olevien uurteiden ja kolojen takia. Keittimissä on myös puhdistustarpeesta ilmoittavaa tekniikkaa. Sagen kalkinpoisto-ohjelma ilmoittaa kalkinpoistotarpeesta ja Wilfa Classic CMC-100S -keittimen ilmaisin kertoo puhdistustarpeesta, joka perustuu käyttölaskurin lukemaan.

Käyttömukavuuksissa eroja

Testin kahvinkeittimet ovat helppokäyttöisiä. Sagessa on paljon valmistustiloja ja ominaisuuksia, mutta käyttö vaatii opettelua ja käyttöohjetta.

Kahvin aromia, eli suodatusvaiheeseen kuluvaa aikaa, voidaan säätää Electrolux EKF 7700 -keittimessä, Sagessa ja Wilfan keittimissä. Sagessa ja Electrolux EKF 7700 -keittimessä on myös kello ja ajastin, jolla kahvinkeitto voidaan ajastaa haluttuun ajankohtaan.

Keittimien äänissä oli eroja. Hiljaisimmat olivat Moccamaster ja Wilfa Classic. Muissa keittimissä etenkin keittämisen alku- ja loppuvaiheet olivat näitä kahta keitintä äänekkäämpiä.

Keitinten tippalukot toimivat hyvin ja estävät kahvin tiputtelun, jos kannu otetaan pois lämpölevyltä suodatuksen aikana. Wilfan keittimissä tippalukko on manuaalinen, joten se on muistettava lukita oikeaan asentoon ennen kannun poistamista.

Electroluxin keittimien vesisäiliöiden kiinteät kannet avautuvat ylöspäin ja vaativat tilaa korkeussuunnassa. Ylös avautuva kansi hankaloittaa hieman vesisäiliön täyttämistä. Wilfa Svart Precision -keittimessä on irrotettava vesisäiliö, joka helpottaa sen puhdistamista ja käyttöä.

Keittimen liitosjohdon pituudella on merkitystä sijoituspaikkaa mietittäessä. Lyhyin liitosjohto, 75 cm, oli Wilfa Classicissa ja pisin Electrolux EKF 7700 -keittimessä, noin metri.

Keittimissä on nykymääräysten mukainen, automaattinen virrankatkaisu. Keitin kytkeytyy pois päältä 40 minuutin kuluttua laitteen käynnistämisestä tai kahvin valmistumisesta. Sagessa turvallisuutta lisäävät vielä lapsilukko ja kuivakäyntisuoja, eli keitin ei käynnisty ilman vettä.  

Keitin omien tarpeiden mukaan

Parhaan käytettävyysarvosanan sai Moccamaster, mutta keitinten väliset erot olivat pieniä. Kerralla keitettävät kahvimäärät, erilaiset valmistusohjelmat, keittimen tilantarve ja tekniset ominaisuudet ratkaisevat valinnassa. Ominaisuuksiltaan monipuolinen keitin on peruskeitintä kalliimpi, mutta jos erilaisia valmistusohjelmia ja ominaisuuksia hyödynnetään, keitin on hintansa arvoinen. Edullisella peruskeittimellä saa hyvää kahvia, joka riittää monelle kahvin ystävälle.

Testissä ei arvosteltu kahvin makua eikä annettu arvosanoja keitinten suorituskyvylle, sillä tuloksien välillä ei ollut merkittäviä eroja.

Testattujen keitinten kahvi oli valmistumishetkellä 82-85 asteista ja pysyi melko samana 30 minuutin lämpösäilytyksen ajan. Kahvi jäähtyy muutamia asteita viileään kuppiin kaadettaessa, joten tarjoilulämpötila pysyy suositusten mukaisena, 75-80 astetta.

Moccamasterin lämpölevyn tehoa voidaan säätää valmistettavan kahvimäärän mukaan. Täydet kannulliset keitettäessä kahvi pysyi riittävän kuumana kaikissa keittimissä lämpölevyllä säilytettäessä.

Litra kahvia valmistui nopeimmin, noin kuudessa minuutissa, Wilfan keittimissä. Hitaimpia olivat Electroluxin keittimet, joissa saman määrän valmistamiseen kului noin puolitoistakertaisesti aikaa. Sagen osalta testit on tehty käyttäen Gold (Kulta)- ohjelmaa, mutta laitteen ohjelmavalikoimasta löytyy myös nopeampi Fast-ohjelma Neljällä keittimellä (Moccamaster, Sage ja Wilfan keittimet) on ECBC merkki eli European Coffee Brewing Centre -keskuksen sertifiointi.

Lisää TTS-testejä www.tts.fi/testit

Tutustu TTS Työtehoseuran ja löydä itsellesi uutta puhtia töihin.

KoulutustarjontaTeksti: Anne Korhonen, Sari Liski-Markkanen ja Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura. Kuvat: Maahantuojat.

 
Päivitetty
29.7.2021