Kevytrakenteiden uranuurtaja Aulis Lundell Oy täytti 40 vuotta

Kevytrakenteiden uranuurtajana tunnettu Aulis Lundell on ollut mukana kehittämässä suomalaista kevytrakentamista jo 80-luvulta alkaen. Yritys on profiloitunut teräsrakentamisen innovaattorina, joka tarjoaa terästuotteisiin perustuvia ratkaisuja nopeampaan ja laadukkaampaan uudis- sekä korjausrakentamiseen.

Aulis Lundell Oy:ssä ollaan ylpeitä jokaisesta osaavasta työntekijästä.Aulis Lundell Oy:ssä ollaan ylpeitä jokaisesta osaavasta työntekijästä.

Kohti hiilineutraalia tulevaisuutta teräksen avulla

Aulis Lundell Oy on kautta vuosien kehittänyt sekä innovoinut uusia ratkaisuja rakennusteollisuuteen. Siirryttäessä kohti hiilineutraalimpaa rakentamista on Aulis Lundell tässäkin mukana täydellä sydämellä. Nykyinen toimitusjohtaja Leena Lundell ajaa teräsrakentamisen huomioimista hiilineutraalin rakennuskannan tavoittelussa.

Leena Lundell kertoo uusimassa Steel News -julkaisussa, miten hän näkee tulevaisuuden kestävän kehityksen rakentamisen. Nykyinen ajattelu ”rakenna kestävästi puusta” tarvitsee rinnalleen rationaalista haastajaa ja teräksen Lundell näkee täyttävän tämän tilauksen. Lisäksi, että teräs on 100 prosenttisesti kierrätettävä materiaali, laskee Lundell teräksen hyviin ominaisuuksiin myös korroosionkeston, kulutuskestävyyden, palo- ja kosteudenkestävyyden ja ennen kaikkea mahdollisuuden muuntojoustavaan rakentamiseen.

– Mielestäni rakennuksille tulee laskea ympäristötase elinkaaren mukaan. Samalla voimme ennustaa vaikutukset, mikäli rakennus puretaan 40 vuoden kuluttua tai jos sitä käytetään sata vuotta, täsmentää Lundell.

Kiertotalouden mallitalo Pyörre

Muuntojoustavaa, hiilineutraalia ja kiertotaloutta edistävää rakentamista tulee nähtäville myös Lohjan asuntomessuille 2021. Aulis Lundell oy toteuttaa asuntomessuille arkkitehti Matti Kuittisen suunnitteleman Pyörre-talon. Talon vahvin teema on vähähiilisessä kiertotaloudessa. Kuittisen mukaan talo on tutkielma siitä, miten suuri osuus rakennuksesta voidaan toteuttaa käyttäen kierrätettyjä raaka-aineita.

– Painossa mitattuna puolet maapallon raaka-aineiden käytöstä menee rakentamiseen, joten kiertotalouteen on siirryttävä ripeästi. Suunnittelijan vastuuseen kuuluu miettiä rakennusta sen käyttöikää pidemmälle – aina purkamiseen saakka, kertoo Kuittinen.

Talossa käytetyt rakenneratkaisut perustuvat Aulis Lundell Oy:n pitkäaikaiseen tuotekehitykseen. Leena Lundell tähdentää, että teräs on paras materiaali tällaisiin orgaanisiin muotoihin. – Se taipuu ja toteuttaa kaikki mukavuudelle, kestävyydelle ja ekologisuudelle asetetut vaatimukset rakennuksen koko elinkaaren ajan.

Teräsrakentamisen uusi aikakausi Pyörre-talo, tulee nähtäville Lohjan asuntomessuille 2021.Teräsrakentamisen uusi aikakausi Pyörre-talo, tulee nähtäville Lohjan asuntomessuille 2021.

Pyörre-talon rakennesuunnitelmien takana on Aulis Lundellilla työskentelevä diplomi-insinööri Sami Huttunen. Pyörre asetti Huttuselle suuria haasteita ja Autocad kävi kuumana prosessin aikana. Monet asiat muuttuivat suunnittelun edetessä, mutta pyöreästä muodosta ei tingitty missään vaiheessa.

– Mikään muu materiaali ei oikeastaan olisi edes soveltunut tähän projektiin, kertoo Huttunen. Pyörteelle suunniteltua keveyttä ja ilmavuutta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa millään muulla tavalla. Huttunen toteaa myös arvostavansa suuresti Aulis Lundellilla tehtävää kehitystyötä ja kannustavaa ilmapiiriä. Juuri näin syntyy Pyörteen kaltaisia innovaatioita.

Uuden vuosituhannen ratkaisuja

Vuonna 1980 Aulis perusti nimeään kantavan yrityksen yhdessä vaimonsa Anjan kanssa. Aluksi Aulis Lundell Oy suunnitteli ja valmisti tuotantokoneita. Vielä tänäkin päivänä yrityksen konekannasta yli puolet on omaa tuotantoa. Pian ohjelmaan otettiin rullamuovausteknologiaa hyödyntävä väliseinäranka ja -profiilituotanto.

Valmistamme keveitä ja ekologisia teräsrakenneratkaisuja, kuten Gypsteel® -väliseinä ja alakattoprofiilit, KOOLARI® -hattulistat ja asennuslattiat sekä LIUNE® -liukuväliovet.


2000-luvulla Aulis Lundell Oy laajensi tuotantoaan jatkojalostettuihin kevytrakenneratkaisuihin. Vuonna 2006 markkinoille tuotiin innovatiivinen Liune Door. Seinän sisään liukuva väliovikokonaisuus otettiin innokkaasti vastaan ratkaisemaan rakentamisen haasteita.

Tekniset ominaisuudet kuten hyvä ääneneristävyys, nopea asennettavuus, asennusergonomia ja mittatarkka rakenne tekevät Liunesta halutun välioven. Liune-tuoteperhe on aina valmistettu kokonaan Suomessa. Kotimaiseen laatuun kuuluu oleellisena osana suomalainen design. 2020-luvulle siirryttäessä Liunen rooli kodin taide-elementtinä on tuotu uudelle tasolle yhteistyössä kuvataitelija Johanna Oraksen kanssa. Tänä kesänä Liune-ovet on aloittanut yhteistyön myös kahden uuden taiteilijan, Nina Kellokosken ja Lotta Sirénin kanssa.

Liune taideovien yhteistyökumppanit Nina Kellokoski, Johanna Oras ja Lotta Sirén.Liune taideovien yhteistyökumppanit Nina Kellokoski, Johanna Oras ja Lotta Sirén.

Yhteistyö näyttelee merkittävää roolia myös Aulis Lundell Oy:n muissa tuotteissa. Vuonna 2009 Aulis Lundell Oy:n ja Gyproc Saint-Gobain Finlandin yhteistyön tuloksena syntyi ergonominen teräsranka Gypsteel®, jossa yhdistyvät patentoitu Ultrasteel-teknologia, tehokas teollinen valmistus, markkinoiden paras asennusergonomia sekä kokonaistaloudellisuus. Gypsteelin tuomat edut ovat vauhdittaneet teräsrankarakentamista, ja nykyään peräti kahdessa kolmesta teräsrakenteisestä väliseinästä käytetään Gypsteeliä.

Tästähän se kaikki alkoi

Onnea 40-vuotias Aulis Lundell Oy!

Lundell-tiimiltä saat parasta vastinetta avainasiakkuudellesi. Tarjoamme käyttöösi kaikki kevytrakentamiseen liittyvät palvelut ja osaamisen.

Lue uusin Steel News >>

 
Päivitetty
19.10.2020