Kevyet puuelementit pääroolissa Tokion Metsä-paviljongissa

Tokion Suomen suurlähetystön viereen nousi ennätysajassa Metsä-paviljonki. Viralliset avajaiset järjestettiin 6. lokakuuta.

Materiaalina LVL-kertopuu

Puusta rakennettu Metsä-paviljonki on tarkoitettu Business Finlandin ja suomalaisyritysten järjestämien virallisten tapahtumien järjestämiseen. Paviljongin suunnittelussa lähtökohtina olivat innovatiivinen arkkitehtuuri ja uudenlaiset teolliset puuelementit. Tokion kesäolympialaisten ja paralympialaisten aikana paviljonki toimii Suomen maajoukkueiden kohtaamispaikkana. Se on avoinna vuoden 2021 loppuun.

Paviljongin rakennusmateriaalina on käytetty sen pääyhteistyökumppanin Metsä Groupin Kerto LVL-tuotteita.

Metsä Groupin markkinointipäällikkö Viivi Kylämän mukaan paviljongin elementit perustustuvat olemassa olevaan ja useaan otteeseen testattuun tekniikkaan. Toimintaperiaatteeltaan samankaltaisia elementtejä on valmistettu viimeiset 20 vuotta.

Suunnittelualusta kaikkien saatavilla

Paviljongin suunnittelusta on vastannut suomalainen arkkitehtitoimisto Helin & Co Arkkitehdit. Paviljongissa käytettyjen elementtien suunnittelutiedostot ovat vapaasti saatavilla Metsä Woodin Open Source Wood -alustalla. Open Source Wood -alusta julkaistiin vuonna 2017.

– Alustan tavoitteena on edistää puurakentamista tuomalla puurakentamiseen liittyviä innovaatioita ja elementtimalleja vapaasti kaikkien käyttöön. Alusta on kaikille avoin, mutta omien suunnitelmien jakaminen vaatii kirjautumisen, Kylämä kertoo.
 

Kevyet puuelementit pääroolissa

Puuelementtien suurimmat edut liittyvät asentamisnopeuteen, elementtien keveyteen sekä valmistusmateriaalien ympäristöystävällisyyteen.

– Valmistus tapahtuu tehdasolosuhteissa, jossa kaikki rakennusmateriaalit on saatavilla lähellä ja työskentely tapahtuu kontrolloiduissa olosuhteissa eli säältä suojassa, lämmitetyssä ja valaistussa hallissa, Kylämä selvittää.

Kerto LVL -puuelementtien valinnan taustalla on osaltaan lisääntynyt kiinnostus rakennusmateriaalien ympäristöystävällisyyteen.

– Rakentamisen ympäristöystävällisyys on nostettu esiin ja useat tahot ovat esittäneet hiilidioksidipäästövähennystavoitteita. Tämä tukee tehokkaasti valmistettavien puuelementtien kysyntää.

Suomalainen Timberpoint Oy valmisti paviljongissa käytetyt elementit, pilarit ja palkit seitsemässä viikossa.

 
Päivitetty
16.10.2020