Panosta sadevesijärjestelmiin – takaa rakennukselle huoleton pitkä ikä

Rakentajaa vaanii kiire. Pitkien rakennusprojektien loppusuoralla olennaisinta on saada rakennus valmiiksi. Rakennuksen pitkäikäisyys ja elinkaari voivat aikataulupaineessa tulla suunnittelupöydällä helposti sivuutetuiksi. Voisiko panostaminen rakennuksen asianmukaiseen vedenohjaukseen olla myös takuu rakennuksen pitkälle elinkaarelle? Elinkaariajattelu koskettaa meistä useimpia, sillä suurin osa omaisuuksistamme on kuitenkin sijoitettu kiinteistöihin.

Epätoivottava, mutta välttämätön vesi

Ihmiselle vesi on elinehto – rakenteille jatkuva haaste. Vesi, sohjo, räntä ja jää. Kaikki veden olomuodot rasittavat rakenteita. Nestemäinen vesi on pitkällä aikavälillä erittäin kuluttava aine. Asian voi todeta seuraamalla veden tippumista pitkän aikaa samaan kohtaan. Ajan kuluessa veden aiheuttama eroosio syö esimerkiksi kovan betonipinnan tehokkaasti rikki. Jään laajeneminen rasittaa rakenteita ja jäätävä sohjo voi tukkia putket keväällä kun lämpötila liikkuu nollan paikkeilla.

Helposti ei aina tule ajatelleeksi kuinka paljon vettä suuri kattopinta kerää ajan saatossa tai kaatosateen aikana. Jotta rakennuksen perustukset pysyvät kuivana eikä vesi pääse tekemään tuhojaan, tulee vesimassat ohjata poispäin rakennuksen välittömästä läheisyydestä. 

Kiinteistö – varma sijoituskohde?

Suomalaisilla on valtava omaisuus kiinni kiinteistöissä, mutta rakennusten elinkaarta ja huollon helppoutta ei välttämättä tulla ajatelleeksi. Kiinteistön omistaja kantaa pääasiallisen vastuun siitä, miten rakennuksen vedenohjaus on hoidettu. Ylläpito ja huolto kuuluvat myös kiinteistön omistajan vastuulle.

Rakennuksen huollon ja elinkaaren osalta keskeisessä roolissa oleva sadevesijärjestelmä mielletään rakennusvaiheessa usein kokonaisuuden välttämättömäksi osaksi. Sadevesijärjestelmän komponenttien valinta ja järjestelmän suunnittelu jääkin usein liian vähälle huomiolle.

Omaisuutta – eli kiinteistöä – on myös huollettava ja mieluiten siten, että hoito on helppoa. Tämä takaa myös omaisuuden kunnossa pysymisen. Kuka haluisi sijoittaa osakkeeseen, jonka arvo tippuu pitkällä aikavälillä?

Sen sijaan, arvon pysymisen voisi taata sijoittamalla vaikkapa kunnolliseen ja toimintavarmaan vedenohjaukseen jo rakennusvaiheessa. Miksei tämä voisi olla jopa myyntivaltti? Tässä kohteessa kunnollinen vedenohjaus – varma sijoituskohde? Kunnollinen ja hyvin suunniteltu sadevesijärjestelmä takaa rakennukselle turvallisen ja pitkän elinkaaren.

Suomen olosuhteet luovat haasteita sadevesijärjestelmälle

Suomen ilmasto-olosuhteet – erityisesti talvi – aiheuttavat erityisvaatimuksia ratkaisuille, kun katolta työntyvä lumi ja jää aiheuttavat riskejä sadevesijärjestelmille. Esimerkiksi lumiesteillä, oikeilla materiaalivalinnoilla sekä pohjoisiin olosuhteisiin sopivalla tuotedesignilla voidaan lisätä merkittävästi sadevesijärjestelmien kestoa.

Sadevesijärjestelmän pitää kestää myös pidempiaikaiset ilmastorasitukset – ei pelkästään lyhyitä kaatosateita tai lumen ja jään tuomia haasteita. Auringon UV-säteet, ilmansaasteet, orgaaninen aines sekä korroosio uhkaavat rakenteita pitkällä aikavälillä.

Pohjoisen olosuhteissa lumiesteet suojaavat sadevesijärjestelmää. Asennus onnistuu talvellakin.Pohjoisen olosuhteissa lumiesteet suojaavat sadevesijärjestelmää. Asennus onnistuu talvellakin.

Valitse varmuus – takaa kiinteistön tulevaisuus

Takaa kiinteistösi tulevaisuus valitsemalla 30 vuoden takuu sadevesituotteille. Miksi tyytyä lyhyempään? Suomen markkinoilla poikkeuksellisen pitkän Oriman 30 vuoden takuun ansiosta kiinteistön omistajalla on edessään huolettomia aikoja.

Haluatko tietää lisää Oriman 30 vuoden takuusta?

Suomalainen Orimattilassa sijaitseva Orima tarjoaa sadevesituotteillaan kiinteistölle pitkän iän sekä takuun lisäksi asennus- ja huoltohelppouden.

Asennushelppoutta parantamaan tarkoitetut asianmukaiset asennus- ja mitoitusohjeet löytyvät Oriman nettisivuilta esimerkiksi kantikkaalle tai pyöreälle sadevesijärjestelmälle. Asennuksen sujuvuutta ja toiminnallisuutta helpottavat myös monet pienet yksityiskohdat, kuten esimerkiksi otsalaudan kulman mukaan säädettävä kourun kannake ja valmiilla tiivisteratkaisulla varustettu yksiosainen kourun jatkokappale.

Omistajan huollon helppoutta tukemaan tuotteen pinnoitteella on tärkeä rooli. Pinnoitteet ovatkin kehittyneet valtavasti, ollen nykyisin entistä muovattavampia ja kestävämpiä ympäristön saasteille sekä UV-säteille. Tuotteet säilyttävät muotonsa ja esteettisen ulkonäkönsä entistä kauemmin ja ovat entistä helpommin puhtaana pidettäviä. Teknisistä ominaisuuksista tinkimättä myös ympäristöasiat on otettu huomioon. Maalipinnoitteissa hyödynnetään pohjoismaista bioteknologiaa ja pinnoitteet ovat täysin kromaatittomia.

Laadukas sadevesijärjestelmä turvaa rakennuksen pitkän elinkaaren kaikissa olosuhteissaLaadukas sadevesijärjestelmä turvaa rakennuksen pitkän elinkaaren kaikissa olosuhteissa

Oriman sadevesijärjestelmän erityispiirteitä ja ominaisuuksia:

  • Kestävä monikerrosrakenne; teräs + optimaalinen sinkkipinnoite + kolmikerrosmaalipinnoite
  • Koko järjestelmä on saatavissa myös kuparisena esimerkiksi suojeltaviin kohteisiin
  • Puhdistus on helppoa – kourun kannakkeet on sijoitettu ulkopuolelle
  • Erityiskestävä vahvempi syöksytorvi vaativiin kohteisiin
  • Pyöreällä sadevesijärjestelmällä saadaan ulkonäköä
  • Kantikas kouru sopii hyvin lukkosaumapeltien yhteyteen
  • Kourun ja alatulon koko varioitavissa kohteen kattopinta-alan mukaan
  • Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön mahdollista sadevesisiepparilla

Laajat ja selkeät asennusohjeet sadevesituotteille ovat saatavilla Oriman sivuilla.

Tutustu tarkemmin tuotteisiin

Haluatko lisätietoja? Jätä yhteydenottopyyntö

 
Päivitetty
30.10.2020