Panosta sadevesijärjestelmiin – takaa rakennukselle huoleton pitkä ikä

Rakentamisvaiheessa olennaisin asia lienee saada rakennus valmiiksi. Rakennuksen pitkäaikasuus ja elinkaari voi olla puheina suunnittelupöydällä, mutta muuttuu kiinteistön omistajalle realismiksi. Voisiko panostaminen rakennuksen asianmukaiseen vedenohjaukseen olla myös takuu rakennuksen pitkäaikaiselle ja huolettomalle elinkaarelle? Huomattavaa on kuitenkin myös, että suurin osa omaisuuksistamme on kuitenkin sijoitettu kiinteistöihin.

Epätoivottava, mutta välttämätön vesi

Vesi. Neste, joka on elinehto ihmiselle, mutta epätoivottava rakennuksen rakenteissa. Aina ei tule välttämättä ajatelleeksi kuinka paljon kattopinnan isot neliömäärät keräävät vettä ajan saatossa tai esimerkiksi kaatosateen aikana. Loppujen lopuksi suuri kattopinta-ala kuitenkin kerää todella suuria määriä vettä, joka pitää ohjata poispäin rakennuksesta.

Pääasiallinen vastuuhan on kiinteistön omistajalla miten vedenohjaus on hoidettu rakennuksessa. Ylläpito ja huolto kuuluvat myös kiinteistön omistajan vastuulle. Rakennusvaiheessa sadevesijärjestelmät voivat olla se välttämätön osuus rakennuksen kokonaisuutta, mutta erittäin olennainen rakennuksen pitkäaikaisuuden ja huollon kannalta.

Kiinteistö – varma sijoituskohde?

Kunnollinen ja hyvin suunniteltu sadevesijärjestelmä takaa turvallisuutta sekä rakennuksen pitkää elinkaarta. Vesi on erittäin kuluttava aine pitkällä aikavälillä. Saman asian voi todeta, kun vesi tippuu pitkän aikaa samaan kohtaan eli vesi kuluttaa vaikkapa betonipinnan tehokkaasti rikki pitkällä aikavälillä. Suomalaisilla on valtava omaisuus kiinni kiinteistöissä, mutta elinkaarta ja huollon helppoutta ei välttämättä tulla ajatelleeksi.

Omaisuutta – eli kiinteistöä – on myös huollettava ja mieluiten siten, että hoito on helppoa. Tämä takaa myös omaisuuden pysymistä. Kuka haluisi sijoittaa osakkeeseen, jonka arvo tippuu pitkällä aikavälillä?

Takaa kiinteistön arvo sijoittamalla kunnolliseen sadevesijärjestelmäänTakaa kiinteistön arvo sijoittamalla kunnolliseen sadevesijärjestelmään

Sen sijaan, arvon pysymisen voisi taata sijoittamalla vaikkapa kunnolliseen ja toimintavarmaan vedenohjaukseen jo rakennusvaiheessa. Miksei tämä voisi olla jopa myyntivaltti? Tässä kohteessa kunnollinen vedenohjaus – varma sijoituskohde?

Suomen olosuhteet luovat haasteita sadevesijärjestelmälle

Suomen ilmasto-olosuhteet – erityisesti talvi – aiheuttavat erityisvaatimuksia, kun katolta työntyvä vesi ja jää aiheuttavat riskejä sadevesijärjestelmille. Lumiesteet esimerkkinä, mikä voi lisätä sadevesijärjestelmän toimintavarmuutta. Suomessa esimerkiksi kourunkannakkeet ja teräs ovat vahvempia, johtuen juuri olosuhteistamme.

Omat haasteensa tuovat tietty UV-säteet, jotka myös kuluttavat pintarakenteita pitkällä aikavälillä. Sadevesijärjestelmän pitää kestää myös pidempiaikaiset vaikutukset ilmastossa – ei pelkästään lyhyitä kaatosateita tai vaikkapa lumen tuomia haasteita.

Valitse varmuus – takaa kiinteistön tulevaisuus

Takaa kiinteistösi tulevaisuus valitsemalla saman tien 30 vuoden takuu sadevesituotteille. Miksi tyytyä lyhyempään? Oriman 30 vuoden takuu on myös ensimmäinen tarjolla oleva 30 vuoden takuu sadevesituotteille Suomen markkinoilla.

Haluatko tietää lisää Oriman 30 vuoden takuusta?

Suomalainen Orimattilassa sijaitseva Orima tarjoaa sadevesituotteillaan kiinteistölle pitkän iän sekä takuun lisäksi asennus- ja huoltohelppouden.

Asennushelppoutta tukemaan mitoitusohjeet löytyvät Oriman nettisivuilta esimerkiksi kantikkaalle sadevesijärjestelmälle tai pyöreälle sadevesijärjestelmälle. Mitoitusta helpottavat myös esimerkiksi otsalaudan oikean kulman saamiseksi säädettävä kourun kannake.

Huollon helppoutta tukemaan pinnoitteet ovat kehittyneet – entistä muovattavampia, kestävämpiä ympäristön saasteille sekä UV-säteille. Säilyttävät esteettisen ulkonäkönsä sekä eivät likaannu helposti, koska pinnat ovat liukkaampia. Turvaköydellä on kuitenkin mahdollista kiinnittyä kattosiltaan, jotta huolto on mahdollista.

Sadevesijärjestelmä turvaa rakennuksen elinkaarenSadevesijärjestelmä turvaa rakennuksen elinkaaren

Muita erityispiirteitä ja ominaisuuksia:

 • Erityiskestävä 1,5mm (3x vahvempaa) syöksytorvi
 • Rakenne pelti + sinkkipinnoite + maali
 • Koko järjestelmä saatavissa kuparisena esimerkiksi suojeltaviin kohteisiin
 • Kourun kannake ulkopuolelle
 • Pyöreällä sadevesitjärjestelmällä ulkonäköä
 • Kantikas kouru sopii lukkosaumapeltien yhteyteen
 • Varioitavissa kohteen mukaisesti kattopinta-alan mukaan riittävän kokoiseksi
 • Ei ruttuyhdistelmäputkea
 • Eri kokoiset kourut ja alastulot eri tarpeisiin
 • Tarpeen mukaan autokourulla saumatonta kourua -> ei jatkokohtia
 • GreenCoat® – fossiiliton pinnoite
 • Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön mahdollista esimerkiksi sadevesisiepparilla

Laajat ja selkeät asennusohjeet sadevesituotteille ovat saatavilla Oriman sivuilla.

Tutustu tarkemmin tuotteisiin

Haluatko lisätietoja? Jätä yhteydenottopyyntö

 
Päivitetty
16.10.2020