Kannattaako lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kerrostalossa?

Hyvä vaihtoehto kerrostalon lämmittäjäksi on energiatehokas ja ekologinen maalämpö. Investointi voi tuntua suurelta ja monimutkaiselta, mutta usein se kannattaa!

Kerrostalon ylläpitokulut koostuvat suurelta osin rakennuksen ja käyttöveden lämmityksestä. Kerrostalon elinkaaren aikana syntyviin kuluihin voidaan suuresti vaikuttaa lämmitysjärjestelmän valinnalla. Olipa kyseessä uusi tai vanha rakennus, kannattaa valintaa siis harkita tarkkaan. Hyvä vaihtoehto on helppohoitoinen, energiatehokas ja ekologinen maalämpöjärjestelmä.

Tutustu maalämpöön lämmitysmuotona!

Kerrostalon ylläpitokulut koostuvat suurelta osin rakennuksen ja käyttöveden lämmityksestä. Kerrostalon ylläpitokulut koostuvat suurelta osin rakennuksen ja käyttöveden lämmityksestä. 

Kannattaako maalämpöön investointi?

Maalämmöllä kerrostalo lämmitetään vaivatta ja edullisesti. Uudiskohteessa maalämpöjärjestelmän hankintahinta on korkeampi kuin esimerkiksi kaukolämmön, ja vanhassa kerrostalossa investointi voi tuntua suurelta. Lämmityksestä saatavat säästöt maksavat investoinnin takaisin – ja lisäksi nostavat kaupan päälle kiinteistön arvoa! Muista myös tutustua ARA:n energiatukeen, jota voidaan myöntää myös kerrostaloille E-luvun parannukseen.

Paljonko säästöä saadaan?

Vanhassa kerrostalossa vaihtamalla kaukolämpöjärjestelmä maalämpöjärjestelmään saadaan lämmityskustannuksissa suuret säästöt. Esimerkiksi jos nykyiset lämmityskustannukset kaukolämmöllä ovat noin 35 000 euroa, ovat maalämmön hankinnan jälkeen jäljelle jäävät lämmityskustannukset noin 16 000 euroa. Säästöä saataisiin siis lämmityskuluissa noin 19 000 euroa vuodessa. Kaukolämpölasku vaihtuu siis sähkölaskuksi, joka on noin puolet entisen laskun loppusummasta. 

Takaisinmaksuaika itse maalämpöpumpulla on nopea. Kannattaa muistaa myös tutustua ARA:n energiatukeen. Takaisinmaksuaika itse maalämpöpumpulla on nopea. Kannattaa muistaa myös tutustua ARA:n energiatukeen. 

Viime vuosina kaukolämmön hinnassa on ollut jatkuvasti nousua, ja odotettavissa on, että kaukolämmön hinta nousee esimerkiksi verotuksen kiristyessä myös jatkossa. Kaukolämmön hinnan noustessa maalämpöhankinta tulee entistä kannattavammaksi.

Takaisinmaksuaika itse maalämpöpumpulla on nopea. Isoin osa investoinnista ovat yleensä lämpökaivojen poraukset. Oikein mitoitetut lämpökaivot antavat kuitenkin kiinteistölle energiaa koko sen elinkaaren ajan, joten investointia ei kannata pelätä.

Esimerkki: Säästölaskelma

Esimerkkikohteen taustatiedot: Asuinkerrostalo Helsingissä. Rakennuksen pinta-ala on 2100 m2 ja asuntoja on 45.  

 • Kaukolämpöjärjestelmä ja lämmönjakona patteriverkosto

 • Kaukolämmön kulutus kohteessa 410 MWh /vuosi = noin 35 000 €

 • Kiinteistöön asennetaan: 2 kpl Bosch 7000 LW, 48 kW:n maalämpöpumppu

  • Lämpöpumpun tuottama energia 410 000 kWh

  • Lämpöpumpun kuluttama energia 133 000 kWh

  • Omalta tontilta saatava ilmainen energia 277 000 kWh 

  • Uudet lämmityskulut 14630 euroa. (Laskennassa käytetty sähkön hinta 0,11 euroa/kWh)


Varmista ammattitaitoinen asennus!

Oikealla maalämpöjärjestelmän mitoituksella varmistetaan paras säästö ja järjestelmän toimintavarmuus. Mitoitukseen ja asennukseen on valittava ammattitaitoinen ja luotettava asennusliike.

Esimerkiksi Boschilla asennusliikkeiden ammattimaisuus on varmistettu Kiinteistölämpömestari-ketjun avulla. Bosch Kiinteistölämpömestarit ovat Boschin kouluttamia ja valtuuttamia asennusliikkeitä, jotka tekevät mitoitukset ja asennustyöt ammattitaidolla. Lisäksi kaikkiin Bosch Kiinteistölämpömestareiden asentamiin maalämpöpumppuihin myönnetään kuuden vuoden pidennetty takuu. Ainoana laitevalmistajana Bosch etävalvoo maalämpöpumppua koko takuuajan.

Tutustu Bosch Kiinteistölämpömestareihin!

Bosch Kiinteistölämpömestareiden asentamiin maalämpöpumppuihin myönnetään kuuden vuoden pidennetty takuu.Bosch Kiinteistölämpömestareiden asentamiin maalämpöpumppuihin myönnetään kuuden vuoden pidennetty takuu.

Pyydä lisätietoa Bosch-lämpöpumpuista!Yhteydenottopyyntöpalvelu

Lue lisää Boschin lämpöpumpuista ja tutustu Bosch Kiinteistölämpömestari -koulutukseen

Bosch-lämpöpumput


Bosch Kiinteistölämpömestari
 
Päivitetty
15.10.2020