Luupin alla ledien valon laatu ja värilämpötilan säätö

Hyvä värintoisto tarkoittaa käytännössä sitä, että kun valaisimet on asennettu ja kohde on saatu sisustettua, esimerkiksi punainen tyyny näyttää kohteessa yhtä hyvältä kuin myymälässä, ei harmahtavalta tai sinertävältä. Erityisesti kaikki värien kanssa työskentelevät tarvitsevat hyvän värintoistoindeksin valaisimia. Kotiympäristöissä valaistuksen hyvä värintoisto lisää asumisen laatua.

Korkean värintoiston valossa ympäristön värit näkyvät oikein

Värintoistoa mitataan CRI-asteikolla (Colour Rendering Index) tai yleisellä suppeammalla RA-indeksillä. LedStore ilmoittaa valaisimissaan CRI-arvon, eli viidentoista vertailuvärin keskiarvon, jotka kertovat, miten hyvin ledi pystyy toistamaan ympäristön värejä. Värintoistoindeksi on yksi tärkeistä valon laatuun vaikuttavista tekijöistä, joissa valmistajien merkinnät ja mittaustavat vielä vaihtelevat.

Värintoistoindeksi kahdella tavalla mitattuna

Kun mitataan värintoistoindeksiä suppeammalla skaalalla RA-arvo saattaa näyttää ihan hyvältä esim. arvoa 85, koska tarkastellaan pienempää määrää vertailuvärejä. Heikompilaatuisen värintoiston ledille laajempi vertailuvärien skaala tuottaa ongelmia, ja samasta valaisimesta mitattuna CRI-arvo saattaa pudotakin 70:ään.

RA-arvoa 80 pidetään yleisesti suosituksena kotivalaistukseen, mutta LedStoren oman malliston valaisimissa pyritään aina yli CRI 90, jolloin ympäristön värit näyttävät aidoilta, kuten niiden kuuluukin, ja ledille haastavatkin värit toistuvat hyvin. CRI 100 valaisimien värintoisto on nykyledeille mahdollinen, jolloin puhutaan täyden värispektrin värintoistokyvystä.

Alla olevassa kuvassa samasta valaisimesta on ilmoitettu sekä RA-luku että CRI-luku. Erityisesti kirkkaat värit ja ihon väri ovat heikomman värintoiston valaisimelle hankalampia.

Kuva 1. Samasta led-spotista mitattu värintoistoindeksi voidaan ilmoittaa kahdella eri tavalla. Imartelevampi luku RA-indeksi 85 jättää huomiotta ledille tyypillisesti haasteellisemmat värisävyt. Ne ilmoitetaan CRI-arvossa.Kuva 1. Samasta led-spotista mitattu värintoistoindeksi voidaan ilmoittaa kahdella eri tavalla. Imartelevampi luku RA-indeksi 85 jättää huomiotta ledille tyypillisesti haasteellisemmat värisävyt. Ne ilmoitetaan CRI-arvossa.

Alla olevissa kuvissa on vaihdettu ainoastaan led-lamppu korkeamman värintoiston valaisimeen, muiden valaisimen ominaisuuksien ollessa ennallaan. Eron huomaa erityisesti kirkkaissa väreissä ja punaisessa, joka on heikomman värintoistoindeksin valaisimelle haasteellinen. Appelsiini ja tomaatti saavat oikeat sävynsä, kun niitä valaistaan korkean värintoiston led-lampulla. Vasemmanpuoleisissa kuvissa CRI on 80 ja oikeanpuoleisissa kuvissa CRI on 98. Kuvia ei ole käsitelty. Jos haluat lisää tietoa, löydät sitä ammattilaisille suunnatulta korkean värintoiston valaisimista kertovalta LedStoren sivulta.

Kuva 2. Kun värintoistoindeksiä kasvatetaan 20 yksiköllä, eron huomaa jo silmämääräisestikin. Täyden värispektrin valossa sävyt ovat selvästi kirkkaammat. Vasemmanpuoleisissa kuvissa valaisimen värintoistoindeksi CRI on 80 ja oikeanpuoleisissa kuvissa CRI on 98.Kuva 2. Kun värintoistoindeksiä kasvatetaan 20 yksiköllä, eron huomaa jo silmämääräisestikin. Täyden värispektrin valossa sävyt ovat selvästi kirkkaammat. Vasemmanpuoleisissa kuvissa valaisimen värintoistoindeksi CRI on 80 ja oikeanpuoleisissa kuvissa CRI on 98.

Valon värilämpötila (CCT) ilmoitetaan Kelvineissä (K)

Valon värilämpötilan (Correlated Colour Temperature) muuttaminen lämpimän valkoisesta kylmään päivänvalon valkoiseen vaikuttaa myös paljon tilan väreihin ja tunnelmaan. Valkoisen valon värilämpötila (CCT), joka ilmoitetaan Kelvineissä, on tyypillisesti led-valaisimissa 3000K tai 4000K, mutta haluttaessa vaihtelua tunnelman, vuorokauden tai vuodenajan mukaan, vaihtoehtoja löytyy led-valaisimista moneen makuun.

Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana auringonnousun lämpimän punaisesta päiväajan kirkkaan sinertävän kautta illan siniseen hetkeen. Luonnollisen valorytmin on todettu vaikuttavan ihmisen toimeliaisuuteen ja koettuun virkeyteen, joten värilämpötilan säätämisellä ja kirkkaudella voidaan vaikuttaa joko rauhoittavasti tai aktivoivasti. Alla olevassa kuvassa neljä eri värilämpötilaa, noin 2500, 3500, 4500 ja 5500 Kelviniä lukunurkkauksessa. Kuvissa huomataan se, miten värilämpötila vaikuttaa ympäristön väritykseen, erityisesti sisustuksen väreihin.

Kuva 3. Värilämpötilan vaihtelulla saadaan aikaan erilaisia tunnelmia. Kuvassa värilämpötilasäädettävä CCT-led-nauha rakenteeseen upotetussa alumiiniprofiilissa.Kuva 3. Värilämpötilan vaihtelulla saadaan aikaan erilaisia tunnelmia. Kuvassa värilämpötilasäädettävä CCT-led-nauha rakenteeseen upotetussa alumiiniprofiilissa.

LedStoressa koetaan, että esimerkiksi seuraavissa tilanteissa värilämpötilasäädettävistä valaisimista on hyötyä:

  • rakentamisvaiheessa valaisimet pitäisi valita, mutta ei vielä tiedetä, millainen sisustus on tulossa.
  • vuokralle menevässä asunnossa ei tiedetä, minkä väriset sisustukset asukkailla on, joten muunneltavuudesta olisi hyötyä.
  • pidät tunnelman ja vuorokauden ajan mukaan säädettävistä valaisimista.
  • joudut esimerkiksi työn vuoksi sopeutumaan vaihteleviin vuorokausirytmeihin.


Led-nauhassa värilämpötilasäätö on toteutettu vierekkäisillä kylmän ja lämpimän sävyisillä led-piireillä. Värilämpötilan säätöä varten tulee olla säätämiseen tarkoitettu painike. Alla olevassa kuvassa LedStoren CCT-led-nauha, sekä johdollinen led-nauhan himmentämiseen ja värilämpötilan säätöön sopiva hipaisupainike neljällä muistipaikalla (S1-S4). Led-nauha-asennuksiin tarvitaan myös muuntaja sekä alumiiniprofiili.


Kuva 4. Värilämpötilasäädettävä led-nauha sekä johdollinen 24V seinäsäädin.Kuva 4. Värilämpötilasäädettävä led-nauha sekä johdollinen 24V seinäsäädin.

Yksinkertaisimmillaan värilämpötilan voi valita led-paneeleissa ja led-spoteissa asennettaessa valaisinkohtaisesta virtalähteestä kytkimellä, joka jää välikattoon tms. asennustilaan. Valon värisävyn voi siis säätää kertaalleen halutulle Kelvin-tasolle. Jos valon värisävyä halutaan säätää liukuvasti, niin tarvitaan säädin ja tarkoitukseen sopiva muuntaja.

Ledien ohjaaminen älykotijärjestelmässä

Led-valaistusta on mahdollista ja melko yksinkertaista ohjata perinteisten johdollisten seinähimmentimien lisäksi langattomilla säätimillä sekä etäohjauksella, kuten kaukosäätimillä ja älykotijärjestelmien applikaatioilla.
Valaisimet varustetaan toivotun ohjaustavan mukaisilla muuntajilla, millä päästään jo pitkälle. Valaisimet voivat olla joko yksivärisiä, värilämpötilasäädettäviä tai väriä vaihtavia (RGB) spotteja, led-nauhoja ja paneeleita. Yhteinen tekijä valaisimissa on niiden jännite 24V. Tosin myös ensiopuolelle löytyy langattomaan ohjaukseen sopivia vastaanottimia.

Hyviä kokemuksia on jo paljon, esimerkiksi Zigbee-järjestelmästä. Zigbee on yhteensopiva mm. Ikea Trådfri -järjestelmään, Google Home laitteisiin, Samsungin SmartThings hubiin ja ohjelmiin sekä mihin tahansa muuhun Zigbee-yhteensopivaan tuotteeseen. Tällöin voidaan valita valaistuksen ohjaus, joka sopii muuhun taloautomaatioon. Muita suosittuja LedStoren valaisimien kanssa yhteensopivia automaatioita ovat esim. ABB-free@home KNX- tai DALI-järjestelmä.

Lue lisää Zigbee-ohjaustuotteista LedStoren Zigbee-tuotekategoriasta

Kuva 5. Langattoman älykodin valaisinohjauksessa tarvitaan sekä langattomaan järjestelmään yhdistettäviä muuntajia sekä käyttöpainikkeita. Ylärivissä Zigbee-ohjaukseen sopivat RGB-vastaanotin ja muuntaja (jossa sisäänrakennettu vastaanotin). Alarivissä Zigbee langaton seinäpainike ja kaukosäädin värilämpötilasäädettäville valaisimille. Tyypillisesti ohjauksessa hyödynnetään myös mobiiliapplikaatioita.Kuva 5. Langattoman älykodin valaisinohjauksessa tarvitaan sekä langattomaan järjestelmään yhdistettäviä muuntajia sekä käyttöpainikkeita. Ylärivissä Zigbee-ohjaukseen sopivat RGB-vastaanotin ja muuntaja (jossa sisäänrakennettu vastaanotin). Alarivissä Zigbee langaton seinäpainike ja kaukosäädin värilämpötilasäädettäville valaisimille. Tyypillisesti ohjauksessa hyödynnetään myös mobiiliapplikaatioita.

Lisää referenssikuvia värilämpötilasäädettävistä tuotteista löydät LedStoren sivuilta kohteesta Tunnelmaa värilämpötilan vaihtelulla.

Kysy LedStoresta lisää led-valaisimista ja valaisinten ohjaustavoista! Kaikki artikkelissa mainitut valaisimet ja ohjausjärjestelmät löytyvät Lamppukauppa LedStoren showroom-myymälästä, jonka yhteydessä ovat yrityksen palvelut ja varasto. LedStore palvelee kuluttaja- ja ammattilaisasiakkaita paikan päällä ja etänä myös mittatilausled-nauhatoteutuksissa. Käyntiosoite on Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Soita tai meilaa, p. 045 251 4510 ja myynti@ledstore.fi. Löydät LedStoren myös FB:stä ja IG:stä ledstore.fi


 
Päivitetty
2.10.2020