Pyyhekuivaimen toiminta eri lämmitysverkoissa

Pyyhekuivaimia on asennettu vuosikymmenien ajan kerros- ja rivitaloihin pesuhuoneiden ainoaksi lämmityksen lähteeksi. Asennus on aina 2000-luvulle asti tapahtunut suurimmalta osin käyttöveden yhteyteen tai patteriverkostoon. Uusi asetus 2018 kuitenkin kielsi pyyhekuivainten asentamisen käyttövesikiertoon linjasaneerauskohteissa, joissa ei aiemmin ole ollut käyttövesipyyhekuivaimia. Tilalle on noussut matalalämpöverkko.

Ratkaisu eri verkkojen ongelmaan

Pyyhekuivain käyttövesiverkossa aiheuttaa ongelmia muun muassa sillä, ettei sen lämpötilaa pysty säätämään asuntokohtaisesti erikseen vaan pyyhekuivain on kuuma läpi vuoden. Kuivaimeen ei saa asentaa käyttäjän säädettävissä olevaa säätöventtiiliä. Käyttöveteen kytketyssä kuivaimessa kiertää aina yli +55 C lämmin vesi. Pyyhekuivain on siis kesällä usein turhan lämmin ja hukkaa hieman energiaa.

Patteriverkostoon asennettu pyyhekuivain puolestaan kärsii toiminnallisista ongelmista. Esimerkkitapauksessamme kesäaikaan, lämmityksen ollessa pois päältä, ei kylpyhuone kuivu riittävän tehokkaasti ja esimerkiksi pyyhkeet ja pyykit alkavat haista epämiellyttäviltä. Talvella lämmityksen ollessa taas päällä, myös pyyhekuivain toimii ja lämpötilaa saa säädettyä termostaatin avulla.

Sentakia Oy kotimaiset pyyhekuivaimetSentakia Oy kotimaiset pyyhekuivaimet

Tilanne korjaantuu, kun siirrytään käyttämään matalalämpöverkkoa. Matalalämpöverkon etuna ovat säädettävyys ja pyyhekuivaimen lämpiäminen läpi vuoden. Verkko on kolmesta vaihtoehdosta kaikkein kallein perustaa, mutta se on myös ehdottomasti toimivin. Toisaalta mielenkiinto hybridijärjestelmiin, ja niiden yleistyminen, on lisännyt kiinnostusta rakentaa vesikiertoinen matalalämpöverkosto, jolla voidaan hyödyntää hybridijärjestelmän tuottamaa energiaa (Asuinkerrostalon energiainvestointiselvitys, Tero Ilvesluoto). Hybridilämmityksessä talossa käytetään kahta tai jopa useampaa lämmitystapaa, joita voidaan käyttää aina sen mukaan, mikä lämmitysmuoto on edullisin.

Vaihto matalalämpöverkkoon

-Nykyään matalalämpöverkkoja löytyy monesta taloyhtiöstä ja sellaisia suunnitellaan suurimpaan osaan, kertoo Airexet yhtiön toimitusjohtaja Ari Herranen. Joissain tapauksissa matalalämpöverkosta luovutaan kustannussyistä, mutta parhaiten toimivaa ratkaisua haettaessa se on ainoa vaihtoehto. Matalalämpöverkossa rakennetaan yksi uusi lämmitysverkosto, jonka lämpötilaa voidaan säätää täysin riippumatta muiden lämmityspiirien säädöistä.
 

Sentakia Oy ja Airexet ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia. Mallistosta löytyy aina sopiva pyyhekuivain kaikkiin tarpeisiin.Sentakia Oy ja Airexet ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia. Mallistosta löytyy aina sopiva pyyhekuivain kaikkiin tarpeisiin.

Matalalämpöverkostoon voidaan liittää esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmitykset tai pyyhekuivainverkosto, kertoo Herranen. Samaan verkostoon ei liitetä kuitenkaan molempia edellä mainittuja, koska kumpainenkin tarvitsee erilaiset lämpötilatasot. Yleensä tätä varten tarvitsee laajentaa lämmönjakokeskusta, jotta tälle matalalämpöverkolle saadaan oma säätöpiiri.

-Matalalämpöverkossa voidaan käyttää nykyisiäkin pyyhekuivaimia, mutta yleensä matalalämpöverkkoja rakennetaan saneerauksissa eli putket sekä pyyhekuivaimet ovat tuossa vaiheessa jo vaihtokunnossa, täsmentää Herranen. Nykyiset pyyhekuivaimetkin ovat putkiston osa, jotka voivat myös olla jo kuluneita, joten suosittelen vaihtamaan myös uudet pyyhekuivaimet. Samalla pesuhuoneisiin saadaan nykypäivän ilmettä ja toimivuutta.

-Olemme tehneet yhteistyötä Sentakia Oy:n kanssa jo vuosia ja olemme tottuneet suunnittelemaan pyyhekuivaimet Sentakian toimivasta mallistosta. Sieltä olemme löytäneet sopivat kuivaimet, jotka toimivat, kertoo Herranen. Jos olemme tarvinneet apua tuotetiedon tai mitoituksen kanssa, niin heiltä on apu ollut aina helposti saatavissa.

Sentakia valmistaa sekä vesikiertoisia että sähkölämmitteisiä pyyhekuivaimia nopealla ja varmalla toimituksella.Sentakia valmistaa sekä vesikiertoisia että sähkölämmitteisiä pyyhekuivaimia nopealla ja varmalla toimituksella.
 
Päivitetty
27.8.2020