VILPE Oy tekee suurinvestoinnin Mustasaaren tehtaan energiatehokkuuden parantamiseksi korvaamalla öljyn maalämmöllä. Tämä on tiettävästi ensimmäisen kerta, kun tuotantokoneista syntyvä hukkalämpö pystytään hyödyntämään näin tehokkaasti kiinteistön lämmityksessä. Samalla järjestelmään on yhdistetty tehokas jäähdytys ja lämmön varastointi.
Ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita valmistava VILPE Oy korvaa öljyn maalämmöllä. Käyttöön tulee tavanomaisesta maalämpövoimalasta eroavia ratkaisuja, jotta muovikoneiden hukkalämpö pystytään hyödyntämään kokonaan. Tämä ei olisi mahdollista ilman vaasalaisen Tammi Kiinteistötekniikan ideaa.
”Uuden ratkaisun avulla hukkalämpö saadaan hyödynnettyä lähes kokonaan ja sitä voidaan varastoida maaperään. Tiivistettynä kyse on koko tehtaan hukkalämmön ja energiavirtojen hallinnasta”, Tammi Kiinteistötekniikan toimitusjohtaja Juhani Tammi sanoo.
Hukkalämpöä käytetään jo nyt VILPEn tehtaan lämmityksessä, mutta maalämpöinvestointi on harppaus eteenpäin.
”Aikaisemmin hukkalämmön energiaa ei ole voitu hyödyntää kesäisin, mutta nyt se saadaan varastoitua syksyä ja talvea varten kallioperään. VILPEn maalämpöratkaisu on teknisesti mielenkiintoinen. Nyt muovikoneiden tuottama ylimääräinen lämpö saadaan käyttöön tehokkaammin, kun samaan järjestelmään liitetään lämpöpumppu”, Granlundin aluetoimiston johtaja Kai-Kristian Vimpari sanoo.
Uudenlaisen kytkennän avulla lämpöpumppua voidaan ohjata monipuolisemmin, joten koko lämpöpumpun teho voidaan käyttää jäähdytykseen. Näin hukkalämpö saadaan paremmin talteen”, Tammi Kiinteistötekniikan energia-asiantuntija Mikko Pieskä kertoo.
Maalämpöön siirtyminen liittyy VILPEn konehallin laajennukseen, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä. Uusien muovikoneiden hankkimisen myötä jäähdytystä tarvitaan entistä enemmän.
Investoinnin arvo on noin 600 000 euroa. Neljäsosan tästä summasta kattaa Business Finlandin tuki, sillä kyseessä on uuden teknologian käyttö energiatehokkuuden parantamiseksi.
”Kaivot pyritään asentamaan marraskuun loppuun mennessä. Ensi kesänä näemme, miten hyvin ne toimivat jäähdytyksen osalta. Järjestelmän toiminta kovilla pakkasilla nähdään talvella 2021–2022”, VILPEn tekninen johtaja Timo Anttila sanoo.
Usko onnistumiseen on kuitenkin vahva, sillä toteutus on suunniteltu huolella esimerkiksi testaamalla lämpökaivojen kyky varastoida lämpöä. Tämä Vaasan yliopiston suorittama TRT-testi paljasti, että lämpökaivot varastoivat lämpöä kohtuullisesti.
Kun järjestelmä otetaan käyttöön, hiilidioksidipäästöt vähenevät merkittävästi. Vuosittain kiinteistön lämmitykseen kuluu 100 000 litraa öljyä, mikä vastaa 270 tonnin hiilidioksidipäästöjä. Maalämpövoimalan tarvitsema sähkö kuitenkin lisää hiilidioksidipäästöjä noin 60 tonnia. Investointi on silti kannattava, sillä öljystä luopuminen vähentää hiilidioksidipäästöjä 210 tonnia. Lisäksi päästöt vähenevät nykyisen sähkölämmityksen vaihtuessa vesikiertoiseen lattialämmitykseen ja vapaajäähdytyksen käytön myötä ainakin 120 tonnia. Silloin yhteenlaskettu päästövähennys on 330 tonnia vuosittain.
Kun maalämpö lasketaan mukaan, VILPEn investoinnit energiankulutuksen vähentämiseksi ovat 1,25 miljoonaa euroa. Esimerkiksi kiinteistön katolla on 1040 aurinkopaneelia, ja valaistus on korvattu tarpeen mukaan ohjattavalla, älykkäällä led-valaistuksella. Maalämpö on kuitenkin näistä investoinneista suurin.
”Uusiutuvan energian hyödyntäminen on osa strategiaamme. Yrityksillä on vastuu toimia ympäristön puolesta. Jotta tuotanto pysyy Suomessa, meidän pitää tehdä asiat paremmin kuin muualla. Ekologisesti valmistetut tuotteet ovat kilpailuetu”, VILPEn toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen sanoo.
Lähde: VILPE Oy