Maalämpö on yleistynyt nopeasti myös suurempien rakennusten lämmönlähteenä

Alalla toimivat ovat havainneet viime vuosien aikana selkeän käänteen lämmitysmarkkinoilla. Maalämpöä kysytään ja asennetaan nyt enenevissä määrin myös kiinteistöihin. Kohteiksi käyvät niin hallit, liike- ja julkiskiinteistöt kuin asunto-osakeyhtiötkin.

Suurin syy maalämpöjärjestelmien yleistymiseen kiinteistöissä on tietysti raha. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen tapa lämmittää. Toinen, yhä yleisempi, syy on maalämmön ekologisuus. Vastuullisesti toimivat yritykset haluavat lämmittää toimitilansa uusiutuvalla, päästöttömällä energialla. Lisäksi maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen valinta – automatiikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta ja tarvittaessa järjestelmää voidaan myös etäohjata.
 

Suurien rakennusten loppukäyttäjät osaavat jo vaatia maalämpöä lämmönlähteeksi. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen sekä ekologinen tapa lämmittää.Suurien rakennusten loppukäyttäjät osaavat jo vaatia maalämpöä lämmönlähteeksi. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen sekä ekologinen tapa lämmittää.

Ammattitaidon merkitys yhä suurempi

Bosch Thermotechnology -toimialan maajohtaja Mikael Less painottaa ammattitaitoisen suunnittelun, mitoituksen ja asennuksen roolia kiinteistölämpökohteissa.

– Lämpöpumppuala on Suomessa suhteellisen nuori. Alan toimijoiden osaamisessa on hajontaa. Suurempien kohteiden suunnittelu ja mitoitus täytyy tehdä ammattitaitoisesti, jotta järjestelmä toimii luotettavasti ja mahdollisimman energiatehokkaasti. Me olemme Boschilla juuri luoneet kiinteistölämpöalalle uuden toimintamallin, jossa tarjoamme suurempaa roolia niin järjestelmän suunnittelussa kuin myös etävalvonnassa. Tavoitteena on kehittää koko lämpöpumppualaa Suomessa.

Tutustu Boschin Kiinteistölämpömestari-konseptiin!

Maalämpö tekee kiinteistöstä haluttavamman

Kesällä 2017 Järvenpään Wärtsilään valmistui uusi 750 m2:n monikäyttöhalli, johon lohkottiin toimi- ja varastotiloja useammalle osakkaalle. Lämmitysjärjestelmäksi haluttiin maalämpö, joka jaetaan osakkaiden tiloihin vesikiertoisen lattialämmityksen kautta. Lämmönlähteeksi valittiin Boschin uusi kiinteistömaalämpöpumppu Compress 7000 LW.

Monikäyttöhallin lämmitysjärjestelmäksi haluttiin maalämpö, joka jaetaan eri tiloihin vesikiertoisen lattialämmiityksen kautta.Monikäyttöhallin lämmitysjärjestelmäksi haluttiin maalämpö, joka jaetaan eri tiloihin vesikiertoisen lattialämmiityksen kautta.

- Boschin uuden sukupolven laitteessa varasähköjärjestelmä on integroituna, mikä helpottaa asennusta. Tällainen moderni maalämpöpumppu tuottaa 90–99 % tarvittavasta lämpöenergiasta. Sähkö joutuu tukemaan vain vuoden kaikkein kovimpina pakkaspäivinä, kertoo mitoituksesta ja asennuksesta vastanneen Lämpödiilerin Reijo Niemi.

Kiinteistön rakentaneen JHM-Investin toimitusjohtaja Mikko Hakkarainen on valinnut hallikohteisiinsa maalämmön jo vuodesta 2010 alkaen.

– Maalämmön ja lattialämmityksen yhdistelmä toimii hallikäytössä erittäin hyvin. Lisäksi vuotuiset lämmityskulut jäävät pieneksi. Loppukäyttäjät osaavat jopa vaatia nykyään maalämpöä. Tällaisia kohteita on helpompi myydä eteenpäin, Hakkarainen summaa.

Vuonna 2020 JHM-Investiltä kerrotaan, että kohteen maalämpö on toiminut moitteettomasti!


Boschin kiinteistökohteiden lämmityssuunnitelmista vastaa aina Kiinteistölämpömestari yhdessä Boschin kanssa.

Kysy lisää maalämmöstä suuriin rakennuksiin!

 
Päivitetty
3.9.2020