Mikromuovia sataa taivaalta tuhansia tonneja vuodessa

Mikromuovisaastetta löytyy kaikkialta maailmasta, pullotetusta vedestä kaukaisimpiin maailmankolkkiin. Ei siis ihme, että se sataa myös niskaamme. Yllätyksenä saattaa tulla määrä, paljonko sitä oikeastaan sataakaan niskaamme.

Apulaisprofessori Janice Brahney Utahin Yliopistosta on tiiminsä kanssa tutkinut sadevesinäytteitä 11:sta Amerikan kansallispuistosta 14 kuukauden ajan. He huomasivat tutkimuksessaan, että pelkästään USA:n länsiosissa mikromuovia sataa alas 1000 tonnia vuodessa.

Jopa tutkijaryhmä epäili vastausta laskuvirheeksi, mutta totesivat tutkimusten jälkeen mittaukset pitäviksi. Syrjäisistä kolkista hankitut ja analysoidut näytteet sisälsivät noin 4 % synteettisiä polymeerejä.

Pelkästään vuonna 2017 maailmassa valmistettiin 348 miljoonaa tonnia muovituotteita, joka ei siis ainoastaan haittaa meitä vesistöissä ja maalla, vaan sataa myös niskaamme ja matkustaa ilmakehässä.

Tutkimus seurasi sekä märän (sade) että kuivan mikromuovin lähteitä ja kulkeutumista ja totesi märkien mikromuovilaskeumien tulevan suurimmalta osaltaan kaupungeista, kun taas kuivat mikromuovilaskeumat olivat tulleet kaukokulkeutumina. Tämä valitettavasti todistaa mikromuovien pystyvän kulkeutumaan ilmakehässä maanosasta toiseen.

Apulaisprofessori Brahney toteaa, että on hyvä tunnistaa mikromuovin kulkeutumismekanismit, jotta niihin pystytään jatkossa kehittämään maailmanlaajuinen ratkaisu.


Lähde: Interesting Engineering, 12.6.2020.
 

 
Päivitetty
15.6.2020