Sertifioi vedeneristyksen tekijät ja valvojat

Huonosti tehdyt märkätilojen vedeneristykset ovat kosteusvaurioiden syntymisen suurimpia syitä. Ilman toimivaa vedeneristystä vesi tunkeutuu rakenteisiin painovoiman ja kastuneen pinnan kapilaarivirtauksen vuoksi. Vedeneristyksen tarkoituksena on pitää kosteus märkätilan puolella; suihkun jälkeen tilat kuivuvat ilmanvaihdon ja lattialämmityksen avulla. Myös märkätilojen oikeanlainen käyttö on tärkeää; seinä- ja lattiapinnoilta kannattaa lakaista irtovesi lattiakaivoon. Näin menetellen kosteusrasitus pienenee huomattavasti.

TTS kouluttaa sertifioidut vedeneristäjät. Tarkista koulutuskalenteri.TTS kouluttaa sertifioidut vedeneristäjät. Tarkista koulutuskalenteri.

Suomessa kaikkiin märkätiloihin on vuoden 1998 jälkeen vaadittu vedeneristys. Märkätiloiksi luokitellaan kaikki ne tilat, jotka ovat alttiina kosteudelle ja roiskevedelle; asunnoissa niitä ovat yleensä kylpy- ja löylyhuoneet. Myös sellaiseen eteiseen, jossa on kurasyöppö eli lattiakaivo, tulee asentaa vedeneristys.

Vesieristettävät tilat

Suomessa kylpyhuone vedeneristetään kauttaaltaan kaikkien seinien ja lattian osalta. Saunassa vedeneristys asennetaan lattiaan ja nostetaan seinälle, jossa se liittyy paneeliverhouksen takana sijaitsevaan höyrynsulkuna toimivaan alumiinipaperiin. Vedeneriste tulee asentaa myös erillisen WC-tilan lattiaan, riippumatta siitä onko tilassa lattiakaivo vai ei. Tässäkin tulee varmistua siitä, että vedeneriste muodostaa lattiaan ”kaukalon”, eli riittävät ylösnostot seinille ja kynnykselle.

Vaikka WC-tilaa ei varsinaisesti luokitella märkätilaksi, on sen vedeneristämiselle lattian osalta perusteita. Ensinnäkin laatoitettu lattia saattaa houkutella käyttämään pesutilanteessa reilusti vettä, joka imeytyy saumojen läpi varsin helposti ja saattaa kulkeutua tilan ulkopuolelle esimerkiksi eteisen parkettilattian alle. Toinen syy liittyy WC-istuimeen; on niin, että WC-laitteen vesisäiliön pintaan voi kesäkeleillä kondensoitua vettä, joka sitten valuu lattialle. Vesilaitteisiin ja niiden kytkentöihin liittyy myös aina vuotoriski.

Toimivan vedeneristyksen perusteet

Vedeneristyksen onnistumiseksi on käytettävä saman tuoteperheen eli saman toimittajan materiaaleja, jotka on tutkittu ja todettu yhteensopiviksi. Työ on tehtävä työohjeiden mukaisesti; vedeneristäminen voi maallikon silmin vaikuttaa helpolta, mutta työkokonaisuuden onnistumisen edellyttää tietoa ja osaamista monien yksityiskohtien suhteen. Yksikin epätiiveyskohta valmiissa vedeneristeessä tekee siitä toimimattoman.

Vedeneriste tulee asentaa sopivina kerroksina niin, että edellinen kerros on kuivunut ennen uuden asentamista. Vedeneristyksen ensimmäinen kerros kuivuu yleensä noin 4-6 tunnissa. Kerroksia on levitettävä niin paljon, että vedeneristyksen kalvopaksuudesta tulee vähintään sertifikaatin mukainen.

Kaikkien läpivientien, erityisesti lattiakaivojen, vedeneristys on toteutettava tarkasti. Läpiviennit ja saumakohdat on pääsääntöisesti nauhoitettava. Lattian ja seinän rajakohta on nauhoitettava lattian vedeneristyksen yhteydessä, jotta rajakohdan vedeneristyksestä tulee tiivis. Lattiakaivon ja vedeneristyksen liitos on erityisen tärkeä kohta; suuri osa uusien kylpyhuoneiden kosteusvaurioista johtuu siitä, että tämä liitoskohta on toteutettu väärällä tavalla tai sopimattomilla tarvikkeilla.

Märkätilojen pahimmat ongelmat

Märkätiloissa ilmenee monenlaisia puutteita. Esimerkiksi lattiakaivojen kohdalta kosteusvaurioita löytyy usein. Liitoskohdat saattavat vuotaa. Lattiakaivo voi myös olla vinossa, väärässä korossa tai väärässä paikassa. Toisinaan liitoksessa on käytetty väärää kiristysrengasta tai unohdettu korokerenkaan alta tukirengas kokonaan. Ongelmia syntyy usein, jos vedeneristyksessä käytetyt aineet eivät ole samasta tuoteperheestä tai jos kuivumisaikoja ei ole noudatettu. Jos eri valmistajien tuotteita sekoitetaan toisiinsa, kukaan ei ota kokonaisuuden toimivuudesta vastuuta.  

Sertifioi asentajat ja valvojat

TTS Työtehoseura on kehittänyt ja järjestänyt märkätila-asentajien ja –valvojien koulutusta toistakymmentä vuotta. Koulutettujen ja pätevöityneiden asentajien myötä suurten rakennusliikkeiden märkätilareklamaatiot ovat pudonneet huomattavasti. Märkätilaremonttia teettävän tulee ja kannattaa käyttää vedeneristystöissä sertifioituja asentajia ja valvojia.

Märkätila-asentajan henkilösertifikaattikoulutus ja pätevyys on tarkoitettu kaikille, jotka toimivat vedeneristys-, laatoitus-, putkiasennus- tai lattiavalutöissä tai niiden valvonta ja työnjohtotehtävissä.

Tarkista alkavat koulutukset >>>

Kirjoittaja: Mikko Myller, koulutuspäällikkö, työnjohto- ja asiantuntijakoulutukset, TTS - Työtehoseura
 

 
Päivitetty
20.4.2020