Kuusi - toiseksi yleisin rakentamiseen käytetty puulaji Suomessa

Varjossa viihtyvä alueiden valtaaja

Kuusella on osa kulttuuriperinteessämme. Kuusta on pidetty toisaalta uhkaavan synkkänä, mutta taas toisaalta suojaavana. Synkkä hahmo pimeässä, mutta suojana esimerkiksi sateella. Kuusta tuodaan sisälle talven pimeimpänä aikana esimerkiksi joulukuuseksi samalla tuoden toivoa ja vihreyttä. Hautausmailla taas kuusenhavuja on käytetty arkun ja haudan koristeena symboloimassa ikuisuutta.

KuusimetsääKuusimetsää

Suomessa kuusia on ollut vain viisituhatta vuotta, mutta vallannut alaa tehokkaasti. Kuusi pitää runsasravinteisesta ja kosteasta maaperästä ja pärjää vähemmällä valolla kuin mänty. Siksi se valtaakin helposti tilaa metsän muilta puilta. Mänty voi olla leveä avoimessa maastossa ja tiheikössä taas riukumaisen kapea.

Kuusi kasvaa 20-30 metriä korkeaksi, joskus jopa 40 metriseksi ja voi saavuttaa jopa 350 vuoden iän. Juuristo on pinnallinen ja se kaatuu herkästi myrskyissä. Kuusi on myös ohuen kuorensa takia herkkä myös metsäpaloille. Kuivuutta kuusi sietää mäntyä huonommin. Eläintuhoilta eli esimerkiksi myyrä-, jänis- ja hirvituhoilta kuusi yleensä säästyy pahanmakuisuutensa vuoksi.

Tiesitkö?

Yrttiharrastajille kuusesta on saatavilla runsaasti etenkin loppukeväällä ja alkukesällä erittäin C-vitamiinipitoisia kuusenkerkkiä (nuoria versoja). Kuusi on siis C-vitamiinin oivallinen ja hyvin riittoisa lähde!


Tasalaatuista kosteudenvaihtelua kestävä

Kuusi on kevyttä ja pehmeää sekä tasalaatuista eli sydänpuu ei juuri erotu. Väritykseltään vaaleaa ja yleensä terveoksaista. Kuusi kuivuu hyvin ja kuusella on myös vähäinen taipumus kieroutumiseen ja halkeamiseen. Erityisen säänkestävää kuusi ei ole ja kuusi on altis sienille ja hyönteisille. Kuusta on myös vaikea kyllästää.

Käyttöominaisuuksiltaan kuusi on helposti työstettävää sekä sorvattavaa. Liimautuu helposti ja helposti pintakäsiteltävä, mutta kuitenkin vaikea kiillottaa. Kestää hyvin kosteudenvaihteluita, mikä mahdollistaa erilaisia käyttökohteita.

Kuusen poikkileikkausKuusen poikkileikkaus

Sisätilojen rakennuspuu

Männyn kanssa kuusi on myös yleinen rakennuspuu, mutta kuusen ominaisuudet ovat ohjanneet käyttöä erilaisiin käyttötarpeisiin. Kosteudenvaihtelun kesto, vaalea väritys ja vähäinen pihkaisuus ovat edesauttaneet kuusen käytön yleistymistä saunatiloissa esimerkiksi laudelautana ja panelointina.

Vaalea väritys ja värin pysyminen on myös ohjannut osaltaan käyttöä enemmän sisätiloihin kuin ulkotiloihin. 

 
Päivitetty
3.4.2020