Mänty - yleisin rakentamiseen käytetty puulaji Suomessa

Kokonaisuudessaan yleisin talouspuu – mutta miksi?

Männyn pihka on tuttu monelle ja valmistetaankin esimerkiksi tervaa, tärpättiä, etikkahappoa, asetonia, puuspriitä ja hartsia. Männystä on siis moneksi muuksikin kuin rakennuspuuksi. Mänty on pelastanut myös suomalaisia nälkäkuolemalta aikoinaan, nimittäin jauhojen sekaan käytettiin männyn kuoren alla olevia kerroksia ja niistä tehtiin kaikille varmasti ainakin nimeltä tuttua pettuleipää.

MäntymetsäMäntymetsä

Suomen maaperän ollessa hapanta ja vähäravinteista mänty viihtyy hyvin. Mänty on kuivien kankaiden puulaji, joka vaatii paljon valoa. Pioneeripuuna mänty valtaa ensimmäisenä karuimmat kasvupaikat, mikä vaikuttaa osaltaan männyn yleisyyteen.

Mänty kasvaa 15-30 metriä korkeaksi ja voi elää jopa 500 vuotta vanhaksi, tosin yleisesti 200-300 vuotiaaksi. Männyn juuret menevät syvälle eli puu kestää hyvin myrskyjä ja tuhoja muutenkin. Metsäpalot eivät esimerkiksi tuhoa mäntyä paksun kuorikerroksensa eli kaarnansa ansiosta. Männyn tuhokesto vaikuttaa myös osaltaan puun yleisyyteen.

Tiesitkö?

Männyn neulaset antavat erinomaista hengitysilmaa eli kannattaa muistaa hengittää syvään mäntyjen läheisyydessä!


Lahokestävää

Mänty on puuna kevyttä ja pehmeää. Ilman vaikutuksesta mänty tummenee ajan myötä. Puu kuivuu myös helposti eli alle 25% kosteusprosenttiin +20-30 asteessa. Sydänpuu on hyvin lahokestävää, tosin pintapuu on altis sienille ja hyönteisille. Pintapuu on silti helposti kyllästettävää.

Käyttöominaisuuksiltaan mänty on helposti työstettävää. Se liimaantuu helposti, mutta pintakäsittelyssä pihkasta ja oksaisuudesta voi olla haittaa.

Ikkunoiden ja ovien puulaji

Männystä on moneen käyttötarkoitukseenMännystä on moneen käyttötarkoitukseen

Männyllä on monta käyttötarkoitusta ja kohdetta rakentamisessa. Yleisesti mänty on käytettynä ikkuna- ja oviteollisuuden tarpeissa vahvan sydänpuun ja lahonkestävyyden takia. Sahatavarana sisä- ja ulkorakenteissa, vaneriksi, viiluiksi ja lastulevyiksi mänty soveltuu hyvin ja on siksi yleisesti käytetty rakennuspuu.

Rakennuspuusepän tuotteet, huonekalut ja etenkin puutarha- ja mökkikalusteet kuuluvat myös repertuaariin. Männyn ollessa yleinen tarjolla oleva puulaji, mäntyä ei silti kannata käyttää pihkaisuutensa takia esimerkiksi saunanlauteisiin.

 
Päivitetty
1.7.2021