Mikä on työturvallisuuden merkitys? Voiko haarniskassa tehdä töitä?

Työturvallisuus on ollut tapetilla ja keskustelunaiheena voimakkaasti lähivuosikymmeninä. Se on hyvä asia, ihmishenki kun sattuu olemaan tärkeä. Pahimmassa tapauksessa siis sattuu jopa kuolemantapauksia ja jokainen on liikaa. Jokainen meistä on arvokas ja liian arvokas menetettäväksi vain sen takia, kun ei nyt vaan jaksanut laittaa valjaita kiinni tai työ on vaikkapa tehty "mitä nyt turhaan telineitä rakentamaan, nopeasti mää sen tosta hoidan pois alta" -periaatteella.

Telineiden rakentaminen ja telineillä työskentely vaatii erityisesti huomiotaTelineiden rakentaminen ja telineillä työskentely vaatii erityisesti huomiota

Työtapaturmat ovatkin tilastojen valossa rakennusalalla tippuneet jatkuvasti. Suunta on oikea, mutta kehitystä pitää jatkaa. Tekniikka kehittyy ja niin kehittyy myös työturvallisuusvälineet, välineiden lisääntyessä tietty välineiden pitää olla tarkoituksenmukaisia. Huomio pitää olla jatkossakin silti itse tekemisessä siten, että työturvallisuusvälineet ovat apuvälineenä ja huomaamattomia. Keskiajan haarniskassahan voi tietty aina työskennellä, mutta itse työnteosta ei tule mitään.

Mikä on työturvallisuuden merkitys? Miksi panostaa?

Panostaminen kaikille yhteiseen työturvallisuuteen takaa työntekijälle turvaa ja hyvinvointia. Pahimmissa tapauksessa töitä tehdessään voi pelätä henkensä edestä. Huomio siirtyy itse tekemisestä henkensä varjelemiseen. Hyvinvoivaksi ja työympäristön turvalliseksi mieltävä ihminen haluaa ja pystyy tekemään tehdä työnsä hyvin, kun ei tarvitse pelätä tai olla varuillaan. Tämä taas vaikuttaa koko työyhteisöön ja itse lopputulokseen merkittävästi.

Lopputuloksen ollessa hyvä - ellei jopa loistava - palvelun tuottanut yritys luonnollisesti saa hyvää vastinetta, kun lopputuloksen laatu kaikuu pitkälle. Käytännössä siis lisääntyvänä liiketoimintana tilauksien muodossa. Lisääntyvä liiketoiminta ja laadukas lopputulos pitäisi yritystä kuin yritystä kiinnostaa.

 

Työturvallisuuteen panostaminen on siis käytännössä kaikille osapuolille hyvä asia. Niin työntekijälle kuin työnantajallekin.

Miten voisi parantaa työturvallisuutta?

Joka päivä terveenä kotiin pitäisi olla itsestäänselvyys. Tosiasia on, että aina se ei onnistu. Tekevälle sattuu, ja jos ei mitään tee, niin ei satukaan -sananparsi pitää paikkansa, mutta selitys se ei ole. Työ pystytään tekemään turvallisesti, jos näin halutaan. Halua tietty ei olisi, mutta aikaa ei. Toisaalta se kiire loppuu kuin seinään työtapaturman sattuessa työntekijälle. Hintalappu seuraa perässä monessa eri muodossa, niin työntekijän korvaajan haussa kuin vakuutuksien yms. muodossa.

Mitään ei tapahdu, jos ei halua ole. Halu työturvallisuuden parantamiseen lähtee jokaisesta tekijästä. Halua ei taas ei ole, jos töiden tekeminen järkevästi ja turvallisesti ei kiinnosta. Jokaista pitäisi kiinnostaa vähintään oma hyvinvointi. Yrityksen menestys taas ei jää kiinni siitä, kun pysähdytään hetkeksi miettimään miten tehdä työ turvallisesti ja järkevästi, päinvastoin.
 

Asennemuutos jokaisen tekijän kohdalla on se tärkein asia työturvallisuudesta ja sen parantamisesta puhuttaessa. Lähtökohtana työturvallisuutta miettiessä asenteen pitäisi olla "miten tämä työ voidaan tehdä järkevästi ja turvallisesti, koska se on joka osapuolen etu".


Apuvälineitä työturvallisuuden parantamiseen on muodostunut ajan saatossa ja esimerkiksi TR-mittaukset ovat hyvä esimerkki. Pahimmissa tapauksessa TR-mittaus on tehty vain työmaakopin pöydällä, mutta tarkoitus olisi olla väline muistutukseen siitä, että työturvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Viikoittainen kierros työmaalla työturvallisuuden näkökulmasta on hyvä tapa. TR-mittaus toimii kierroksella hyvänä tukena ja apuvälineenä. Myös itse tekemiseen liittyvät apuvälineet ovat myös parantuneet ja jatkuva tuotekehitys on tärkeää.

Valvonta on hyvä asia työturvallisuuteen liittyvissä asioissa, mutta ei ratkaisu. Turvallinen työ on yhteinen, mutta silti jokaisen asia. Työn tekeminen turvallisesti lähtee omasta aloitteesta ja ajatuksesta.

Jatkuva kehittyminen on tarpeellista ja tärkeää niin apuvälineiden kuin asenteiden suhteen. Haarnikassa töiden tekeminen ei onnistu - tai onnistuu, mutta erittäin kehnosti.

 
Päivitetty
6.3.2020